Idén nyáron ne maradjon ki az erdélyi zakuszka

A zakuszkát sok nemzet a magáénak tudhatja: egyes források szerint balkáni eredetű, mások szerint örmény, gondolhatjuk székelynek, és valójában román eredetűnek is. Mindegy is, honnan ered, a legfontosabb, hogy ebben a receptben az egyik leggyakoribb változatot, a padlizsánost készítettük el.

Ebből is van millió változat, a legfinomabb akkor lesz, ha a saját recepted fejleszted ki a neked legfinomabb arányokkal és fűszerezéssel. Duplázhatod, felezheted is a mennyiséget attól függően, hogy csak egy-két heti kóstolót készítesz, vagy épp későbbre is eltennél belőle. 

Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.
Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.vladispas

Hozzávalók

  • 2 kiló paradicsompaprika
  • 2 kiló padlizsán
  • 0.5 kiló vöröshagyma
  • 3 deci napraforgóolaj
  • 3 deci paradicsomlé
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 2 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg sütőben a padlizsánt és dinszteld meg a hagymát az olajban. Ha a hagyma elkészült, kanalazd ki és süsd meg benne a felaprított paprikát is. Ha megpuhult, a hagymával és padlizsánnal együtt daráld le. Add hozzá a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket, majd egy lábosban addig főzd, ameddig jól besűrűsödik. Tedd steril üvegekbe, és önts olajat a tetejére. Hagyd száraz dunsztban másnapig. 

Szezonja van: rakott padlizsán Szezonja van: rakott padlizsán

A rakott padlizsán olcsó és kiadós étel, rengeteg ízzel, és ekészíteni sem ördöngősség, fakezűek is bátran nekiláthatnak.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Próbáld ki a csilis babot hús helyett könnyű változatban, padlizsánnal

Ha néha beiktatnál egy-egy egy vega fogást a hagyományos vacsorák és ebédek helyett, kezdd azokkal, amikben ismerős ízekkel találkozol. Ez a ragu rizs mellett és tortillába töltve is finom, de egy adag reszelt sajttal akár melegszendvicset is készíthetsz belőle.

2020. szeptember26., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Padlizsán fahéjas paradicsomraguval – előételként és köretként is remek

A paradicsomos ragu szuper egy adag fahéjjal, és jól illik hozzá a viszonylag semleges ízű padlizsán. Ha van egy kontaktgrilled, percek alatt elkészül ez a köret.

2021. február5., 06:04

Fűszeres mozzarellás padlizsán csicseriborsóval – keleti hangulat hús nélkül

Megint egy olyan fogás, aminek minden hozzávalóját szeretjük, innen már csak egy kis lépés egy egyszerű, fűszeres vacsorát készíteni az egészséges alapanyagokból. Még finomabb, ha mellé savanyított zellerszár, a tetejére pedig füstölt csiliszósz is kerül.

2020. október4., 06:12

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek