Ezeket tedd meg betegség után, ha nem akarsz visszaesni

GettyImages-1217718264

Ha lázas betegen beleizzadsz a pizsamádba, biztosan cseréled azt, ahogy jobban vagy – de a lentiek közül te hányat szoktál elbliccelni egy betegség után?

Idén télen sokszor még azok is az ágyat nyomták, akik egyébként ritkán betegszenek le: a legkülönbözőbb vírusok vendégeskedtek otthonainkban. Kevesen gondolunk bele ugyanakkor abba, hogy ha bizonyos óvintézkedéseket nem teszünk meg, ez a hívatlan vendégség meglehetősen hosszan elnyúlhat…

Te megteszed ezeket betegség után?

A lenti pontok közt vannak teljesen egyértelműek – és olyanok is, amelyek eddig talán sosem jutottak eszedbe. Érdemes megfontolni, hogy bevezesd ezeket az óvintézkedéseket otthonodban – könnyen lehet, hogy segítségükkel megelőzheted például azt, hogy valaki más elkapja tőled a betegséget!

Cseréld le a pizsamád

Igen, ez teljesen egyértelműnek tűnik, mégis érdemes kiemelni. Amikor valaki lázasan, orrfolyósan nyomja az ágyat, időnként átöltözni sincsen ideje, de van az a fázisa a betegségnek, amikor azért erre is érdemes odafigyelni.

Ne várd ki a teljes gyógyulást, válts pizsamát többször is a betegség ideje alatt!

Ha a pizsama hányás vagy hasmenés által szennyeződik, akkor magas hőfokon mosd ki.

Betegség után a szanaszét hagyott zsebkendőkkel is lehet teendőd
Betegség után a szanaszét hagyott zsebkendőkkel is lehet teendődJelena990 / Getty Images Hungary

Húzd át az ágyneműt!

Ahogyan pizsamádat összeizzadod, úgy az ágynemű is szennyezetté válhat. Arról ne is beszéljünk, ha esetleg hányással, hasmenéssel járó megbetegedésed van: amennyiben akár széklettel, akár hányással, akár más váladékkal szennyeződik be az ágynemű, cseréld, akárcsak a betegség végén.

Az éjjeliszekrényt szoktad fertőtleníteni?

Sokan csak felhalmozzuk a használt zsebkendőket, a lázmérőt és egyéb kellékeket az éjjeliszekrényen, ahol aztán napokat töltenek el. Amikor felgyógyulva rendbe rakod a szobát, ne felejtsd el azt, hogy

betegséged ideje alatt orrváladékkal teli zsebkendőket tartottál azon a szekrénykén,

amire most az olvasnivalót vagy az éjszakai pohár vizet tartod.

Óvintézkedések hányás után

Ha bármilyen bútort vagy egyéb szövetet is érhetett hányás, azt bizony mielőbb le kell takarítani. Ezt mindig kesztyűben érdemes elvégezni, először papírtörlővel feltörölve az érintett területet, majd fertőtlenítő hatású szerrel kezelve azt. A fertőtlenítő hatóideje után szappanos vízzel tisztítsd meg újra a felületet.

Mi lesz a kilincsekkel?

Bizony, azokat betegen is nap mint nap fogdostad, akárcsak a csapokat. Mindegyikre ráfér egy rendes fertőtlenítés. A megtisztítanivalók közé tartoznak azok az edények, evőeszközök, poharak is, amelyeket betegen használtál, és bizony, ha hányással, hasmenéssel járó megbetegedést vészeltél át, akkor a közben esetlegesen használt tálakat is szükséges fertőtleníteni, majd alaposan szappanos vízben megmosni.

A szemetessel is foglalkozni kell

A százas csomag zsepik kivégzését követően a kukát tömjük meg az orrváladékkal teli zsebkendőkkel: ettől jó minél hamarabb megszabadulni. Jó ötlet ezenfelül fertőtleníteni a szemetest – ami egyébként is hasznos időről időre –, főként, ha abban nem használsz külön kukászacskót.

Betegség után a fogkefét is illene lecserélni
Betegség után a fogkefét is illene lecserélniImage Source / Getty Images Hungary

A fürdőszobát se feledd!

A vécénél érdemes kezdeni a munkát: egyes kórokozók kellemetlenül hosszan megbújnak a vécécsészében, jó velük leszámolni. A kéztörlő- és a törülközőcsere is fontos, és az sem árt, ha a kádat is kisikálod.

Hát a fogkefével mi lesz?

Igen, a tippünk az, hogy ezt hagyják ki a legtöbben.

Bizony érdemes fogkefét vagy fogkefefejet is cserélni egy betegséget követőn

– és ha az elektromos fogkefe fejét másokéval közös tartóban helyezed el nap mint nap, akkor a betegség kezdetétől érdemes észben tartani, hogy ez potenciális vírusátadási lehetőség, a fertőtlenítés tehát itt is fontos.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra