Tojást reggelizel, sonkát, vagy tejterméket? Valami nagyon érdekeset tudtak meg rólad a kutatók

Szabó Eszter

Vannak a gabonapelyhesek, tejbegrízesek, pirítósosok, turmixosok, gyümölcssalátások, és szép számmal akadnak olyanok is, akik kihagyják a reggelit. És persze ott a másik csoport, akik az alacsony szénhidráttartalom mellett voksolnak. Róluk derített ki valami nagyon érdekeset a tudomány.

Aki alacsony szénhidráttartalmú reggelit fogyaszt, toleránsabb emberré válhat – írják a kutatók. A vizsgálat során azok a tesztalanyok, akik a kevesebb szénhidrátot ették, megbocsátóbb döntéseket hoztak egy társasjátékban, amelyet néhány órával később játszottak.

„Az alacsony szénhidráttartalmú diéták befolyásolhatják az emberek viselkedését” – mondja Soyoung Park, a németországi Lübecki Egyetem kutatója. Ennek az lehet az oka, hogy a kevesebb keményítőt tartalmazó ételek általában fehérjében gazdagabbak, ami növeli a dopamin szintjét az agyban.

Az étrendi fehérje befolyásolja egy bizonyos aminosav szintjét, amely a dopamin előfutára a vérünkben. Minél több van belőle, annál több dopamin termelődik, ami így befolyásolja a döntéshozatalt.

Park azon töprengett, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend megváltoztathatja-e az emberek viselkedését. Ennek kiderítésére csapata arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt az „ultimátumjátékban”. Párokra osztották őket, a partnerek pedig kaptak egy kis pénzt, és ők döntötték el, mennyit osztanak meg a másikkal. Ha elfogadják az ajánlatot, mindketten megkapják a készpénzt, de ha elutasítják, senki nem kap semmit.

Az alacsony szénhidráttartalmú reggeli befolyásolja a viselkedést is
Az alacsony szénhidráttartalmú reggeli befolyásolja a viselkedést isThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Sokan inkább lemondtak a pénzről, csak azért, hogy a másikat megbüntessék

Bár elméletben az embereknek mindig el kellene fogadniuk az ajánlatot – mert egy kis összeg is jobb, mint a semmi –, a gyakorlatban az alacsony ajánlatokat gyakran visszautasítják. Úgy tűnik, késztetésünk van megbüntetni azokat, akik igazságtalanul osztották fel a pénzt, még akkor is, ha eközben egy kis veszteséget szenvedünk el – mondja Park. 

Először Park csapata megkérdezte a részt vevő 87 embert, mit reggeliztek aznap, majd rávették őket, hogy játsszanak. Azok, akik alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel fogadtak el tisztességtelen ajánlatokat – 76 százalékuk tette ezt, szemben a magas szénhidráttartalmú csoport 47 százalékával.

Aztán megkértek 24 embert, hogy jöjjenek be reggelizni, mielőtt több fordulót játszanak két különböző napon. Az önkéntesek vagy magas szénhidráttartalmú ételeket ettek: kenyeret, lekvárt és gyümölcslevet, vagy épp ellenkezőleg: sonkát, sajtot és tejet fogyasztottak, majd a második napon étrendet váltottak. A kutatócsapat úgy találta, hogy az emberek elnézőbbek egy alacsony szénhidráttartalmú étkezés után, és a tisztességtelen ajánlatok körülbelül 40 százalékát elfogadták, míg a magas szénhidráttartalmú reggeli után csak 31 százalékát.

Így hat rád a reggelid alacsony szénhidráttartalma

Mivel az ételek sokféleképpen befolyásolhatják szervezetünket – például a vércukorszint emelkedését –, a csapat vérmintát vett az önkéntesektől, hogy kiderítse, mi okozta a hatást. Amikor megmérték a dopamin prekurzora, a tirozin nevű vegyület szintjét, úgy találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étkezés jobban megnövelte azt. A résztvevők reggelije megváltoztatta viselkedésüket.

Bahador Bahrami, a University College London munkatársa szerint úgy tűnik, hogy az étrend befolyásolja az emberek döntéshozatalát ebben a különleges helyzetben – de még nem tudjuk, hogy ez mennyire működne hasonlóan más szituációkban.

„Ez az emberi költség-haszon elemzés egy nagyon specifikus szondája. Ugyanezt meg kell vizsgálnunk számos más társadalmi döntések esetében is” – emelte ki.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a bírák kisebb valószínűséggel hagyták jóvá a foglyok feltételes szabadlábra helyezését közvetlenül étkezési szünetük előtt.

„Többen azt gondolják, hogy ennek sokszor az az oka, hogy a bírák éhesek voltak – de talán azért, mert alacsony volt a dopaminszintjük” – tette hozzá Park.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra