Ezzel az appal most kiszámolhatod, hány bolygó kéne, hogy mindenki úgy élhessen, mint te

Az ökológiai lábnyom azt mutatja meg, hogy az adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ez alapján jelenleg 1,6 Föld tudná csak kielégíteni az emberiség szükségleteit.

Az ökológiai lábnyom csökkentése a fogyasztási szokások megváltoztatásával kezdődik.  Különböző szinteken különböző feladatok várnak ránk, így a globális intézkedések és szabályozások mellett a lokális tennivalók szerepe is jelentős. De honnan tudjuk, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk, és mit kell tennünk annak érdekében, hogy kevésbé terheljük a környezetet?

Mekkora az ökolábnyomod?

A globális túllövés napja (Earth Overshoot Day) jelzi azt a dátumot az évben, amikorra az emberiség a Föld minden, egy év alatt megújuló energiaforrását felhasználta igényei kielégítésére. Ez 2020-ban augusztus 22-ére esett, azóta a bolygó mondhatni meghitelezi nekünk a forrásait. A cél, hogy a túllövés napja az év során minél későbbre essen, ennek elérése érdekében pedig mindannyian sokat tehetünk.

Az egyéni ökológiai lábnyomunkat életviteli döntéseink határozzák meg. Szelektíven gyűjtöd a szemetet? Szuper! Emellett azonban rengeteget nyom a latba a háztartásunk energiafogyasztása, a közlekedési szokásaink, a vásárlási és fogyasztási szokásaink, de még az is, hogy mit és hol eszünk. Az élelmiszerek előállítása, szállítása és pazarlása ugyanis jelentős hatással van az általunk okozott üvegházhatású gázok kibocsátására.

Vigyázzunk rá!
Vigyázzunk rá!Hello Africa / Getty Images Hungary

A legnagyobb hatást akkor érhetjük el, ha autómentes életre törekszünk, de már az alacsonyabb fogyasztású gépjárművek használata is sokat segít. Még többet tehetünk a környezetünkért, ha a repülőt vonatra vagy hajóra cseréljük, és törekszünk arra, hogy minél kevesebb húst fogyasszunk. Ha nem megy, nem kell egyik napról a másikra zöldségekre cserélni a húsokat, már a heti pár alkalomra csökkentett húsfogyasztás, illetve a szárnyas ételek fogyasztása vörös húsok helyett is a felére csökkentheti az étrendünkből adódó kibocsátást.

Oké, számtalan dolgot tehetünk a környezetünk védelme érdekében. De mik az erősségeid, és mire kell még jobban odafigyelni? És vajon a magyar átlagnál jobban óvod a Földet? Ide kattintva az Ökolábnyom-kalkulátor nemcsak ezekre a kérdésekre ad választ, de megmutatja, hogy hány bolygóra lenne szükség ahhoz, hogy mindenki úgy éljen, ahogy te.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek