Te tudtad, mi a különbség a tamari szósz és a szójaszósz között?

Az összetevőik listája is gyanúsan hasonló, ahogy avatatlan ázsiaikonyha-fanoknak még talán az ízük is ugyanaz. Jobban megfigyelve azonban a tamari szósz valamivel vastagabb és sötétebb, kicsit az íze is enyhébb. Ennyi lenne a különbség a kettő között?

Ha az ember megnézi egy-egy tamari szósz összetevőinek listáját, többnyire annyi van rajta: víz, szójabab és só, ha pedig a szójaszószra pillantunk, valami hasonlót láthatunk, esetleg még annyit, hogy búza. Ez lenne a titkos hozzávaló, ami a kétféle szószt megkülönbözteti? 

Igen és nem. 

A TheKitchn utánajárt a témának, így kiderült: a válasz valóban ebben az egy összetevőben keresendő, ami viszont alapjaiban határozza meg a különbséget. 

A búzakérdés azért olyan lényeges, mert így a gluténmentes receptek is tudnak szójaszószt ajánlani: mégpedig a tamarit. Ezenkívül azt is érdemes tudni, hogy a szójaszósz és annak több formája széles körben megtalálható Ázsiában, ám a tamari kifejezetten a szójaszósz japán változata, amelyet hagyományosan a misopaszta melléktermékeként készítenek. Előkészítésének és fermentálásának ideje hosszabb, mint a szójaé: a szója 6-12 hónapjával szemben a tamari 18-24 hónapig készül.

Mivel ez egy tiszta szójaszósz, több tápanyagot tartalmaz, amik közül a szénhidrátok, az enzimek és a vas nagyobb mennyisége említésre méltó a 12 esszenciális aminosav és ecetsav mellett.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.