3 szupercuki társasjáték állatbolondoknak

Varrj takarót legkedvesebb cirmosaidnak a Calicóval, adj otthont a kóbor macskáknak a Cat Lady Boldogságdobozával, vagy legeltess lámákat Llamalanddel.

Hiába gondolunk magunkra komoly felnőtt emberekként, egy pillanat leforgása alatt képesek vagyunk minden emberi méltóságunkat sutba vetve négykézláb gügyögni kiskedvencünknek; nem találunk semmi kivetnivalót abban, ha valaki lámasimogatóval bolondítja meg az esküvőjét; és szívesen szórakoztatjuk barátainkat az interneten szembe jövő állatos videókkal. No de mi lenne, ha nem kellene kompromisszumot kötnünk, és lehetnénk egyszerre méltóságteljesek és reménytelen állatbolondok? Mondjuk egy jó társasjátékpartiban?

1. Calico – Foltok, cicák, takarók

Vannak azok a bizonyos őszi napok, amiken semmi máshoz nincs kedvünk, mint összebújni kedvencünkkel a kanapéán és figyelni az ablakon túli világra zúduló esőt. A Calico már első ránézésre ezeknek az őszi napoknak a hangulatát idézte fel bennem. A játék doboza láttán szinte kedvem támad a kandallófényben fürdő macska mellé bújni és a nyári élmények siratása nélkül, tökéletes békében várni, hogy beköszöntsön az ősz.

Ahogy előkerülnek a játék alkatrészei – a takaróvá összeálló színes, mintás foltlapkák, a húzózsák, amibe szívem szerint csipkebogyót gyűjtögetnék az erdőben, az áttéríthetetlen kutyások szívét is meglágyító cicajelölők –, az otthonosság érzése, amit a dánok hyggének neveznének, egyre erősebben tör rám. Sosem titkoltam, hogy elfogult vagyok a szép társasjátékokkal, de, szívem rajta, a Calicót nemcsak nézegetni, játszani is jó élmény.

Calico - Foltok, cicák, takarók társasjáték
Calico - Foltok, cicák, takarók társasjátékJakab Csaba / Dívány

A játék során egy takarót kell „varrnunk” a foltlapkák segítségével, amelyek különféle szín- és mintakombinációi adnak pontot érő cicajelölőt vagy gombjelölőt. Elsőre talán könnyűnek tűnik a feladat, pedig valójában embert próbáló agytorna megfelelni a játék elején kiosztott összes célnak. Komoly koncentrációt igényel, hogy egyszerre figyeljünk a színekre, mintákra és alakzatokra, mindeközben pedig a lapkajárás is megbonyolíthatja a helyzetünket.

Ha pedig azt hittük, hogy a játék kedvessége kimerülne a cuki dizájnban, tévedtünk. A készülő takarónkra telepedő cicák mindegyikét valójában létező kiskedvencek ihlették, akiknek a történetéről a szabálykönyv végén olvashatunk. (Személyes kedvencem Tibbit!) A Calicót azoknak ajánlanám, akik a logikai társasjátékok izgalmán túl valami pluszra vágynak: kreativitásra, történetre, magával ragadó hangulatra.

Calico - Foltok, cicák, takarók társasjáték
Calico - Foltok, cicák, takarók társasjátékJakab Csaba / Dívány

Calico – családi társasjáték 1-4 fő részére

Korosztály: 13 éves kortól

Elérhetőség: Gémklub

Át: 11990 forint

2. Cat Lady Boldogságdoboz

A Cat Lady című társasjátékkal először három évvel ezelőtt találkoztam még angol nyelven a Metagame jóvoltából, akkor még csak angol nyelvű verzió létezett belőle, azóta a Reflexshopnak hála a magyarul is megjelent. Nem csodálom! Ahogyan már a róla írt cikkemben is említettem, kutyás vagyok (sőt azóta egy tündéri négylábú gazdája lettem). Nem kutyás-macskás. Nem kutyás, aki azért a macskákat sem veti meg.

A Cat Lady humora – a játékban macskás hölgyek és urak vagyunk, akik kóbor macskákat gyűjtenek az utcáról, csak győzzék etetni és ruházni őket – annyira megfogott, hogy azóta is az egyik nagy kedvencem. A Calicóval szemben ez valóban egy könnyed játék, amire hamar rákapnak cicások, kutyások is. A grafikája egyszerű, mégis szerethető, a játékszabály pedig pillanatok alatt elsajátítható.

Cat Lady Boldogságdoboz társasjáték kiegészítő
Cat Lady Boldogságdoboz társasjáték kiegészítőJakab Csaba / Dívány

A magyar változat mellett megjelent a játék kiegészítője (szintén magyar nyelven), a Boldogságdoboz is még több kóbor macskával, egyszemélyes játékmóddal, új célokkal és cicás holmikkal. A kedvenc játékelemem a csemegejelölő, ami úgy fest, mintha egy rajzfilmből pottyant volna a mi háromdimenziós világunkba, nem mellesleg jól lehet vele lakatni egy macskát.

Hogy izgalmasabb lett-e tőle a játék? Nem féltétlen. Viszont határozottan színesebb, ami – úgy hiszem – jót tett a Cat Ladynek, hiszen többek között az olyan jópofaságoktól lesz igazán szerethető, mint a csemegejelölő vagy Tökfej, a vörös macska. Aki szerette a játékot, a kiegészítőt is díjazni fogja.

Cat Lady Boldogságdoboz társasjáték kiegészítő
Cat Lady Boldogságdoboz társasjáték kiegészítőJakab Csaba / Dívány

Cat Lady Boldogságdoboz – kiegészítő a Cat Lady című társasjátékhoz 1-6 játékos számára

Korosztály: 8 éves kortól

Elérhetőség: Reflexshop

Át: 3990 forint

3. Llamaland

„Te tetriseztél gyerekkorodban?” – kérdezte Csabi, miután harmadszor vertem meg a Llamalandben. Megrohantak az emlékek. Az okostelefon térhódítása előtt valóban volt Tetrisem. Egy kék és egy piros. De ha spanyolcsizmát húznának a lábamra sem tudnám megmondani, hogy miért kaptam kettőt, amikor mindegyikkel ugyanazt a felépítő játékot lehetett játszani. Arra viszont emlékszem, hogy tökéletesen el lehetett vele ütni az időt, amíg leértünk az Adriára. Hogy tetriseztem-e? Mestere voltam. Csabi arcán megértés villan át.

Nekem eszembe sem jutott, hogy a Llamalandet a Tetrishez hasonlítsam, pedig van benne valami. A játékban inka farmerek vagyunk, akik teraszosan művelik földjeiket, kukoricát, kakaóbabot, burgonyát termesztve és természetesen lámákat legeltetve. Minden körben lehelyezhetünk egy ültetvényeket, falvakat és legelőket tartalmazó, tetris-alakzat formájú földlapkát, aminek illeszkednie kell a már lerakottakhoz akár melléjük, akár rájuk tesszük. Az így lefedett területek után kaphatjuk meg a terményeinket, amikből pedig lámákat vásárolhatunk. Az apró lámafigurákat bizonyos céloknak megfelelve helyezzük le a folyton formálódó táblánkon, a játék végén így is pontokat zsebelhetünk be.

Llamaland társasjáték
Llamaland társasjátékJakab Csaba / Dívány

A lámák valóban jópofa játékelemek, mégsem miattuk szerethető elsősorban a Llamaland. A farmunk alakulása és a termények bezsebelése akkor is jóleső elégedettséggel jár, ha sosem találkoztunk gyerekkorunkban Tetrisszel, mert a minden játékkal változó célok szem előtt tartása és a földlapkák ügyes elhelyezése a lapkajárás szerencsefaktorával kombinálva egy gondolkodós, mégis könnyed játékot eredményeznek.

A Llamaland szerintem nagyszerű családi játék. Tízéves kortól már határozottan élvezhető, de ezt az építgetős stratégiai játékot garantáltan szeretni fogják a család idősebb tagjai is. Ugyan a játékszabály angol, magához a játékhoz nem szükséges angol nyelvtudás. Csak egy kis kreativitás, jó döntések és némi szerencse.

Llamaland társasjáték
Llamaland társasjátékJakab Csaba / Dívány

Llamaland – családi társasjáték 2-4 fő részére angol nyelvű játékszabállyal

Korosztály: 10 éves kortól

Elérhetőség: Metagame

Át: 11990 forint

Ha egy könnyed társas partira vágysz a barátaiddal, olvasd el sorozatunk előző cikkét

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra