Sprite, Fanta, 7UP, Pepsi és Coca: te tudod, honnan erednek a márkanevek?

GettyImages-154926309
Kálmán Szonja

Nagyon jól hangzanak, és a mindennapokban eszünkbe sem jutna azon agyalni, vajon miért is így hívják őket: te ismered ezeknek a márkaneveknek az eredetét?

Legtöbbjük egybeforrt fejünkben egy üdítőital ízével: ha bárhol a földön kiejtjük a Coca, Pepsi, Fanta, 7UP vagy Sprite nevet, sokan érzik rögtön nyelvükön a frissítő italok ízét. Mindenkinek megvan a maga kedvence, vagy az, amelyiket semmilyen körülmények közt nem kezdené el kortyolni: ismerd meg kedvenc üdítőmárkáink neveinek történetét!

A Coca-Cola név eredete

Az italt 1886-ban kezdte el árulni John Pemberton, aki hadiorvosként szerzett veszélyes sérülése és annak kapcsán kialakult morfinfüggősége után kezdett el kísérletezni egy kólamagot és kokacserje levelét tartalmazó itallal. Ennek első változata, a French Wine Coca még alkoholt is tartalmazott, miután annak forgalmazására nem kapott engedélyt, létrehozta az alkoholmentes verziót, és ehhez keresett jó nevet. Frank Mason Robinson, Pemberton könyvelője javasolta a Coca-Colát, a két alapanyag nevének felhasználásával:

a koka nevében c-re változtatta a k-t, mert úgy gondolta, sokkal mutatósabb lesz vizuálisan így a brand neve.

Azt talán nem sejtette, hogy ezzel a világ legismertebb márkanevét alkotja majd meg, melynek sikere máig töretlen.

A márkanév eredete a Coca-Cola esetében az összetevőkben rejlik
A márkanév eredete a Coca-Cola esetében az összetevőkben rejlikJustin Sullivan / Getty Images Hungary

A Pepsi Cola az emésztésre utal

Az ital feltalálója, Caleb Davis Bradham is orvosnak tanult, de családi okok miatt nem tudta tanulmányait befejezni – viszont később patikát nyitott, ahol elkezdett egy, a kokaintartalmú Coca-Colával ellentétben stimulánsoktól mentes üdítőn dolgozni. 1893-ban készült el a Brad’s Drink nevet viselő üdítője, mely kólamag mellett vaníliát, cukrot, vizet és olajokat tartalmazott. Öt év múlva már Pepsi Colaként árulta, amivel arra kívánt utalni, hogy egészséges italt kínál, amely az emésztést támogatja. A Pepsi szó a diszpepsziából, azaz az emésztési zavarból levezetett márkanév.

A Fanta tiszta fantázia

Az egykor még csak narancsos, később aztán egyre több ízben kapható üdítő még az 1940-es években született meg, akár hiszed, akár nem, a náci Németországban. A második világháború ideje alatt a kereskedelmi embargó miatt nem érkeztek áruk, így üdítőitalok sem Németországba, így a helyi gyártó nem tudott hozzájutni a kólasziruphoz sem, melyből Coca-Cola készülhetett volna. Max Keith, a helyi gyártó vezetője azt találta ki mentőötletként, hogy egy olyan üdítőt hoz forgalomba, amely csak helyben kapható alapanyagokból állítható elő, így a gyára életben maradhat.

A cider készítéséhez lepréselt alma maradéka és sajtgyárakból származó savó szolgáltatta az ekkor citromsárga ital alapját, melynek íze gyakorlatilag folyamatosan változott attól függően, hogy milyen gyümölcs volt elérhető. Amikor márkanevet kerestek az innivalónak, Keith azt kérte mindenkitől, használja a fantáziáját: Fantasie a német szó, melyből egy talpraesett ügynök, Joe Knipp megalkotta a Fanta nevet. A hatvanas években aztán az USA-ba is eljutott a Fanta, ahol végül meg is vásárolták a márkanevet. További érdekesség, hogy mára több mint 90 ízben érhető el az üdítő a világ egyes tájain, bodzától a dinnyéig.

A Fantához tejsavó kell: ki hitte volna?
A Fantához tejsavó kell: ki hitte volna?Newscast / Getty Images Hungary

A Sprite egy manót idéz meg

A Fanta rokona szintén Németországban született: az 1959-ben megalkotott italt két év múlva már az USA-ban is kapni lehetett, a 7UP vetélytársaként hozta forgalomba a Coca-Cola Company. Érdekes, hogy a márkanevet már jóval régebb óta birtokolta: 1940 ennek a dátuma. Ekkor kezdett a Coca-Cola kapcsán a cég egy olyan kampányba, melyben egy Sprite Boy nevet viselő manó is megjelent – 

a Coke név népszerűsítésének céljára használták a manót egészen 1958-ig.

Ebből a kampányból ered a Sprite neve – fókuszcsoportos kutatások segítségével választották ki.

A 7UP márkanév eredete homályos

Az üdítő közel százéves történetre tekint vissza: ez a legrégebbi citromos ízvilágú szénsavas üdítő, amely egykor lehet, hogy nagyon egyedi volt, de mára már elég sok konkurense akad. Charles Leiper Grigg 1929-ben alkotta meg, és sajnáljuk, de biztosat nem tudunk mondani a név eredetéről. A teóriák a következők:

  • Hétféle összetevőből áll, az UP szócska pedig a benne megtalálható lítium-citrát kedélyjavító hatására utal
  • Hétunciás palackban árulták a kóla hatunciás kiszerelésével szemben
  • Griggset egy hasonló nevű márka inspirálta
  • Egy kockajáték során a heteseknek szurkolva találta ki Griggs
  • A lítiumra utal a hetes, melynek atomtömege 7 körül van

Bármelyik is legyen igaz, az semmit sem változtat a tényen, miszerint az egyes márkanevek eredete néha egyszerűbb, mint gondolnánk – és azon sem, hogy miközben nagyon finomak, azért nem szabad az üdítők fogyasztását túlzásba vinni, szomjunk oltására azért érdemes a legtöbbször a víz mellett maradni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra