Aki alacsony szénhidráttartalmú reggelit fogyaszt, toleránsabb emberré válhat – írják a kutatók. A vizsgálat során azok a tesztalanyok, akik a kevesebb szénhidrátot ették, megbocsátóbb döntéseket hoztak egy társasjátékban, amelyet néhány órával később játszottak.
„Az alacsony szénhidráttartalmú diéták befolyásolhatják az emberek viselkedését” – mondja Soyoung Park, a németországi Lübecki Egyetem kutatója. Ennek az lehet az oka, hogy a kevesebb keményítőt tartalmazó ételek általában fehérjében gazdagabbak, ami növeli a dopamin szintjét az agyban.
Az étrendi fehérje befolyásolja egy bizonyos aminosav szintjét, amely a dopamin előfutára a vérünkben. Minél több van belőle, annál több dopamin termelődik, ami így befolyásolja a döntéshozatalt.
Park azon töprengett, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend megváltoztathatja-e az emberek viselkedését. Ennek kiderítésére csapata arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt az „ultimátumjátékban”. Párokra osztották őket, a partnerek pedig kaptak egy kis pénzt, és ők döntötték el, mennyit osztanak meg a másikkal. Ha elfogadják az ajánlatot, mindketten megkapják a készpénzt, de ha elutasítják, senki nem kap semmit.
Sokan inkább lemondtak a pénzről, csak azért, hogy a másikat megbüntessék
Bár elméletben az embereknek mindig el kellene fogadniuk az ajánlatot – mert egy kis összeg is jobb, mint a semmi –, a gyakorlatban az alacsony ajánlatokat gyakran visszautasítják. Úgy tűnik, késztetésünk van megbüntetni azokat, akik igazságtalanul osztották fel a pénzt, még akkor is, ha eközben egy kis veszteséget szenvedünk el – mondja Park.
Először Park csapata megkérdezte a részt vevő 87 embert, mit reggeliztek aznap, majd rávették őket, hogy játsszanak. Azok, akik alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel fogadtak el tisztességtelen ajánlatokat – 76 százalékuk tette ezt, szemben a magas szénhidráttartalmú csoport 47 százalékával.
Aztán megkértek 24 embert, hogy jöjjenek be reggelizni, mielőtt több fordulót játszanak két különböző napon. Az önkéntesek vagy magas szénhidráttartalmú ételeket ettek: kenyeret, lekvárt és gyümölcslevet, vagy épp ellenkezőleg: sonkát, sajtot és tejet fogyasztottak, majd a második napon étrendet váltottak. A kutatócsapat úgy találta, hogy az emberek elnézőbbek egy alacsony szénhidráttartalmú étkezés után, és a tisztességtelen ajánlatok körülbelül 40 százalékát elfogadták, míg a magas szénhidráttartalmú reggeli után csak 31 százalékát.
Így hat rád a reggelid alacsony szénhidráttartalma
Mivel az ételek sokféleképpen befolyásolhatják szervezetünket – például a vércukorszint emelkedését –, a csapat vérmintát vett az önkéntesektől, hogy kiderítse, mi okozta a hatást. Amikor megmérték a dopamin prekurzora, a tirozin nevű vegyület szintjét, úgy találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étkezés jobban megnövelte azt. A résztvevők reggelije megváltoztatta viselkedésüket.
Bahador Bahrami, a University College London munkatársa szerint úgy tűnik, hogy az étrend befolyásolja az emberek döntéshozatalát ebben a különleges helyzetben – de még nem tudjuk, hogy ez mennyire működne hasonlóan más szituációkban.
„Ez az emberi költség-haszon elemzés egy nagyon specifikus szondája. Ugyanezt meg kell vizsgálnunk számos más társadalmi döntések esetében is” – emelte ki.
Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a bírák kisebb valószínűséggel hagyták jóvá a foglyok feltételes szabadlábra helyezését közvetlenül étkezési szünetük előtt.
„Többen azt gondolják, hogy ennek sokszor az az oka, hogy a bírák éhesek voltak – de talán azért, mert alacsony volt a dopaminszintjük” – tette hozzá Park.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés