A 9 legjobb konyhai trükk, amit a főzőműsorok bíráitól tanultunk

Mindig örülünk annak, ha olyanoktól hallunk klassz lájfhekkeket, akik még nálunk is jóval több időt töltenek a konyhában. Ezúttal egy főzőműsor ítészei vették sorra, mik azok az apróságok, amik nélkül sokkal nehezebb dolguk lenne a konyhában. Néhány közülük olyan, amit versenyzőktől lestek el – egyiküknek egy találékony gyerekséf is tudott újat mutatni.

Az Insider ezúttal külföldi csatornák legnépszerűbb bíráinál faggatózott, akiktől egy rakás szuper trükköt szedtek össze. Akad köztük olyan, amit már nagyjából nagyanyánk keresztanyja is tudott hatévesen, de olyan is, ami teljesen game changer, és biztosan a mindennapjaink konyhai rutinjának része lesz. Lássuk, mik a kőszívű ítészgárda legjobb tippjei!

1. A palacsintasütő aljának segítségével tökéletes palacsinta készíthető

Még a profik is megküzdhetnek a palacsinta készítésével, mivel a vékony palacsinta megfelelő elkészítéséhez a tésztát egyenletesen el kell teríteni egy serpenyőben, majd gyorsan meg kell sütni és megfordítani. Közben az sem mindegy, milyen a sütési hőmérséklet, miből mennyi van a tésztában. A szakemberek szerint igazán vékony palacsinták csak vizesen készülhetnek, mert a zsíros tej a tésztát és a végeredményt egyaránt vastagítja.

De Duff Goldman, a Charm City Cakes tulajdonosa és több főzőműsor bírája azt vallja, hogy a palacsinta elkészítésének van egy egyszerű, de nagyszerű módja – és ezt a technikát egy gyerekséftől tanulta meg. 

Egy gyerek a forró serpenyő alját mártotta tésztába, majd a serpenyőt fejjel lefelé az égőre tette”

– mondta a lapnak. – „Tökéletes palacsintát készített. Zseniális volt!” – tette hozzá.

2. A  gyümölcsök könnyű felkockázásához hagyd őket a héjukban

Cat Cora séf szerint az egyik legjobb módszer az arra alkalmas gyümölcsök felkockázására a héjban szeletelés. Csak elsőre tűnik veszélyesebbnek, valójában épp azt akadályozza meg, hogy a gyümölcs összevissza csúszkáljon a vágódeszkán. 

Pillanatok alatt felkockázhatsz egy avokádót vagy mangót, ha közvetlenül a héjban szeleteled őket”

– mondta Cora a portálnak.

Csak elsőre tűnik veszélyesebbnek.
Csak elsőre tűnik veszélyesebbnek.Matt Porteous / Getty Images Hungary

3. A krémsajt a „szuperhős” összetevő

„A krémsajt tökéletes egy könnyen kezelhető, gyors tejszínes szósz készítéséhez” – javasolja Jamika Pessoa korábbi versenyző, aki millió egyéb dologra használja a mártogatósoktól a süteményekig. „Keverhetjük a tésztába is, hogy a sütemény nedves maradjon. Véleményem szerint a krémsajt egy szuperhős a konyhában, ami szinte bármit feljavít” – fűzte hozzá.

Nancy Fuller azt is elárulta, hogy a versenyeken az indulóknak gyakran krémsajtot kell használniuk, mert a show meleg és párás környezete gyorsan lebonthatja a könnyű cukormázakat és krémeket.

Gyakran javasoljuk azt a versenyzőknek, hogy adjanak a krémekhez egy kis natúr krémsajtot, mert ez remekül összetartja szerkezetét”

– magyarázta. 

4. Fejlessz ki egyedi ízeket innovatív eszközökkel 

„Valaki egyszer a füstölőt arra használta, hogy a desszert krémjének adjon egyedi aromát” – emlékezett vissza Phillips, aki szerint a végeredmény egyszerűen fantasztikusra sikerült. 

Ez is egy remek konyhai tipp.
Ez is egy remek konyhai tipp.Peter Dazeley / Getty Images Hungary

5. Csokoládéréteggel akadályozhatod meg, hogy a folyékony töltelékek eláztassák a pitetésztát

Fuller elmondta, hogy egyik versenyzője megtanította neki, hogy egy kis csokoládé segíthet a pitetésztának állni a folyékony töltelékek és krémek támadását

6. Az ízek kiegyensúlyozása a kulcsa a professzionális ételek elkészítésének

Carla Hall szerint bárki készíthet otthon finom ételeket, ha megérti az ízek egyensúlyának fogalmát. 

Amikor az ember azon gondolkodik, hogy mivel fűszerezzen, kérdezze meg magától, hogy szeretné-e kiegészíteni az általa már hozzáadott ízeket, vagy épp szembe kívánja állítani azokat egy-egy másikkal”

– mondta Hall az Insidernek.

„Tegyük fel, hogy csokoládés süteményt készítünk. Kiegészítő íze a fahéj. A kontrasztos íz lehet a narancs, aminek segítségével végül mélységet kaphat az eredeti aroma” – magyarázza. 

7. Időt takaríthatsz meg egy aprítógéppel

A szakemberek szerint ne foglalkozzunk az aprítással, ha nem muszáj.

„Dobd be az összes hozzávalót egy konyhai aprítóba, hogy szépen finomra össze legyenek vágva. Ha ezek után megpirítjuk, nagyon gyorsan elkészül, és nem kellett az időt kézi aprítással tölteni” – mondta. „Miért is vágna fel az ember egy hagymát, ha fasírtba vagy spagettiszószba kerül? Csak dobjuk be az aprítógépbe, így sokkal egyszerűbb” – vallja Philips.

A aprítógép az egyik legfontosabb eszköz.
A aprítógép az egyik legfontosabb eszköz.Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

8. A kétösszetevős tuti mártás

Keverj össze majonézt és csípős szószt egy gyors, kétösszetevős ételízesítőhöz, ami szinte bármilyen húshoz és halhoz passzol. Lofaso a lapnak elmondta, hogy gyors szósza két egyszerű összetevőből készül, amiket sok hobbiszakács már eleve a hűtőszekrényben tart, csak eddig talán nem jutott eszükbe összekeverni.

„Ez a leggyorsabban elkészíthető szósz a világon, ráadásul klassz krémes és fűszeres hozzávaló lesz belőle. Mehet steakre, halak és a csirke mellé is. Imádom” – lelkesedett a szakember. 

9. Legyen rend

A rend segít jobb hangulatban, összeszedettebben főzni és még biztonságosabb is az ételek készítése.

„Mielőtt elkezdenénk sütni, takarítsuk ki a konyhát, kapcsoljunk be egy kis zenét, vegyük ki az összes hozzávalót és eszközt. Így nem kell majd megállni a munka közepén, ha éppen nincs kéznél tojás, vagy a keverőtál piszkos” – javasolja Goldman.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek