Halált okozó halálos jelenetek itthon és külföldön

GettyImages-1236943504
Molnár-Zolnay Fruzsina

Az „álomgyár” bizony néha rémálmot gyárt. Halálos balesetek sok halálos jelenet közben történtek már a világot – és olykor a világ végét – is jelentő deszkákon. A legutóbbi sajnálatos haláleset Alec Baldwin forgatásán Új-Mexikóban történt 2021 őszén, de a tragédia nem egyedülálló a nemzetközi filmiparban és a színházi gyakorlatban sem.

Hazai színpadon

Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a II. Richárd előadása alatt súlyosan megsérült. Egy rugós kés fémrugója a szokásos tisztítás elmulasztása miatt nem csúszott megfelelően, így az a valóságban is belefúródott a színészbe, megsebesítve tüdejét is. Az 1952-es születésű színészt a nyolcvanas években érte a baleset, melyből felépülve újra színpadra állt, azóta is nézők sokaságát örvendeztetve meg játékával.

Az 1931-es Magyar Színművészeti Lexikon szerint a kellékfegyverrel történő sérülésokozásnál veszélyesebbnek bizonyult a rozsdás szögbe lépés, amely olykor halálos bajt okozott. A színészek sérüléssel járó balesetei közül még ki kell emelni azt az esetet, amikor 1985-ben Méhes László fejére esett előadás közben egy vasrúd, és a fejéből folyni kezdett a vér. A szünetig végigjátszotta a szerepét, a nézők pedig meg voltak róla győződve, hogy ez is ugyanúgy művér, mint a többi szereplő esetében.

Itt-ott a világban, kevesebb szerencsével

A színész halálához vezető filmet egy évvel az eset után mutatták be
A színész halálához vezető filmet egy évvel az eset után mutatták beBarry King / Getty Images Hungary
  • Brandon Lee amerikai színész, népszerű édesapja, Bruce Lee nyomdokaiba lépve, mindössze 28 éves volt, amikor 1993-ban, A holló című filmje forgatásán egy lövedék végzett vele. Egy márciusi forgatási napon, a film végéhez közeledve egy, a fegyverbe szorult lövedékdarab elszabadult, és a fiatalember halálát okozta.
  • 2016-ban Japánban egy próba alatt szamurájkarddal gyomron szúrtak egy 33 éves színészt. Kórházba szállították ugyan, de néhány órán belül meghalt.
  • Olaszországban, ugyanabban az évben, egy fiatal, mindössze 27 éves színész akasztási jelenet alakult végzetesen hitelessé, a színész kómába esett, majd belehalt a jelenet következményeibe.

Az egyik legutóbbi katasztrófa

Alec Baldwin és stábja Új-Mexikóban forgatták a Rust című westernfilmet. Egy, az eseményekkel részletesen foglalkozó friss forrás szerint Baldwin úgy nyilatkozik a halálos lövés körülményeiről, hogy a fegyvert egy padon ülve kellett a jelenet kedvéért elővennie tárolójából, és a kamera felé tartania a megfelelő kameraállás és szög megtalálása érdekében. A színész állítja, nem húzta meg a ravaszt. A fegyver azonban elsült, és bár senki nem tudja, hogyan, vagy kinek a mulasztása kapcsán, de minden jel arra mutat, élestöltény volt benne.

Ez újabb tisztázni való kérdéseket vet fel: kinek a felelőssége ellenőrizni, kitől veheti át a fegyvert a színész, van-e oka feltételezni, hogy egy forgatáson, ahol egyébként élestölténynek nem sok keresnivalója lenne, mégis azzal tárazták be a lőfegyvert.

Ezek a kérdések továbbra is tisztázatlanok a 9 éves kisfiú édesanyjának életét követelő „baleset” körülményeivel kapcsolatban.

A helyszínen virágcsokor árulkodik a tragédiáról
A helyszínen virágcsokor árulkodik a tragédiárólAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Bár a híres színész az első pillanatoktól nagyon együttműködő a hatóságokkal, és szeretné kideríteni a rendkívül sajnálatos és általa is végtelenül fájdalmasnak tartott események okát, most, a The Cut március 11-i írása szerint több oldalról is támadják. Több per is indult ellene, hiszen a film egyik producere is ő maga. A forgatáson elhunyt Halyna Hutchins özvegye is beperelte Baldwint, akit igenis felelősnek tart a bekövetkezett halálesetért, s a legújabb hírek szerint továbbra is igen sok a tisztázatlan körülmény.

Többé ne!

A fenti tragédiák tükrében annyi talán bizonyos, mindannyian kiegyeznénk a mozivásznon egy kisebb és hiteltelenebb pukkanással, a színpadon szemet hunynánk egy látszólag is műnek tűnő kés vagy kard használata felett.

Így is elhisszük, amit akarunk
Így is elhisszük, amit akarunkvgajic / Getty Images Hungary

Az ókorban csak férfiszínészek testesíthettek meg minden szerepet a színpadon, mégis élvezetes volt az előadás, a néző mégis belement a játékba, hogy elhiggye, hol egy fiatal nőt, hol egy idős férfit lát éppen.

A színjátszás egyik lényege úgyis az illúzió. Elhitetni valamit, ami nem a valóság.

Abban rejlik a színjátszó művészete is részben, mennyire képes megteremteni közönségében a vágyott valóság látszatát. Ehhez pedig nincs szükség élesfegyverekre, főleg nem felesleges emberáldozatokra.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra