A borterápia 30 ezer forint, de megéri

Az ókori rómaiak az újszülötteket fürdették borban, hogy egészségesek legyenek, a régi magyarok pedig a menyasszonyokat, hogy termékenyek. A tudósok egyetértenek abban, hogy a tömény borban fürdés egészségtelen, de állítják, a szőlőmag, a törköly és a szőlőlevélből készült kozmetikai kezelések csodát művelnek az emberi testtel és lélekkel. Sőt, tokaji aszúból is készítenek már krémet.

A szőlőből vagy borból készült kozmetikumok védenek a sejtek idő előtti öregedése ellen, tonizálnak, hidratálnak és táplálnak a magas cukor és extrakt tartalmuknál fogva. Illetve fokozzák a hajszálerek aktivitását, és nem utolsósorban a gyümölcssavak kitűnően halványítják a foltokat a bőrön.

A borterápia, vagyis a wino therapy gyökerei nem meglepő módon Franciaországban keresendőek. 1993-ban a bordeaux-i Mathilde Thomas és férje, Bertrand barátságot kötött Dr. Joseph Vercauterennel, gyógyszerésszel. Vercauteren még a hetvenes évek elején kezdett kísérletekbe a szőlőmagolajjal, és ekkor fedezte fel, a szőlőmagban hatalmas mennyiségben megtalálható a polifenol nevű antioxidáns, ami gátolja az öregedést.

A Thomas család 1995-ben saját Château Smith Haut Lafitte szőlőültetvényükről származó szőlőmagból elkészítették a Caudalie bőrápoló termékcsaládod, majd 1999-ben Caudalie Vinothérapie névre keresztelték át márkájukat, és megnyitották a világ első borterápiás hotelét Les Sources de Caudalie néven. Azóta a világ minden borvidékén sorra nyílnak a borterápiával kínáló hotelek, ahol a helyi szőlőből és borfajtákból készítik a kozmetikumokat. Szinte mindenhol megtalálható a szőlőmagpépes-szőlőmagolajos masszázs, vagy a  friss szőlőszemekkel történő frissítő masszázs is.

A bogyók is sokat érnek, de az igazi kincs a szőlőmagban rejlik!

A szőlőszemet egész évben süti nap, így mire ősszel beérik, valóságos aranybányája lesz a hatóanyagoknak. Magas a B-, C-vitamin és az ásványi anyag tartalma is. Különösen értékes flavonoidok találhatók a szőlőhéjban, magas az antioxidáns tartalma, és rengeteg benne a polifenol, amely az immunerősítésben és az öregedési folyamatok lassításában játszik szerepet.

A szőlőmagolajat talán nem kell külön bemutatnunk, mert- ami a legtöbb nemes olajhoz hasonlóan- nemcsak a konyhában, hanem a kozmetikában is használatos. Linolsav tartalma 70 százalék. Ez a sav jelentős szerepet játszik a bőr vízháztartásának szabályozásában, ezért a szőlőmagolaj a legjobb hidratáló olajok egyike. Nagyon jó hatással van a bőr rugalmasságára, így kismamáknak különösen ajánlott a szölőmagolajos masszázs a terhesség időszakában. A szőlőmagolajban lévő magnézium, kalcium, és kálium a szelén, cink, vas, és mangán pedig szinte energiával tölti fel a bőrt. Antioxidáns hatása 18-szor erősebb, mint a C-vitaminé, és 50-szer erősebb, mint az E-vitaminé.

Ha maradt belőle a masszázs után, csepegtessük a salátára, ugyanis a szőlőmagolaj esszenciális zsírsavösszetétele miatt növeli a jó koleszterin, és csökkenti a rossz koleszterin szintet, vagyis védi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti az erek falait és csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét.

A vinoterápiás kezelések meglehetősen drágák, egy három órás kezelés 30.000 forint körül mozog Magyarországon is. Ha erre nincs pénzünk, lepjük meg párunkat egy házilag készített szőlőmagolajos masszázzsal, és kortyolgassuk közben a kedvenc borunkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek