Ma van a törülközőnap! Ezt ünneplik világszerte ezen a napon

GettyImages-502407565
Vermes Nikolett

Kétségkívül a törülközőnap vezeti a legfurcsább emléknapok listáját. Ilyenkor világszerte törülközővel járnak az emberek, közöttük tudósok, légiutas-kísérők és sokan mások, akik hisznek ebben a bizarr hagyományban.

Képzeljük el, hogy május 25-én, a törülközőnap ünnepén bemegyünk a boltba, és az eladók törülközővel a vállukon dolgoznak. Hogy a pedagógusok kezében törülköző van, miközben leadják a tananyagot. Sőt, a kórházakban is minden orvos és ápoló magánál tart egy egyszerű törülközőt. Arról nem beszélve, hogy rendezvények, események sora foglalkozik a témával, a színházban törülközőről rendeznek előadást, és a játszótér is ezzel van tele. Villámgyorsan terjed az új hóbort.

Egy olvasó indította el a furcsa szokást

A törülközőnap hátterében egy bestseller regény áll. Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi-író Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozata tette ismertté, miután széles körben elterjedt egy idézet a műből: „Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk…” Ez a tárgy valóban praktikus, és a használata sokoldalú, de nemcsak ezért építettek rá nemzetközi emléknapot. A jeles ünnep a fent említett író és ezzel együtt a sci-fi műfaja előtt tiszteleg, amelyért milliók rajonganak, ugyanis ezek a tudományos-fantasztikus regények egy új világba repítenek.

Egy szabály van: legyen nálad törülköző /Fotó: GettyImages
Egy szabály van: legyen nálad törülköző /Fotó: GettyImages

Amerikában igazi kultusza van

Így mindazok, akik csatlakoznak ehhez a különös világnaphoz, azt üzenik másoknak, hogy szeretik a sci-fit, és szívesen olvasnak vagy néznek ilyen jellegű műveket. Vagyis, akinek tetszett az Eredet, a Mátrix, A Birodalom visszavág, a Csillagok között és a Csillagok háborúja című alkotások valamelyike, egy törülközővel is jelét adhatják érdeklődésüknek. Ugyan már hazánkban is évről évre többen csatlakoznak az ünnephez, de főként Angliában, Amerikában és Ausztráliában hódolnak így a műfajnak. Költséges rendezvényeket szerveznek, a nagy színházakban felolvasást tartanak valamely tudományos-fantasztikus kötetből, miközben a törülközővel szelfiző rajongók fotói elárasztják az internetet. A legnagyobb nemzetközi esemény az online Towel Day Ambassador, amihez a világ bármely pontjáról lehet kapcsolódni. 

Boldog nemzetközi törülközőnapot!

Meglehet, elsőre furcsán hangzik ez a szokás, de egykor a többi világnapra is ferde szemmel tekintett a világ. Például a Valentin-nap évszázadok alatt lett ismert, míg a halloweent ma is csupán a nagyobb európai városokban ünneplik. Ki tudja, talán néhány évtized múlva már természetes lesz, hogy május 25-én törülközővel a kezünkben járunk az utcán, és ezzel hirdetjük, hogy igenis jó néha fantasztikus regényeket olvasni, és elképzelt világokba utazni általuk. Boldog nemzetközi törülközőnapot mindenkinek!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra