5 bevált tipp a macskajaj elkergetésére

Maga a tiszta szesz igazából nem okoz másnaposságot. A szörnyű bajokat az alkohol mennyiségének és az adalékanyagoknak köszönhetjük, amiket előszeretettel kevernek bele a fesztiválsöröktől kezdve bármibe. Kezelésre jó az ámokfutás gyrosszal vagy a tisztító önhánytatás-maraton. Mivel kúráljuk magunkat, miközben az előző este kiesett emlékeit keresgéljük?

1. Gyógysör

„Én egyszerű gyerek vagyok, a másnaposság mértékétől függően 2-4 gyógysört fogyasztottam mindig, és akkor onnan mehetett is tovább a nap – meséli Tamás (25) Persze, elég reggel egy pohár jéghideg gyógysör is.” Bár a szakértők szerint a másnapi még több alkohol csak látszólag segít, ugyanis csak annyi történik, hogy elhúzódnak a másnaposság tünetei. A legrosszabb tünetekre akkor számíthatunk, amikor nullára csökken a véralkoholszint. Tehát, a kutyaharapást szőrivel-módszer mítosz vagy valóság? Is-is.

A reggeli sör csak délutánra tolja a tüneteket. Viszont sokan tapasztalatból tudják, hogy a csekély mennyiségben bevitt alkohol valóban segít.

2. Gyros vs. Big Mac

1. lépés: végy egy túrós pogácsát

Dietetikusunk több alkalommal is írt már a másnaposság kezeléséről. Első körben a megelőzésről, amelyben lényegében a kalóriadús ételek is szerepeltek segítve a másnap ránk törő szenvedést. Szóba kerültek a detox italok is, illetve azok alkalmatlansága.

„Másnaposságra a szent triumvirátust ajánlom: forró fürdő, séta, Big Mac. Utána minden jó. Lefekvés előtt persze fejfájás csillapító és sok víz” – meséli Anita (22). " Az is előfordul, hogy még az éjjel szerzek egy gyrost, amit máskor nem szoktam enni, csak bepoharazva, és lefekvés előtt megiszom egy-másfél liter vizet. Ez nem biztosít zavartalan éjszakát, de részegen úgysem tudok jól aludni, úgyhogy ez kalkulált hiba.”

Sokak szerint a már részegen elfogyasztott étel nem józanít, hiszen még a poharazás előtt kellett volna megenni, hogy annak valamilyen hatása legyen. Ha előzőleg kibéleljük a gyomrot, megelőzzük a masszív berúgást – ehhez bármilyen étel jó, mert lelassítja az alkohol felszívódását, de az a legjobb, ha minél zsírosabbat veszünk magunkhoz. Lefekvés előtt már csak vizet érdemes fogyasztani. Ha másnap van étvágy, akkor viszont a nagy zabálás a legjobb.

3. Szódabikarbóna vs. hányás

„Van egy ismerősöm, aki mindig meghánytatja magát lefekvés előtt, hogy megmaradjon a jó kapcsolata a májával – meséli Katalin (28). "Én is kipróbáltam már a szinergia jegyében: ha esetleg tudtam is hányni, akkor csak a lelkiismeretem nyugodott meg némileg, a gyomrom nem annyira. Úgyhogy az ásványvíz továbbra is a kötelező másnapos óvintézkedések közé tartozik. Ébredés után újabb másfél liter víz, majd kiadós reggeli joghurttal (vagy a maradék harcsapörkölt hidegen, sok tejföllel nagyon jó tud lenni). Hasznos még a túláztatott, tulokerős zöldtea, és a séta. A másnapos tévedések közé tartozik, hogy a sport ilyenkor nagyon jó – de nem, mert folyamatosan szédültem és hevesen vert a szívem, még rosszabbul lettem tőle.
Azt hittem, napozni is jó ilyenkor, mert vitalizál – pedig nem, szörnyen megüt. Hasonló csalódást tartogatott a ráivás metódusa is, de nekem nem vált be: ráfröccsöztem, és még jobban szétvert.”

„Életemben egyszer voltam csúnyán elcsúszva, némi tequilával ünnepeltem az ötéves kinntartózkodás végét – meséli Csilla (27). Másnap családi ebédre voltunk hivatalosak. Előtte másfél órával keltem. Nem volt jó. Szerencsére ott volt a koleszos barátnőm, ő minden ilyen titkot tud. A szódabikarbónát javasolta és azóta esküszöm rá.” A szódabikarbónás oldat lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a gyomor pH-értékét, és megszünteti a túlzottan savas kémhatást. Mások viszont a nagyon sok citromos, de cukormentes vizet emlegetik helyette. Valaki a csípős-savanyú levest szereti ilyenkor, jó sok ecettel.

4. A csodálatos homoktövis

„Igazán sosem rúgtam be nagyon, és másnapos sem voltam sokat. A legutóbbi bulin, ahol előre éreztem vesztemet, ajánlották a homoktövist. A barátnőmmel mindketten megittunk - prevenciós jelleggel - egy-egy pohár homoktövislevet (szárított homoktövis, vízben elkeverve). Állítólag segít megelőzni vagy enyhíteni a másnaposságot... Nálam végül is hatott, de szerintem ez inkább annak tudható be, hogy a legutóbbi buli után kicsit vissza fogtam magam, hogy mindenre emlékezzem.”

A homoktövis, amellett, hogy jó ízű, kiváló az immunrendszernek. Külsőleg az E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Általános legyengülésre, fertőző betegségek és műtétek után jó. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr és krém készül belőle. A homoktövis gyümölcse alapvetően savas, hasonlóan a citromhoz, ám a C-vitamin tartalma annak többszöröse. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják, nehezen gyógyuló sebekre.

Te hogyan kezeled a másnaposságodat?

5. Megelőzés

„Próbálok egyfélét inni, mondjuk csak vodkaszóda vagy csak bor – meséli Éva (31) A koktélok kizárva és akkor nincs baj. Ha mégis belecsúszom az össze-vissza ivásba, akkor sok vizet iszom és bízom benne, hogy másnap nem lesz bajom.”

Ha odafigyelünk arra, mit iszunk, a másnaposság el fog maradni. Maga a tiszta szesz (etanol) nem okoz másnapossági tüneteket. A szörnyű bajokat az adalékanyagok okozzák, amiket előszeretettel kevernek bele a fesztiválsöröktől kezdve bármibe. Ezt kiválthatjuk azzal, hogy üveges sört iszunk, mindennemű kísérő nélkül. Ha rövidezünk, akkor az ismert márkákra támaszkodjunk. Ha melléjük kísérőnek nem alkoholos folyadékot is küldünk, akkor a holnap zavartalan lesz. Aki nem bízik magában és bármit leküld, rendezzen legalább egy nagy zabálást az ivászat előtt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra