Vélhetően az 1960-as években született, amikor valaki a Black Russianbe tejszínt töltött. Az orosz életérzéshez annyi köze van csupán, hogy vodkával készül. Népszerűségének egyik csúcspontját az 1970-es évek diszkókorszakában érte el, amikor mindenki valami édesre vágyott. Legalábbis Dale Degroff így tartja. Megújuló hírnevét A nagy Lebowski című filmnek köszönheti, ahol a főszereplőt alakító Jeff Bridges számos alkalommal emeli fel poharát, benne White Russiannel.
Hozzávalók:
- 40 ml vodka
- 20 ml kávélikőr
- 15 ml tejszín
Elkészítés:
A pohárba jeget töltünk, majd a vodkát és a kávélikőrt shakerben összerázzuk, és a jégre öntjük. A tejszínt óvatosan a tetejére csorgatjuk, amely így külön réteget alkot. Mielőtt megisszuk, keverjük meg.
Díszítése:
koktélcseresznye
Variációja:
A Toasted White Russiant tört jégre szűrve kínáljuk. Gyakran készítik habosra shalke-elt változatát is.
A recept forrása:
Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar tulajdonosai a Keverd, rázd, öntsd! című könyvben klasszikus koktélokat mutatnak be, egyszerűen és bárki által elkészíthetően, közelebb hozva ezzel a bárok misztikus világát a koktélrajongók számára. A receptek leírása nemcsak az összetevőket, az elkészítés módját tartalmazza, hanem történeti összegzéseket is, megidézve ezzel azokat a letűnt korokat, ahol kevesebb, rosszabb minőségű alapanyagok is remek kombinációkat eredményeztek. A könyv a BOOOK Kiadó gondozásában, 2021 decemberében jelent meg.