Emberek miatt plasztikázták meg egy majom arcát: ennyire hasonlít ránk

GettyImages-1478180623
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy új tanulmány egy körülbelül 12 millió évvel ezelőtt élt nagy majomfaj jól megőrzött, de sérült koponyáját rekonstruálta. Az eredmény kulcsfontosságú lehet az emberszabású majmok és az emberi evolúció megértésében.

A vizsgálatban CT-vizsgálatok segítségével tulajdonképpen megplasztikázták a majom arcát.

Különleges arcvonások

Különleges kutatás eredményeire derült most fény, amely segítségével közelebb juthatunk az emberi evolúció megértéséhez. Az Amerikai Természettudományi Múzeum, a Brooklyn College és a Katalán Őslénytani Intézet, Miquel Crusafont tudósai a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett tanulmányukban ugyanis egy körülbelül 12 millió évvel ezelőtt élt nagy majomfaj jól megőrzött, de sérült koponyáját CT-vizsgálatok segítségével rekonstruálták.

Az először 2004-ben leírt egy Északkelet-Spanyolországból származó faj, amely egyike volt a mára kihalt majomfajok egy változatos csoportjának, és amely körülbelül 15–7 millió évvel ezelőtt élt Európában. 

A vizsgálat során a Pierolapithecus koponyáját más főemlősfajokéval hasonlították össze, és modellezték a majom arcszerkezetének kulcsfontosságú jellemzőit. Megállapították, hogy a Pierolapithecus általános arcformája és mérete hasonlít a megkövesedett és az élő emberszabású majmokéhoz, de olyan különleges arcvonásokkal is rendelkezik, amelyek más középső miocén majmoknál nem fordulnak elő.

Az eredmények összhangban vannak azzal az elképzeléssel, hogy ez a faj az emberszabású majmok és az emberfélék családjának egyik legkorábbi tagja lehet.

Az új kutatás szerint a Pierolapithecus catalaunicus az emberfélék családjának egyik legkorábbi tagja lehet
Az új kutatás szerint a Pierolapithecus catalaunicus az emberfélék családjának egyik legkorábbi tagja lehetPacoRomero / Getty Images Hungary

Közelebb áll az ember őseihez

A faj evolúciós helyéről továbbra is vita folyik, részben a koponya sérülése miatt. Ashley Hammond antropológus szerint ugyanis a majom és az ember evolúciójának tanulmányozásában az egyik állandó probléma, hogy a fosszilis adatok töredékesek, és sok megőrződött példány hiányos és torz. Ettől függetlenül a mostani kutatás közelebb visz ahhoz a feltételezéshez, hogy a Pierolapithecus koponyája alakját és méretét tekintve közelebb áll ahhoz az őshöz, amelyből a ma élő emberszabású majmok és az ember kifejlődött

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek