Csodanövény, érthetetlen, miért nem esszük mindennap

GettyImages-1062675012

Van egy itthon is megtermő csodanövény, amiben sokkal több vitamin van, mint az almában, a legtöbb bevásárlás alkalmával mégsem kerül a kosarunkba. Ha szeretnél ősszel és a télen is elegendő gyümölcsöt fogyasztani, érdemes beiktatnod az étrendedbe akár főve, sütve vagy nyersen is.

Ez a csodás, illatos gyümölcs ismert birs, birsalma és birskörte néven egyaránt (a termése alma vagy körte alakú lehet). Számos jótékony hatása van, szinte érthetetlen, miért is nem fogyasztjuk rendszeresen.

Illata miatt érdemes külön tárolni

A birsalmának októberben kezdődik a szezonja, beszerezhető a piacon, de az áruházakban is megtalálható az ősz slágergyümölcsei között. Az érett, többnyire sárga színű birs hűvös, száraz helyen akár két hónapig is tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. Érdemes tudni, hogy a gyümölcs általában a szedés után tíz nappal kezd el illatozni, ezért érdemes más gyümölcsöktől és zöldségektől külön tárolni. 

A birsnek számos jótékony hatása van, érdemes lenne naponta fogyasztani
A birsnek számos jótékony hatása van, érdemes lenne naponta fogyasztaniCactuSoup / Getty Images Hungary

A birs kemény, héja bársonyos tapintású, világossárga színű. A felszínen lévő száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét, de a szinte teljesen barnára színeződött héjú gyümölcsöt már nem érdemes megvásárolni.
Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle. 

Segíthet a fogyókúrában

Az almához és a körtéhez képest a birsalma rendkívül alacsony kalóriatartalmú, 100 gramm friss birs mindössze 57 kalóriát tartalmaz, de magas rosttartalmú, és a legfontosabb tápanyagok is megtalálhatók benne.

A fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják
A fogyni vágyók is bátran fogyaszthatjákpicture alliance / Getty Images Hungary

Ez a gyümölcs tökéletes kiegészítője lehet az étrendnek, ha szeretnénk leadni néhány kilót, vagy ha télen is szeretnénk formában tartani magunkat.

De nem csak a fogyni vágyóknak lehet hasznos a gyümölcs fogyasztása. Azok is jól járnak vele, akik természetes módon szeretnének hozzájutni a vitaminokhoz és a szervezet számára szükséges szénhidrátokhoz.

Segít a fekélyek kezelésében

Számos tanulmány kimutatta, hogy a birsalma képes megelőzni a gyomorfekély kialakulását, még azokat is, amelyeket az alkoholfogyasztás okoz. 

A birsalma emellett olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a legelterjedtebb gyomor- és bélrendszeri kórokozó, a Helicobacter pylori baktérium elszaporodását, amely gyakran felelős a gyomorfekélyért.

A gyomor- és peptikus fekély évente több millió embert érint világszerte. Gyakran a stressz és a kiegyensúlyozatlan táplálkozás okozza, és bár orvosilag kezelhető, a birsalma természetesebb megoldást jelenthet a problémára.
A gyümölcsből készült birsalmalé rendszeres fogyasztása is előnyös lehet a gyomor egészségére és a fekélyek kialakulásának megelőzésére.

Gyulladáscsökkentő

A birsalma hihetetlenül gazdag C-vitaminban, és így az ajánlott napi bevitelnek akár a 25 százalékát is képes biztosítani. Ez az érték különösen igaz az érett gyümölcsre. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszerünk erősítése érdekében, és segíthet bizonyos gyulladásos betegségek kezelésében is.

A legérettebb birsben van a legtöbb C-vitamin
A legérettebb birsben van a legtöbb C-vitaminGoodLifeStudio / Getty Images Hungary

A birsalma antibakteriális tulajdonságai szintén nélkülözhetetlenek a káros baktériumok növekedésének és terjedésének megakadályozásához, valamint hatékonynak találták több bakteriális fertőzés kezelésében is.

Bőrfiatalító és antioxidáns

A birsalma ismert kiváló antioxidáns hatásairól is. A gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és így megvédik a sejteket a károsodástól, egyebek között a rákos elváltozások kialakulásától is. 

Nemcsak a gyulladások leküzdésében hasznos, hanem a metabolikus stressz csökkentésében és a krónikus betegségek kockázatának megelőzésében is segít. A gyümölcsökben található flavonoidok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.

Ezek mellett a birsalmalében található magas antioxidánsszint segíthet a bőr megfiatalításában, valamint az öregedés és a stressz okozta károsodások helyreállításában.

Vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Számos kutatás kimutatta, hogy a birsalma rendkívül gazdag fenolokban. Ezt a vegyületet évek óta használják a hagyományos és a nyugati gyógyászatban a gyógyszerek influenzaellenes hatásának fokozására.

Ezek a vírusellenes tulajdonságok, valamint a birsalmában található antioxidánsok és a gyümölcs gyulladáscsökkentő hatásai rendkívül hasznosak a közönséges megfázás, a szezonális influenza és a hasonló vírusos kórokozók elleni küzdelemben és megelőzésében.

Miután a narancs is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, így a két gyümölcs kiválóan kiegészíti egymást az egészséges életmódot folytatók étrendjében.

Megoldja az emésztési problémákat

A birsalmát a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják emésztési problémák kezelésére. A birsalma hatékonynak bizonyult bélszöveteink védelmében számos olyan emésztési rendellenességgel szemben, mint a gyulladásos bélbetegségek és a fekélyes vastagbélgyulladás.

A gyümölcs a gyomor és a bélrendszer védelmét is szolgálja
A gyümölcs a gyomor és a bélrendszer védelmét is szolgáljaThana Prasongsin / Getty Images Hungary

A gyümölcs a gyomrunkra és a bélrendszerünkre gyakorolt hihetetlen jótékony hatása miatt segíthet csökkenteni a hányást és hányingert, még a terhesség alkalmával előforduló reggeli rosszullétek esetében is.

Használható stresszoldásra is

A birsalmalé rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a stressz okozta feszültség csökkentésére is. Éppen ezért a birsalma bizonyítottan nagyszerű kiegészítője az étrendünknek, ha az elménk nyugalmát szeretnénk megőrizni. 

A birsalma éppen nyugtató tulajdonságai miatt a jógik egyik kedvenc étele, a gyümölcsöt meditáció és jóga után teák, forrázatok és gyümölcslevek formájában ajánlott fogyasztani.

A birsalmát évszázadok óta használják a hagyományos nyugati és keleti gyógyászatban a szem egészségének megőrzésére, valamint a szembetegségek kockázatának csökkentésére is, miután a gyümölcs gazdag a B1-, B3- és B6-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban, cinkben, folsavban és egyéb ásványi anyagokban is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek