Így lesznek a legszebbek a kertben a rózsáid

Rózsákkal ezer éve díszítjük kertjeinket – mondhatnánk, de nem lenne igaz. Ezeket a virágokat ugyanis állítólag már időszámításunk előtt évezredekkel is ültették Kínában. A hosszú évek hagyománya miatt mára világszerte több ezer fajtájuk létezik, és nem pont ugyanúgy kell ápolni mindegyiket.

A gyönyörű rózsakert felé vezető első lépés a szakszerű ültetés és a jó talaj megtalálása. A rózsák számára a legmegfelelőbb a tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású, enyhén savanyú talajtípus, amit ültetés előtt viszonylag mélyen érdemes fellazítanunk. Ha a kis gödör megvan, az alját porhanyósítsd, szórj bele komposztot, majd iszapold be alaposan. És hogy hogyan lesznek a lehető legszebbek a virágaink? Mutatunk néhány tippet a kérdés megválaszolásához!

Így lesz igazán szép a rózsakerted

A cikk szakértője hivatásszerűen foglalkozik rózsák termesztésével és értékesítésével. Gracie Paulson gyerekkori álma volt, hogy barátságos rózsakerttel rendelkezzen, akárcsak a nagyanyja. A hobbikertészkedés túl jól sikerült: mára 10 hektárnyi lélegzetelállító virágoskertje van. Az egész úgy indult, hogy elkezdte a kertjéről készült képeit közzétenni az Instagramon, mire a helyi virágkereskedők felkeresték, Gracie pedig végül értékesíteni kezdte a virágait.

„Az első kertem 200 fajtával indul, számuk mára 500 körüli” – meséli, majd hozzáteszi, hogy kedvencei a neves angol tenyésztő, David Austin fajtái, amelyeknek hagyományos kerti rózsa illata és formája van, de több jellemzőjük eltér azoktól, és a betegségekkel szembeni ellenálló képességük is jobb, mint a hagyományos rózsáké. Mindez arra utal, hogy a szakszerű ültetés előtt érdemes utánajárnunk az egyes fajták tulajdonságainak és igényeinek.

A szép rózsakert mindenkinek örömet szerez
A szép rózsakert mindenkinek örömet szerezNigel Hicks / Getty Images Hungary

Rózsákat elsősorban napos, szellős helyre telepítsünk: sem az árnyék, sem a tűző nap nem tesz jót nekik, bár néhány fajta árnyékban is szépen fejlődik. 

A rózsák bármilyen talajban nőni fognak valamennyire, ám akkor virágzanak a legszebben, ha a talajnak jó a vízelvezetése és rengeteg szerves anyagot kap még. A szakember a halemulzión, a komposzton és a szerves szemcsés műtrágyán kívül esküszik még nitrogénben gazdag lucernapelletre is.

És bár a rózsa képes kezelni az aszályt, akkor a lesz a legszebb, ha egyenletes a nedvesség körülötte. Az ültetést követő első évben figyeljünk a növény öntözésére: inkább ritkábban, áztatóan öntözzünk, a pangó vizet kerüljük. 

A rózsák a víz mellett szeretik a nyitott, levegős talajt is, ezért érdemes időről időre fellazítani a földet körülöttük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A rózsabokrokat metszenünk is kell: leginkább a gyenge, virágzásra képtelen hajtásokat, vadhajtásokat érdemes levágnunk. A látványos, dús virágzás feltétele tehát a napos, de szellős elhelyezés, a gondos talajápolás, a megfelelő tápanyagellátás és a jó vízellátottság. 

Több fajta van, ami nem szereti a telet, ezért az erősebb fagyok előtt jó, ha gondoskodsz a rózsa takarásáról. A tél kezdetén töltsd fel 15-20 centi magasan magasan a rózsa tövét földdel, és akár fenyőágakkal is takargasd be a növényt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra