18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Eltűnt a vágy a kapcsolatból? Ott van az, csak blokkolódik

Hogy működik a szexuális vágy? Miért múlik el a kapcsolatokból? Mit lehet tenni ez ellen? A Szeret, nem szeret párkapcsolati pszichopodcast legújabb adásában ezekről a kérdésekről beszélgettünk Csonka Balázs szexuálpszichológussal.

A kapcsolat elején még minden rendben. Kívánjuk egymást, egész jó – vagy akár szuper jó – a szex, aztán múlnak a hónapok, évek, összeköltözés, munka, talán gyerekek, és néhány év után azt vesszük észre, hogy alig fekszünk le egymással. Pedig elvileg szeretjük a szexet, jó is lenne együtt lenni, de valahogy már nem megy olyan természetesen az egész, mint régen. Talán elmúlt a vágy. És ez nem oké. 

Ismerős a történet? Ha igen, az nem a véletlen műve, és nem is arról van szó, hogy belátunk a hálószobádba, inkább arról, hogy ez a tipikus forgatókönyve a hosszú távú kapcsolatok alakulásának. Ha pedig létezik tipikus forgatókönyv, akkor könnyen hihetnénk azt, hogy a szexuális vágyat alakító lelki folyamatok is egyszerűek, szóval a fenti helyzetre létezik egy szimpla, mindent helyretevő magyarázat. Hát nem így van. A szexuális vágy pszichológiája korántsem ennyire egyszerű.

Ez az egyik dolog, amit érdemes az agyunkba vésni a Szeret, nem szeret párkapcsolati pszichopodcast legújabb adásából, amelyben Szabó Eszter Csonka Balázs szexuálpszichológussal beszélget a vágyról, annak jellemzőiről, elmúlásáról, arról, hogy mi segít fenntartani, és milyen személyiségjellemzők segítenek a kielégítő szexuális élet megőrzésében. A podcastból kiderül az is, hogy ott, ahol a vágy elmúlását hisszük, tulajdonképpen csak annak blokkolódásáról van szó. De vajon hogyan lehet ezt feloldani? A szexuálpszichológus elmondja. (Spoiler: a jó párkapcsolati kommunikáció sokat segít.)

Ha most nem fér bele az idődbe ez a podcast, ne aggódj, adásainkat bármikor megtalálod a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új részekkel is jelentkezünk, addig is, ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig tovább olvasnál a témában, akkor ez a cikk neked szól

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek