Ne a detox italban bízz!- tippek másnaposság ellen

A detox italok a bennük található fruktóz, valamint egyéb tápanyagok és összetevők révén a máj alkohollebontó munkáját segítik. De a hatásukról nincsenek mebízható adatok. A másnaposság megelőzéséről és kezeléséről már korábban hírt adtunk. Most a különféle alkoholsemlegesítő szerekkel egészítjük ki a közszolgálatot.

A szilveszteri mulatozás alkohol nélkül sokak szerint nem ér. Ha jól szervezzük meg az esténket, nem kell hajnalban kocsiba ülnünk, nem szerveztünk semmilyen kötelező programot január elsejére, és egészségi állapotunk is megengedi, akkor ezen az éjjelen lehetünk  bátrabbak az alkohollal. Bizonyos határokig.

Másnaposok

5 tipp másnaposság ellen

Az újévi másnaposság nincs törvénybe iktatva.

1. Vacsorázz a buli előtt

 2. Annyi vizet igyál, mint alkoholt

3. Mojitóra ne küldj pezsgőt

4. Lassan igyál, hosszú az éjszaka

5. Vedd figyelembe, hogy a nők kevésbé bírják

bővebben itt.

Ha nem készülünk fel kellőképpen, mert például éhesen vágunk neki a bulizásnak vagy többféle italt is szeretnénk egymás után felhajtani, vagy a mértékkel vannak problémáink, esetleg elfelejtettük, hogy olyan gyógyszert szedünk, ami alkohollal együtt már túl ütős kombináció, könnyen megeshet a baj.

Már hosszú évek óta piacon van néhány olyan szer, amely arra hivatott, hogy a túlzott alkoholizálás következményeit csillapítsa. Ezek vagy étrend-kiegészítőként (kapszulaként, porként), vagy üdítő formában kaphatóak a boltokban.

Nem ígérnek csodát, de azért némi fenntartással érdemes kezelni minden olyan dolgot, amely a szervezet természetes ritmusát, működését próbálja befolyásolni egy olyan állapotban, amikor az idő a legjobb gyógymód.

Detoxikáló a palackból

Létezik egy külön termékcsalád erre a célra, név szerint az alkoholsemlegesítő italok, amelyek berobbanásukkor, a 2000-es évek elején, igen széles körben kezdtek elterjedni. Csakúgy, mint az energiaitalok, számos márkában és összetételben, bár talán többféle ízben (pl. trópusi gyümölcs, ananász, mandarin, citrom, fekete ribizli és narancs) kínálták, kínálják magukat a boltok polcain.

Eme funkcionálisnak nevezett italok célja az, hogy a bennük található fruktóz, valamint egyéb tápanyagok és összetevők révén a máj alkohollebontó munkáját segítve, azt mintegy felturbózva igyekezzenek leküzdeni a másnaposság okozta problémákat. Sőt, mi több, azt ígérik, hogy így hamarabb pattanhatunk a volán mögé úgy, hogy még a rendőri igazoltatást is megússzuk gond nélkül. Ez így persze túl szép, hogy igaz legyen. De lássuk, mi áll ennek a hátterében, mert azért akármit nem állíthat egy gyártó sem, valami alapja mindig kell, hogy legyen.

Így védi a májat

A termékek összetételét úgy alakították ki – az egyik forgalmazó cég adatai alapján -, hogy megfelelő tápanyagot biztosítson a májnak ahhoz, hogy az nagyobb mennyiségű alkoholbontó enzimet termeljen.

A vér alkoholszintjének növekedése ezáltal lelassul, és az alkohol lebontási folyamata felgyorsul, állítólag négyszeresére (itt már érdemes gyanakodni). A funkcionális ital fogyasztásával a gyors alkohollebomlással így elkerülhető lenne a másnaposság is. Emellett segíti a buli utáni regenerálódást, a friss ébredést, és még méregtelenítőként is hat. Mindezt nem kevesebb, mint 30-50 perc alatt hat! Egy másik cég már többet elárult az összetevőkről, így kiderült, hogy termékükben hatfélegyógynövény kivonata, C-vitamin, fruktóz, alma- és citromsav, valamint gyümölcslé és szénsav is található. A fő erőt többnyire a fruktóznak tulajdonítják.

Fruktóz

A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor fogyasztása valóban fokozza az alkohol lebontását, ugyanakkor a megfelelő hatásfok eléréséhez olyan nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, ami már-már megvalósíthatatlan. Cukorbetegeknek vagy azoknak, akiknek vércukorszint-szabályozási problémái vannak, különösen óvatosan kell bánnia ezekkel az italokkal. Ugyan a fruktóz lebontása inzulin nélkül is végbemegy, mint szénhidrát, hozzáadódik a naponta elfogyasztható mennyiséghez és ezért ők sem fogyaszthatnak belőle korlátlanul.

Ha működne, akkor a detoxban is használnák

Azért a hatóságoknak is volt ehhez néhány szava. Tekintve, hogy a termék ezáltal nem a felelős alkoholfogyasztásra buzdít (bár a cégek rendre emellett törtek pálcát), hanem arra, hogy ihatunk jó szívvel, elég, ha csak egy ilyen alkoholsemlegesítő italt ledöntünk a torkunkon, hamarosan már vezethetünk is.

A francia gazdasági minisztérium 2006-ban vissza is vonatta az üzletek polcairól a Security Feel Better nevű italt. Az alkohol kellemetlen mellékhatásait csökkenteni hivatott készítmény az indoklás szerint "súlyos és azonnali veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve", valamint hamis biztonságérzetet ad a vezetéshez.

Ugyanitt az addiktológusoknak is szemet szúrt a szer, mondván, hogy ha ennyire jól működne, akkor nem a kereskedelemben, hanem az egészségügyben használnák detoxikálásra. Megfontolandó.

Józan ésszel

Élettanilag is számos dolog szabályozza az alkohol lebomlásának gyorsaságát a szervezetben, emellett az sem mindegy, mit iszunk, mennyit, üres-e a gyomrunk vagy ettünk-e pár falatot előtte (ettől lassabb a felszívódása), mekkora a testünk (minél kisebbek vagyunk, annál hamarabb „üt”), nők vagyunk-e vagy férfiak (a gyengébbik nem köztudottan kevésbé bírja), mennyire szoktunk alkoholizálni (mi a tűrőképességi határunk), milyen gyorsan isszuk stb.

Az alkoholsemlegesítő üdítőket forgalmazó cégek reklámjai alapján azonban a dolgunk nem más, mint ivás előtt, közben, alatt csak felhajtani egy ilyen üveggel. A termékek piacra érkezésükkor kb. 1000 forintba kerültek, ezáltal akár többet is költhettünk rájuk, mint  a szeszre.

Az alkohol lebomlása

Az alkohol két enzim segítségével a májban bomlik le. Először acetaldehid keletkezik belőle, majd ecetsavas sóvá bomlik, amit a sejtek energiaforrásként hasznosítanak. Minden embernek más és más a lebontó képessége, amely nagyrészt genetikai tényezőkön múlik. Általánosságban óránként 5-7 grammot képes az emberi szervezet feldolgozni, ami körülbelül fél deciliter bornak vagy egy deciliter sörnek felel meg. A férfiaknál valamivel gyorsabb a folyamat, ők 7-10 grammot tudnak lebontani. Látható, hogy jelentősebb mennyiségű ital elfogyasztása után hosszú órák szükségeltetnek a kijózanodáshoz.

Igyam vagy ne?

A legtöbb alkoholsemlegesítőt gyártó, forgalmazó cég maga sem azt hirdeti, hogy az üdítőjellegű ital elfogyasztása 100%-os hatással bír, tehát még maguk sem teljesen biztosak a hatásban.

Hiányoznak a nagyobb mintán elvégzett, tudományos igényű, kontrollcsoporttal végzett kutatások is, amelyek alátámasztanák ezen szerek hatékonyságát. Sem hazánkban (az OÉTI), sem Amerikában (az FDA) nem jutottak a szakemberek arra a megállapításra, hogy az alkoholsemlegesítő szerek érdemben hozzájárulnának az alkohol lebontásának felgyorsításához.

Ki az a bulisofőr?

6 tipp a másnaposság leküzdésére

Ha már beütött a krach, így enyhíthető a másnaposság.

1. Igyál gyömbérteát, enyhíti az émelygést

2. Kezd a napot piritóssal, vagy zabkásával

3. Az ebéded zöldséges húsleves legyen

4. Vacsorára káposztás, vagy zöldséges ételt válassz

5. Sportolj egy kicsit, de ne legyen megerőltető

6. Felejtsd el a gyógysört, csak fokozza a másnaposságot

bővebben itt.

Ártani nem ártanak, de ne bízzuk rá a saját és társaink életét, ha volán mögé ülnénk némi italozást követően. Jó megoldás lehet az is, ha a társaságunkban előre megbeszéljük, hogy aznap este ki lesz a bulisofőr, vagyis aki nem iszik egy csepp alkoholt sem, így biztonságban hazafuvarozza a barátait, de ennél jóval humánusabb megoldás a sofőrszolgálat igénybevétele.

Feltehetően a tudományos bizonyítékok és a hatékonyság hiánya, netán a hatóságok és a fogyasztóvédelem ellenkampányának eredményeképpen mára már kevesebb alkoholsemlegesítővel találkozhatunk a boltok polcain. Ennek ellenére nem árt, ha tudjuk, mi az igazság.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek