Update borszótár, ha villogni akarsz

Már nem kell bebiflázni az összes vegetális és animális illatfajtát egy egyszerű baráti borozgatásra. Szerencsére a bor-sznobok vagy kiöregedtek, vagy elfelejtették ezeket, ihatunk tőlük nyugodtan a saját örömünkre. Csite Norbi borértő barátunk jegyzeteiből összegyűjtöttük azt az öt jolly-joker mondatot, amivel biztosan nem hibázhatunk, ha villogni akarsz vagy lenyűgözni.

Rémülten néztünk szét péntek este egy baráti borozgatáson: mintha megritkultak volna a borsznobok! Pár éve még garantáltan akadt egy-két alak, akik azért ittak társaságban bort, hogy megkeserítsék a barátaik életét. Ők azok, akik személyesen ismerik nemcsak a bort „alkotó” borászt, de tőlük kapták a macskájukat, és az egyik téglára is rá van vésve a nevük a borászatban.

Hátrébb mentek az agarakkal

Azóta sok bor lefolyt a harmincas generáció torkán, mindenki találkozott már élő borásszal, úgyhogy a sznoboknak kicsit vissza kellett venni az arcukból. Legalábbis beszédben, mert írni azért még mindig képesek olyanokat, amiből egy egész borszótárat ki lehetne adni.

Vége már a szóban is elhangzó animális illatnak, csodálatos terroir-jellegnek, de szerencsére azt se az asztaltársunktól kell megtudnunk, hogy hány hónapot töltött új tölgyfahordóban az a csoda, amit éppen a poharunkban forgatunk, és végre kimaradhatunk az átlagos borivóknak teljesen érdektelen információból is, vagyis hogy milyen a hordó pörkölése.

A borsznobok manapság mással támadnak, érdemes felvenni ezeket a borszótárunkba, sokkal hasznosabb elejtett félmondatok, mint évekkel ezelőtt.

A cikk megírásához Csite Norbi barátunk twitter üzeneteit használtuk.

1. Techno, de sallang és kérdésmentes

Úgy tűnik, még egy ilyen igazi borértő fickó se mindig megy házhoz a legjobb borászatokhoz, ő is megnézi a szupermarketek borospolcait. Ezt a kritikát egy 2010-es DOC-s Bardolino érdemelte ki. Ezzel a mondattal nehezen hibázhatunk a nagy tételben gyártott, megfizethető, de komoly helyről érkezett boroknál. Használjuk bátran!

2. Nem működött együtt velem

Mármint a bor.

Ha borászok lennénk, nagyon utálnánk ezt a mondatot olvasni, pedig semmi rosszindulat nincs benne, kimondatlanul is egyértelmű, csak saját vélemény az, hogy ezzel a borral valami nem stimmel. Mégis, mennyire elegánsabb, mint azt mondani, hogy nem tetszett?!

3. Életteli örömbor

Nagyon jól hangzik, szerintünk csak ilyet kéne innunk, ettől se kevesebb, se több nem várható el egy bortól. Elhangzik még a - friss, apró buborékokkal, sok gyümölcs, finom érettség  - is, de a finom érettség meghatározásához már tényleg konyítani kell a borokhoz, ez inkább kimaradhat a bebiflázandók közül. A kritika egyébként egy Chateau Bela Riesling 2006 kóstolása után íródott.

4. Határain belül mozgó

Nagyon jó kis mondat, szinte bármire használhatjuk, amiről azt gondoljuk, hogy rendben van. Ha tetszik egy bor, ki ne hagyjuk! Figyeljük meg eredeti környezetében: "Csúszik a Weninger Cabernet Sauvignon 2007. Meglepően jó bor. Sallangmentes, a határain belül mozgó. Nagyon szeressem. Mostanság a tuti veres." Ugye, hogy megkóstolnánk?

5. Köszönöm, hogy a számba vehetem!

Inkább hölgyek szájából hangzik hitelesnek, de férfiaktól is elfogadjuk. A lényeg, hogy ne csépeljük el ezt a mondatot. Egyszer vicces, de egy este alatt többször is meghallgatni unalmas. Királyudvar Lapis Furmint 2008 kóstolása után, úgy tűnik helyénvaló.

Ha ez nem lenne elég, kapható szótár is igazi borsznoboknak, de legjobb mégiscsak megmaradni a tetszik, vagy nem tetszik fordulatoknál.


MommoHD - Sznob a randin

Oszd meg másokkal is!
Mustra