Magyar települések, amelyek nem ott vannak, mint gondolnád. Vagy igen? Kvíz!

Ha azt halljuk: Balatonudvari, Balatonakali, Balatonfüred – különösebb helyismeret nélkül is arra következtetünk, hogy a felsorolt települések a magyar tenger közelében fekszenek. Ha pedig azt: Kaposfő, Kaposgyarmat, Kaposhomok, arra számítunk, hogy a felsoroltakat Somogy megye székhelyének szomszédságában kell keresnünk. Mindkét esetben igazunk is van. Ám néhány más esetben a településnevek könnyen becsapják az embert.

Előfordul ugyanis, hogy előtag vagy hasonló hangzás ide vagy oda, két település nagyon messze fekszik egymástól. Kemecse Szabolcsban, Kemence viszont Pest megyében fekszik, Komlósd Somogyban, Komlóska meg Borsodban található. Aztán ott vannak azok a régi településnevek is, amelyek -almás, -apáti, -németi vagy épp -szőlős utótagjaikkal zavarnak össze teljesen.

Pedig településneveink rendszere ma már egészen átlátható, legalábbis ahhoz képest, hogy a nevek 19. század végi rendezése előtt teljesen azonos néven is futottak kisebb-nagyobb települések, és a helyzetet csak egy 1898-as törvény rendezte az egy név, egy község elv alapján.

Kvízünkbe kísértetiesen hasonló hangzású, vagy épp azonos elő- és utótagú településneveket válogattunk, olvasóinkat pedig arra kérjük, tippeljék meg, vajon a települések egymás szomszédságában, vagy épp az ország két végében helyezkednek el.

A települések távolságát útvonaltervező program adatai alapján adtuk meg.

Szomszédok, vagy az ország két végén vannak?

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek