16 éve teljesen egyedül élt fogságban a krokodil, mégis lettek utódai

GettyImages-530870151
Vermes Nikolett

Megdöbbentő tanulmányt tettek közzé, amely új távlatokat nyithat a kihalás szélén álló fajok megmentését illetően.

A szűznemzés kétezer éve nyitott kérdés, vannak, akik tagadják, míg mások abszolút hisznek benne. A A Biology Letters tudományos folyóirat június 7-én közölt írása egyértelműen kimondja, hogy vannak olyan állatfajok, amelyek képesek ilyen módon szaporodni.

Tojásokat rakott le a semmiből 

A kísérlet során egy 16 éve fogságban élő nőstény krokodilt vontak be a biológusok. 2018-ban mintegy 14 krokodiltojást találtak a ketrecében, ahol hím példány korábban nem járt. Ezért teljességgel kizárható, hogy nemzés útján termékenyült meg a kísérleti állat. De mégis hogyan történhetett meg a lehetetlen? A szűznemzés vagy partenogenezis egy forma, amelyhez nincs szükség hímre, vagyis az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. 

A tojások életképesek voltak, de nem keltek ki
A tojások életképesek voltak, de nem keltek kiGetty Images

Az utód teljesen olyan lett, mint az anya

A jelenségre korábban más tudósok is rávilágítottak, és azt jósolták, hogy a szűznemzés normális lehet a cápáknál, madaraknál, gyíkoknál és kígyóknál is. Azonban most először született bizonyíthatóan új élet ilyen módon. A 14 tojásból 7 csíraképes volt, de a krokodilbébik végül nem bújtak ki. Miután a kutatók felnyitották a szűznemzéssel rakott tojásokat, egyben kifejlett, azonban életképtelen állatot találtak. A genetikai vizsgálatok alapján a tojásban lévő kicsi teljes mása volt a nőstény krokodilnak. 

A szűznemzés a megoldás

A szakértők szerin a frissen publikált tanulmány új utakat nyitott meg a fajfenntartás érdekében. További kísérleteket terveznek, hogy megtudják, milyen állatok képesek erre a ritka nemzési formára. A remények szerint ez megoldást jelent a kihalás szélén álló fajok megmentésére, tehát ezzel megelőzhető, hogy megtörjön a biológiai lánc. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra