Parmezános csirke, bélszín és marhanyelv – 10 húsétel, amiket simán beilleszthetsz az újévi diétádba

A zsíros húsokról régóta tudjuk, hogy sem a diétánknak, sem az egészségünknek úgy általában nem tesznek jót. A csirkemellel kapcsolatban sem kérdés, hogy egészséges és jó választásnak tűnik a húsfélék között. Most néhány olyan, alacsony zsír- és kalóriatartalmú húsfélét és belsőséget gyűjtöttünk össze, amit kiegyensúlyozott táplálkozás mellett akár a diétád során is fogyaszthatsz.

Nemzetközi tanulmányok bizonyítják, hogy a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozza több rákféle kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint különösen a telített zsírok fogyasztásának van kockázatnövelő szerepe. Na de mi a helyzet például a sovány húsokkal? Más tanulmányok szerint azok a sovány vörös húsfélék, amiket alacsony telített zsírtartalmú étrendben fogyasztunk, nem növelik a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, így bátran ehetjük őket.

Hoztunk szárnyasmájjal, marhanyelvvel, csirkével és hallal készülő recepteket is. Mutatjuk a kedvenceinket!

Tíz deka csirkemájban alig több mint 100 kalória van. Egy kevés sovány sonkába tekerve, grillezett gyümölcsökkel, viszonylag könnyű és negyedóra alatt elkészülő vacsora vagy ebéd lehet belőle.

Csak a csontvelő kalóriatartalma magas, a hagyományos sertésvelő 10 dekájában csak 130 kalória van. Ha egy kis tojással és sok zöldséggel készítesz belőle tojásos velőt, szuper reggeli lehet belőle.

A Sztroganov-bélszín elkészítéséhez nem kell nagy tudomány, és még a diétás étrendbe is belefér. A csemegeuborkás-húsos ragut akár cukkinitésztával is kipróbálhatod. 

A marhanyelv viszonylag hosszú ideig készül, de nagyon is megéri, főleg egy jó kis almás tormával tálalva. Tökéletes előétel lehet, akár vendégváráshoz is.

Ha te is rajongod a rakott karfiolt, mutatjuk, hogyan készítsd el pulykával és majdnem sajtmentesen úgy, hogy legalább 1000 kalóriát spórolj két adagon. 

Sem az alma, sem a zeller és még a halfélék sem tartalmaznak túl sok kalóriát, és így együtt gyors és különleges vacsorát készíthetsz belőlük. Ha egy kicsit feldobnád a sült halat, rózsaborssal szórd meg, az almás zellersalátához pedig néhány kocka füstölt sajtot keverj.

A hekk tíz dekájában alig 90 kalória van, így bőven megérdemli, hogy miután forró olajban egy kis paprikával kisütötted, kevés sajtszószt is kapjon, mielőtt rákerül egy nagy adag salátára vagy frissen készített pestóval elkevert házi tésztára. 

A diétás étrendbe jól beilleszthető a nyúlhús, ami ráadásul fehérjében is gazdag. Nálunk egyszerű ragu készült belőle. 

A parmezános csirke a tengerentúl népszerű fogása, és természetesen családonként másképp készül. Egy adag rántott csirkehús, a paradicsomszósz és a parmezán viszont mindig részei ennek a finomságnak, amit ha grillezett csirkével készítesz, jóval kalóriaszegényebb lesz, hiszen sem zsemlemorzsa, sem fölösleges olaj nem kerül bele.

Ha valami nagyon egyszerű finomságot dobnál össze vacsorára, jegyezd meg ennek a pestóval készült csirkének a receptjét, amihez mi egy nagy adag friss cukkinit is adtunk. Ha pedig marad belőle valamennyi, akkor másnap tortillalapba töltve egy kis majonézzel és aszalt paradicsommal tökéletes ebéd lehet belőle a munkahelyeden.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek