Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.
Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.fotek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy bögre sült tök (vagy édesburgonya)
  • 2 bögre liszt
  • 1 nagyobb darab tojás
  • 1 darab bionarancs héja és leve
  • 2 darab közepes burgonya meghámozva
  • 2 evőkanál puha vaj felolvasztva
  • ízlés szerint só, bors
  • 10 deka olasz vagy spanyol sonka vékonyan felcsíkozva
  • a tetejére frissen tört zöld bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a burgonyát és még forrón törd át a sötőtökkel együtt egy krumplinyomón. Ezt követően a többi hozzávalót is keverd el vele: a lisztet, a tojást, fél kanál sót és borsot, a szerecsendiót, majd gyúrd össze. (Szükség szerint adj hozzá lisztet vagy egy kis vizet attól függően, melyikre van szükség.) Az összegyúrt tésztát oszd 8 részre, és formázz úgy 1-2 ujjnyi vastag csíkokat, majd gnocchikat belőle. Ha elkészültél, dobd forrásban lévő, sós vízbe, és miután felemelkednek a víz tetejére, még két percig főzd.

Amíg készülnek, sózd és borsozd meg a vajat, mehet bele a naracs héja és leve is, majd a keverékkel locsold meg a kész gnocchikat. Ezek után már csak a sonkát kell elkeverned benne. Frissen tört zöld borssal tálald. 

Készítsen nudlit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplinudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, vágjon bele bátran!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Tejszínes csirkemell nektarinnal – házi gyúrt tészta mellett igazán finom

Egy remek tejszínes ragu, amihez szeretünk egy-két kanál mascarponét is hozzáadni, miután elkészült. Friss citromfűvel vagy mentával teheted még izgalmasabbá.

augusztus3., 10:24

Mézes-narancsos tengeri hal – hideg lencsesalátával még tartalmasabb

Egy jó kis tartalmas nyári fogás, ami a kissé narancsos-snidlinges hideg lencse mellett lesz igazán finom.

augusztus1., 10:24

Próbáld ki a tormaszószt narancsosan, halak, csirke és vörös húsok mellett is finom!

De még egy adag gyors virslit is feldob ez a különlegesség, ami azon túl, hogy egészséges, még nagyon-nagyon finom is. Néhány napig a hűtőben is jól elvan, így többféle fogással kipróbálhatod.

2020. október24., 06:04

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

július26., 12:52

Répás-mazsolás süti – narancsos sajtkrémmel tálalva az igazi

A legunalmasabb répatortát is új szintre emelheted, ha a tetejére kissé savanykás sajtkrémet kanalazol, amit jó sok narancshéjjal dobsz fel tálalás előtt. Ha gyerekek nem esznek belőle, egy kis narancslikőr is elfér a mellé kínált krémben.

2020. szeptember23., 06:08

Ezt a mozzarella-narancs salátát egy kevés csilivel és mézzel dobtuk fel

A mozzarella semleges-tejszínes íze és a savanykás narancs nagyon finom a méz és a csili aromájával. Nem is kell ebbe a salátába más aromás alapanyag, elég egy-egy marék jégsaláta, uborka és avokádó. Ha köretként tálalnád, egy adag halszeletet grillezz mellé.

január27., 06:04

Mustra