A tudomány 6 nyomós érve a reggeli matcha latte mellett

Az egyre trendibb és népszerűbb matcha valójában porrá zúzott zöld tea, ám mégsem ugyanaz, mint a szálas teák apróra törve. Termesztésükhöz a tealeveleket a betakarítás előtt letakarják, árnyékban nevelik, így a tea klorofill- és aminosav-tartalma magasabb lesz. De vajon miért jó ez nekünk?

Matcha latte, zöld teás kekszek fehér csokival ízesítve, smoothie, kuglóf, felfújt, fudge, fagylalt, fánk és puding is készülhet a zöldtea-porral, aminek édeskés-kesernyés íze semmihez sem hasonlítható aromát ad az édességeknek, italoknak. De nem csak az íze miatt érdemes fogyasztanod, klasszul élénkít, és naná, hogy más előnyei is vannak

#1 Magas az antioxidáns-tartalma

A matcha gazdag katekinekben: ez a teában található növényi vegyületek egy olyan osztálya, amely természetes antioxidánsként működik. Az antioxidánsok segítenek stabilizálni a sejteket károsító és krónikus betegségeket okozó szabad gyököket.

#2 Segíti a máj védelmét

A máj létfontosságú az egészség szempontjából: központi szerepet játszik a toxinok kiürítésében, a tápanyagok feldolgozásában. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a matcha hozzájárulhat a máj egészségének védelméhez. Egy vizsgálatban 80 májbetegség ember egyik csoportjának placebót, a másiknak zöldtea-kivonatot adtak 90 napig. 12 hét után a zöldtea-kivonat jelentősen csökkentette a májenzimszintet, márpedig a megnövekedett enzimszint a májkárosodás jele lehet.  

#3 Fokozza az agyműködést

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a matcha számos összetevője javítja az agyműködést. Egy 23 emberből álló vizsgálat során a résztvevők matchateát vagy egy 4 gramm matchát tartalmazó italt fogyasztottak, míg a kontrollcsoport placebót vagy teát ivott. A kutatók úgy találták, hogy a matcha sokkal jobban javította a figyelmet, a reakcióidőt és a memóriát, mint a placebo. 

Reggelire tökéletes lesz
Reggelire tökéletes leszFotó: Yana Margulis Rubin / Getty Images Hungary

Egy másik kis tanulmány kimutatta, hogy napi 2 gramm zöldtea-por fogyasztása két hónapig hozzájárult az idősebb emberek agyműködésének javításához. 

#4 Segíthet a rák megelőzésében

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a zöldtea-kivonat csökkentette a daganatok méretét és lelassította az emlőrákos sejtek növekedését patkányokban. Egy másik, kémcsőben végzett vizsgálat úgy találta, hogy a matchában lévő EGCG elősegítette a prosztatarákos sejtek elpusztítását is. Más, kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az EGCG hatásos a bőr-, tüdő- és májrákkal szemben.

(Fontos megjegyezni, hogy ezek kémcsöves állatkísérletekben voltak, amelyek a matchában található speciális vegyületeket vizsgálták. További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy ezek az eredmények működnének-e emberek esetében is.)

#5 Elősegítheti a szív egészségesen tartását

A szívbetegség a világ egyik vezető haláloka, a becslések szerint a 35 évesnél idősebb emberek halálozásának egyharmadát okozza. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása, amelynek tápanyagprofilja hasonló a matchához, elősegítheti a szívbetegségek elleni védelmet. Azt is kimutatták, hogy a zöld tea csökkenti a rossz (LDL) koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét. Ha tehát jó étrenddel és egészséges életmóddal kombinálják, a matcha ivása segít védelmet nyújtani a szívbetegségek ellen.

#6 Segít a fogyásban

A zöld tea jól ismert hatása, hogy elősegíti a fogyást. Tanulmányok azt mutatják, hogy felgyorsíthatja az anyagcserét az energiafelhasználás növelése és a zsírégetés elősegítése érdekében. Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy a zöldtea-kivonat mérsékelt edzés közbeni bevétele 17 százalékkal hatékonyabbá teszi a zsírégetést. 

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3799 Ft
3230 Ft
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.