Ma van a törülközőnap! Ezt ünneplik világszerte ezen a napon

Vermes Nikolett
GettyImages-502407565
Olvasási idő kb. 3 perc

Kétségkívül a törülközőnap vezeti a legfurcsább emléknapok listáját. Ilyenkor világszerte törülközővel járnak az emberek, közöttük tudósok, légiutas-kísérők és sokan mások, akik hisznek ebben a bizarr hagyományban.

Képzeljük el, hogy május 25-én, a törülközőnap ünnepén bemegyünk a boltba, és az eladók törülközővel a vállukon dolgoznak. Hogy a pedagógusok kezében törülköző van, miközben leadják a tananyagot. Sőt, a kórházakban is minden orvos és ápoló magánál tart egy egyszerű törülközőt. Arról nem beszélve, hogy rendezvények, események sora foglalkozik a témával, a színházban törülközőről rendeznek előadást, és a játszótér is ezzel van tele. Villámgyorsan terjed az új hóbort.

Egy olvasó indította el a furcsa szokást

A törülközőnap hátterében egy bestseller regény áll. Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi-író Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozata tette ismertté, miután széles körben elterjedt egy idézet a műből: „Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk…” Ez a tárgy valóban praktikus, és a használata sokoldalú, de nemcsak ezért építettek rá nemzetközi emléknapot. A jeles ünnep a fent említett író és ezzel együtt a sci-fi műfaja előtt tiszteleg, amelyért milliók rajonganak, ugyanis ezek a tudományos-fantasztikus regények egy új világba repítenek.

Egy szabály van: legyen nálad törülköző /Fotó: GettyImages
Egy szabály van: legyen nálad törülköző /Fotó: GettyImages

Amerikában igazi kultusza van

Így mindazok, akik csatlakoznak ehhez a különös világnaphoz, azt üzenik másoknak, hogy szeretik a sci-fit, és szívesen olvasnak vagy néznek ilyen jellegű műveket. Vagyis, akinek tetszett az Eredet, a Mátrix, A Birodalom visszavág, a Csillagok között és a Csillagok háborúja című alkotások valamelyike, egy törülközővel is jelét adhatják érdeklődésüknek. Ugyan már hazánkban is évről évre többen csatlakoznak az ünnephez, de főként Angliában, Amerikában és Ausztráliában hódolnak így a műfajnak. Költséges rendezvényeket szerveznek, a nagy színházakban felolvasást tartanak valamely tudományos-fantasztikus kötetből, miközben a törülközővel szelfiző rajongók fotói elárasztják az internetet. A legnagyobb nemzetközi esemény az online Towel Day Ambassador, amihez a világ bármely pontjáról lehet kapcsolódni. 

Boldog nemzetközi törülközőnapot!

Meglehet, elsőre furcsán hangzik ez a szokás, de egykor a többi világnapra is ferde szemmel tekintett a világ. Például a Valentin-nap évszázadok alatt lett ismert, míg a halloweent ma is csupán a nagyobb európai városokban ünneplik. Ki tudja, talán néhány évtized múlva már természetes lesz, hogy május 25-én törülközővel a kezünkben járunk az utcán, és ezzel hirdetjük, hogy igenis jó néha fantasztikus regényeket olvasni, és elképzelt világokba utazni általuk. Boldog nemzetközi törülközőnapot mindenkinek!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek