Zanza!

transz_1Transzba esni újra divat. Sokféleképpen megteheted, járhatsz parázson, táncolhatsz az indián dobok ritmusára, órákig kapkodhatod a levegőt…. Kinek mi tetszik, mi áll a lelkéhez közelebb.De a legegyszerűbb módon is transzba eshetsz, ha például beülsz a volán mögé, és nekiindulsz egy hosszú, monoton autópályának.
A transz azt jelenti, valamin túl. Vagyis, hogy túljutottál az éber tudatállapotodon, és valahová máshová érkeztél. A transznak is vannak fokozatai, a helyes út itt is az arany közép. Ha transzba kerülsz, sokkal tisztább lesz az érzékelésed, mégis egy kicsit álomszerűnek látod a dolgokat.

A szemünk úgy működik, mint egy nagyteljesítményű kamera, mindent lefényképez, ami elé kerül. Te mégis kevesebb, mint az ezredrészét vagy képes érzékelni ennek az információmennyiségnek, mert az agyad úgy van „tanítva”, hogy csak a számára fontos, sőt „engedélyezett” dolgokat észlelje. Ha ellenben transzban vagy, valamelyest kiiktatod az agyad szűrőjét, és sokkal több dolgot engedsz be a tudatodba.

Megtalálod önmagadban a választ

A most oly menő önismereti csoportterápiákon divatba jött a transzba esés. Ilyenkor a tudatos agyunk tudomására hozzuk azoknak a dolgoknak egy részét, amelyek rendesen csak a tudattalan szférában tárolódnának. Ha valaki transzba kerül, észreveheti, hogy olyan gondolatai támadnak, amelyek nem jellemzőek rá, vagy amelyek amúgy soha nem jutnának eszébe. Választ kaphatsz például az életedet érintő olyan kérdésre, amellyel évek óta nem tudsz megbirkózni. A transz után kicsit frissebbnek érzed magad, olyan, mintha jó nagyot aludtál volna, a légzésed lelassul, ahogy a pulzusod is, vérnyomásod pedig helyreáll.

Transzba – de hogy?

Transzba esni sokféleképpen lehet, a legdurvább megoldás, ha valami hallucinogén droggal próbálkozik az ember. A Dívány ezt nem ajánlja! Tessék inkább jógázni, meditálni vagy egyéb más technikákat alkalmazni, amelyekről a továbbiakban még szó lesz. Vigyázat, az alkohol éppen hogy szűkíti, és nem tágítja a tudatot! A (régi és modern) sámánok többek között monoton zenét, például dobszót használtak ahhoz, hogy transzba essenek, és a megváltozott transz_2tudatállapotban meglássák a választ olyan kérdésekre, amelyekre egyébként nem képesek. (Furcsa, de igaz: a diszkókban üvöltő tuc-tuc zenére ugrándozó kamaszkák mind-mind transzban vannak.)
A lényeg, hogy olyasmire koncentrálj kitartóan, ami megállítja a fejedben csapongó gondolatok százait, mint például, hogy befizettem-e a csekkeket, leég a krumplis tészta, minek csapkodja az ajtót a szomszédasszony már megint stb.
A buddhisták naponta többször is betranszolnak, egyszerűen leülnek lótuszülésbe, mosolyognak és levegőznek. A levegőzés közben saját testük működését figyelik, például azt, mikét áramlik orrlyukukon a levegő ki-be. Ha jön egy gondolat, elengedik, ha jön egy érzés, elengedik, és marad az orrlyuk. Eközben pedig várják a megvilágosodást. (Szerintem ez nem túl izgalmas, ennél sokkal menőbb módszerek is vannak, de ez csak az én véleményem.)
Gyere vissza, mert elmondom a többit is!

Blogmustra