Mitől rettegnek a kismamák?

Kevés olyan nőt ismerek, akit terhessége alatt ne szórakoztattak volna kedves ismerősök és ismeretlenek rémtörténetekkel, különböző terhességi szövődményekkel, halvaszületéssel és egyéb horrorisztikus dolgokkal. Mikor a kismama már kellőképp sápadt, ájtatos képpel gyorsan hozzáteszik, hogy „Persze ez veled nem biztosan nem fog előfordulni.”

Igen, minden valószínűség szerint nem fog. A hozzám hasonló para-mamákban azonban egész terhesség alatt ott motoszkálnak az elhangzottak. Rosszabb esetben mehet az ember pszichológushoz a félelmei miatt. Előtte azonban elolvashatja a Terhesség félelem nélkül című könyvet, amelyben a leggyakoribb tévhiteket igyekeznek megcáfolni, a félelmeket megszüntetni, majd a témához kapcsolódó eseményeket, magyarázatokat tárják az olvasók elé.

A könyv első számú szabálya: a terhességnek nem velejárója a félelem. Ezt igyekeznek bebizonyítani a kategóriákra bontott témakörök kérdéseinek válaszaiban. Másik javaslat, hogy az aggódó kismama ne őrlődjön magában, beszélje meg félelmeit, kérdéseit partnerével, orvosával. „El fogok vetélni.” „Nincs hányingerem, a babával biztosan valami baj van.” Ezek a gondolatok sok kismamában felmerülnek. A könyv igyekszik megnyugtatni őket.

Találtam olyan félelmeket is a fejezetben, amelyen jót mosolyogtam. Ez terhesség nélkül is felmerülhet az ember lányában. Félelem: „Ha így folytatom, igazi hárpia leszek.” „Olyan leszek, mint az anyám.” A könyv válasza ezekre: Igazi oroszlánanya lesz. Még nála is jobb anya lesz. Aranyos.

Találtam olyan válaszokat, amelyekkel nem értek egyet. Például: „rengeteget fogok hízni.” Tény: Csak átmenetileg. Sok anyukán a szülés után is rajta marad jó néhány kiló a mértéktelen kajálásnak köszönhetően. Én nem esnék bele abba a csapdába, hogy „Majd úgyis lemegy” felkiáltással kizabálom a hűtőt minden nap.

Vagy: „A férjemnek nem tetszem majd terhesen”. A szerzők szerint a kispapa észre sem fogja venni, hogy terhes vagyok, annyira izgatottan fogja figyelni a pocak gömbölyödését, aztán a baba rúgásaira koncentrál, végül pedig el lesz foglalva az apasággal.

Választ és magyarázatot találunk egy másik gyakori kérdésre is: mielőtt a kismama tudomást szerez terhességéről, sok esetben dohányzik, alkoholt fogyaszt, majd jönnek a parák: milyen károkat okozhatott babájának. A könyv megnyugtat, nem valószínű, hogy bármilyen következményei lennének ezeknek.

Találkozhatunk még a klasszikus „Lehet-e terhesen hajat festetni?”, „Szabad-e szexelni várandósság alatt?” „Ki fogom bírni a szülési fájdalmat?” kérdésekkel és az ezekre adott válaszokkal is.

Hogy ne legyünk struccok, azért leírják a 9 leggyakoribb terhességi szövődményt is. A könyv végén pedig stresszcsökkentő módszerekről: meditációról, légzéstechnikáról, a hit erejéről olvashatunk.

Terhesség félelem nélkül
Hajja és Fiai Könyvkiadó Kft, 2006.
1995 Ft, 264 oldal

Oszd meg másokkal is!
Mustra