Csokis süti, húsos pite, moszatleves – Mit esznek a betegek a világ kórházaiban?

Itthon zöldségleves, kefír, májkrém, főzelék, sovány hús és kockasajt várja a betegeket, külföldön egész mást kapnak a kórházi ellátottak. Utánajártunk, hol érdemes lebetegednie azoknak, akik a konyhaművészete alapján választanának kórházat.

Hazánkban nem éppen népszerű a kórházi koszt, külön közösségi oldal is van, ami azzal foglalkozik, milyen fura ételeket kapnak olykor a magyar kórházak ellátottjai. Ugyanakkor az intézményeknek sincs könnyű dolga, hiszen néhány száz forintból nem lehet csodát tenni, de még egy tisztességes menzafogást összedobni is nehéz. De mi a helyzet a világ többi országában? Jól vagy rosszabbul járnánk, ha Dél-Koreában, Franciaországban vagy a tengerentúlon kerülnénk kórházba?

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Bangkok, Thaiföld

Sült rizs kukoricával és sárgarépával tálalva, sült kacsatojás, lime és zöldhagyma. Nem tudni, hogy ezt melyik napszakban kapta a beteg, de reggeliként vagy vacsoraként klassz, kímélő menü lehet.

Sydney, Ausztrália

Fehér kenyér, lekvár, krémleves tökből, sárgabarackos csirke burgonyapürével, borsóval és narancslé. Ezt mondjuk eléggé falnánk kórházon kívül is. 

Busan, Dél-Korea

Itt a menü sült wonton egy kis rizzsel, káposztasaláta, moszatleves és egy adag hús. A wonton kínai eredetű, hajtogatással készülő gombócka, ami sokféleképpen tölthető, lehet főzni, gőzölni és sütni is. A posztoló mégsem elégedett, azt írja: inkább szendvicset és hamburgert látna szívesen a kórházi menüben.

Franciaország

Ez a francia kórház cukkinit, zabot, kenyeret, sajtot, uborkát és narancsot szolgál fel. „Nagy meglepetésemre először bárány volt a tányéron. Szóltam, hogy nem eszem húst és halat, mire végül megsajnáltak, és hoztak nekem egy újabb tálcát rántott sajttal” – árulta el kórházi ebédje történetét elfogyasztója. 

Dél-Afrika

Buggyantott tojás, röszti, kolbász, pirítós és mellé kávé – ez sem néz ki rosszul!

Richmond, Kanada

A tálcán található egy adag bok choy (kínai fehérkáposzta), édes-savanyú sertéshús, rizs, dinnye, gyümölcslé, tej és kávé. A többi tálkában nem tudni, mi van, de elég kiadósnak tűnik.

San Francisco, USA

A tengerentúlon töltött húskenyér a menü gombamártással, burgonyapürével, tökkel, cukkinivel. Mellé egy kis körte, kávé, tej, kenyér és leves is jár. Azért ez elég gazdag. 

Huddinge, Svédország

A svédeknél egyszerű indiait is ehetünk: ebben a kórházban csirkecurry, vegyes zöldség, rizs és egy narancs volt ebédre. 

Jakarta, Indonézia  

Ez egy klassz, gazdag reggeli, szépen tálalva: rizskása, tészta, csirke, tojás és tea.

Malvern, Ausztrália

Ausztráliában biztosan nem 550 forintnyi dollár jut egy ember napi fejadagjára. Ez a menü legalábbis nehezen jönne ki belőle: báránycomb burgonyapürével, brokkoli és kukorica, mellé szendvics, leves, kenyér és gyümölcs került a beteg tálcájára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra