Ez itt a gyuvecs, te pedig biztosan ismered, ha ettél már lecsót rizzsel vagy burgonyával

A gyuvecs nem más, mint a Balkán egyik legfinomabb húsos-zöldséges egytálétele, ami egy elkészítéséhez használt cseréptálról kapta a nevét.

A legtöbben rizses fogásként ismerik, de krumplival is gyakran készítik. Nálunk rakott változatban készült és kissé csípősre sikerült, amihez füstölt csiliszószt használtunk.

Hozzávalók

  • 30 deka padlizsán
  • 30 deka darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • olívaolaj
  • 30 deka zöldpaprika
  • 30 deka paradicsom
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika
  • 20 deka hosszú szemű rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Egy kevés olajon párold üvegesre a hagymát, majd mehet hozzá a hús, és süsd kifehéredésig. Ezek után a felkockázott zöldségeket is add hozzá, fűszerezd, majd hagyd puhulni 10 percen át. 

Közben futtasd meg egy kis olajon, majd főzd meg a rizst, és ha elkészült, kanalazd egy jénai aljára. Arra mehet a ragu, arra pedig a (csiliszószos) tejföl. Adj neki 10 percet magas fokozaton a sütőben, és már el is készültél. 

kapcsolódó Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval
Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval

Vannak, akik azt mondják, hogy bizonyos ételeket nyáron illik enni, mások szerint még jobb télen, amikor ezek a nyári klasszikusok egy kicsit megidézik a meleg hónapokat. Nekik hoztuk ezt a csípős lecsót. Igen, januárban. :)

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors kacsaragu fűszeres szilvával

A kacsának remekül állnak a gyümölcsös köretek, ezt a szilvás finomságot ráadásul összedobni sem nehéz. Ha egy kis szerecsendiós burgonyapüré is kerekedik mellé, igazi ünnepi fogás lesz belőle.

2021. szeptember1., 12:52

Heti tunkolós: tejszínes marharagu jó sok fűszerrel és olvadt sajttal

Pofonegyszerű és isteni ragu készült a boszorkánykonyhánkban, amit frissen kifőtt tészta tetején, tortillalapokba töltve, de még egy remek sloppy joe burgerben is bevethetsz. Ha marad belőle, kisebb, jól zárható zsacskókban vagy dobozokban akár le is fagyaszthatod, mert kiolvadás után sem lesz semmi baja. Ha pedig csak egy nagy kalácsszelettel tunkolod ki a tányérból, úgy is remek fogás lesz belőle.

2021. október20., 09:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

február17., 10:36

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Szőlő-csirkemell ragu lime-mal – tökéletes, könnyű nyári vacsora

Egy klassz, gyümölcsös, késő nyári fogás, ami egy kis fehérbortól és egy nagy kanál vajtól lesz még finomabb. Ne sajnálj mellé egy nagy adag házi, szarvasgombás tagliatellét!

2021. augusztus4., 12:52

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

február15., 06:32

Mustra