6 klassz dolog, amit a maradék tojássárgájával kezdhetsz

Főzés közben rengeteg körülmény veheti el a kedvünket, teheti tönkre a könnyed, kreatív konyhaművészkedés hangulatát. A kihagyott hozzávalók, odaégett alapanyagok és elfogyott sütőpapír toplistáján azért a felesleges, kukavárományos hozzávalók is szerepelnek. Bosszantó, ha megmarad egy nagy adag tojássárgája, ám itt egy rakás hasznos dolog, amikhez épp ezek kellenek!

Ha az ember úgy dönt, hogy összedob egy Pavlovát, macaront vagy épp tojásfehérjéből készíti rántottáját, marad egy rakás sárgája, amiért nagyon fájna a jóérzésű hobbiszakács szíve. Nehogy kidobd ezeket, inkább használd fel az alábbi módok egyikén!

1. Készíts hollandi mártást!

Ez a klassz mártás f inom halfélékkel, tengeri herkentyűkkel,  pirított baconnel és buggyantott tojásra öntve is.  A fehérbortól a mustárig többféle hozzávalóval feldobhatod, utána akár zöldségekhez, sültekhez, tojásételekhez, meleg előételek mellé is jó választás lehet. 

2. A carbonara tészta is finomabb vele

A hagyományos olasz receptek sokszor az egész tojást írják, ám ha csak sárgáját használsz a carbonara tésztához, az gazdagabb ízű, állagú és fényes lesz. A recept nehézsége annyi, hogy a tojásokból nehogy rántotta legyen, ezért gyorsan, kevergetve add a tésztához, és a szalonnát se keverd túl forrón hozzá. 

3. Ragassz ezzel tojás helyett!

Lazacpogácsa, tonhalfasírt, kalácsfelfújt vagy bármi, amihez a tojást adtad volna kötőanyagként, szuper a sárgájával is. 

4-5. A házi puding és főzött krém sokkal finomabb lehet, mint a porból készült

Készítsd csokival, kókuszpehellyel, málnazselével vagy vaníliásan, mindenhogy finom lesz a végeredmény. Haladóként pedig dobj össze főzött krémet, és süsd meg a világ legegyszerűbb szőlős, málnás vagy epres krémesét! Egy adag piskóta, egy réteg gyümölcs és a frissen főtt krém kell csak hozzá. 

6. Házi majonéz

Olívaolajjal, csilisen, fokhagymával és citromosan is készülhet ez a klassz, házi majonéz, amiből mindenki kevesebbet eszik, aki látja, mennyi olajat benyel az a néhány tojássárgája. Csak tojássárgájára, sóra, borsra, olajra és citromlére lesz szükséged hozzá, de egy kevés mustár is jót tesz neki. Két sárgájához két-három deci olajat keverj fokozatosan, vékony csíkban adagolva.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek