Mi a különbség a tejföl és a crème fraîche között?

A két termék megtévesztésig hasonló látványra és ízre is. Annyi lenne a különbség, hogy az egyiket csak Franciaországban lehet megvenni (illetve itthon, jóval drágábban)? Esetleg teljesen másképp készülnek, netán más alapanyagból vannak, ahogy a túró és a ricotta?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett alvasztással készült tejtermék, amelynek zsírtartalma 12 és 30 százalék között van. 

A TheKitchn azt írja: Franciaországban a crème fraîche-t hagyományosan tejszínből készítik, amely természetesen megfelelő baktériumokat tartalmaz ahhoz, hogy megvastagítsa az állagát. A crème fraîche zsírtartalma kb. 30 százalék, emiatt kissé gazdagabb ízű és lágyabb, kevésbé édeskés, mint a tejföl.

De van itt még más is. 

Ebből a tejtermékből sem egyféle van. A crème fraîche kategóriájában többféle savanyított tejszín kapható: az enyhébb ízű változatoktól kezdve, mint a crème fraîche, egészen a markánsabban savanyúakig (crema mexicana), ami inkább a mi tejfölünkhöz hasonló. Ha Franciaországban szereznél be valamit, ami a tejfölre leginkább emlékeztet, a crème fraîche épaisse vagy fermentée szavakat keresd a csomagoláson.

És ha már itt tartunk: a boltok polcain található frissföl, pusztaföl, krémföl elnevezésű termékek abban különböznek a tejföltől, hogy növényi zsiradékot is tartalmaznak, míg a tejföl kizárólag tejből készülhet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.