Hányingerem van. Terhes vagyok?

Mellfeszülés, hányinger, aluszékonyság, fejfájás – ezek mind lehetnek egy korai terhesség tünetei. Nekem például az agykontroll-tanfolyamon lett gyanús, hogy a másfél-kétórás etapokat alig bírtam ki pisilés nélkül. Van, akinek a terhesség során nincsenek klasszikus terhességi tünetei, és olyan is létezik, hogy valaki szinte az összes tünetet produkálja, mégsem terhes.


A koraterhességi tünetek nagyjából megegyeznek a menstruáció előtti tünetekkel, nehéz megkülönböztetni őket. Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza elmondta, hogy a terhesség egyik legkorábbi jele lehet a beágyazódási vérzés (csöpögés), amely a fogamzás utáni 6-12. nap között jelentkezhet. 1-2 héttel a teherbe esés után a mellek duzzadása és fájdalma figyelhető meg. Már egy héttel a fogamzás után érezhető fáradtság, fejfájás, a hányinger pedig 2-8 héttel a teherbe esés után kezdődik. Természetesen a leggyanúsabb az, ha nem jön meg a menstruáció.

Hasonló panaszok lehetnek a fokozottabb (viszketést nem okozó) hüvelyi folyás, a szédülés, a gyakori vizelés és a mellbimbó sötétebbé válása és a reggeli testhőmérséklet néhány tizedfokos emelkedése. Dr. Laufer felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a tünetek nem terhesen is előfordulhatnak.

Ha a teszt pozitív, majdnem biztos a terhesség. A legtöbb nőgyógyász úgy vélekedik, hogy csak akkor bizonyosodhatunk meg teljesen, ha ultrahanggal kimutatható a dobogó szívű magzat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra