Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.
Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.Fotó: fotek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy bögre sült tök (vagy édesburgonya)
  • 2 bögre liszt
  • 1 nagyobb darab tojás
  • 1 darab bionarancs héja és leve
  • 2 darab közepes burgonya meghámozva
  • 2 evőkanál puha vaj felolvasztva
  • ízlés szerint só, bors
  • 10 deka olasz vagy spanyol sonka vékonyan felcsíkozva
  • a tetejére frissen tört zöld bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a burgonyát és még forrón törd át a sötőtökkel együtt egy krumplinyomón. Ezt követően a többi hozzávalót is keverd el vele: a lisztet, a tojást, fél kanál sót és borsot, a szerecsendiót, majd gyúrd össze. (Szükség szerint adj hozzá lisztet vagy egy kis vizet attól függően, melyikre van szükség.) Az összegyúrt tésztát oszd 8 részre, és formázz úgy 1-2 ujjnyi vastag csíkokat, majd gnocchikat belőle. Ha elkészültél, dobd forrásban lévő, sós vízbe, és miután felemelkednek a víz tetejére, még két percig főzd.

Amíg készülnek, sózd és borsozd meg a vajat, mehet bele a naracs héja és leve is, majd a keverékkel locsold meg a kész gnocchikat. Ezek után már csak a sonkát kell elkeverned benne. Frissen tört zöld borssal tálald. 

Készítsen nudlit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplinudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, vágjon bele bátran!

Tovább »

Még több recept

Azt hitted, banánnal nem készülhet isteni csatni?

Csirke és rizs kombinációján például remek ez a különleges mártásféle, amit sült sajtokkal is érdemes kipróbálnod. Ha szereted a banánt, és mindent, ami eltér a hagyományostól, adj egy esélyt neki.

szeptember17., 06:04

Ezt az őszi töklevest csilivel és kókusszal dobtuk fel

Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.

szeptember19., 06:04

Ezt az édesburgonya-levest mézes-paprikás dióval érdemes tálalnod

Ha pedig a dió mégsem tetszik, pirított, mazsolás csicseriborsóhoz adj egy kevés fahéjat, és azt kanalazd ki a leves közepéből. Nálunk csilivel és rózsaborssal készült ez a különlegesség.

szeptember17., 06:04

Egyszerű citromos süti – gyömbérrel és szerecsendióval teheted még izgalmasabbá

Nem kell karácsonyra tartogatnunk azt a szokást, hogy a süteményekbe is csempészünk egy-egy kis adag fűszert. A csokisak mellett remek a csili, a gyümölcsösekben a fahéj, a citromhoz pedig a tárkony, a szerecsendió és a gyömbér is jól illik.

szeptember16., 06:04

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

szeptember18., 06:04

Saslik szilvás szósszal – mazsolás, fűszeres rizzsel tálald!

Ne csak sütikben és gombócban használd fel a szilvát – ez a gyümölcsünk csatniban és szószként is klassz, amit egy ilyen egyszerű saslik mellett van is alkalma bebizonyítani. Már csak egy kevés rizs vagy egy szilvás-rukkolás-mozzarellás saláta kell mellé, és el is készült a könnyű vacsora.

szeptember17., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.