Ez itt a gyuvecs, te pedig biztosan ismered, ha ettél már lecsót rizzsel vagy burgonyával

A gyuvecs nem más, mint a Balkán egyik legfinomabb húsos-zöldséges egytálétele, ami egy elkészítéséhez használt cseréptálról kapta a nevét.

A legtöbben rizses fogásként ismerik, de krumplival is gyakran készítik. Nálunk rakott változatban készült és kissé csípősre sikerült, amihez füstölt csiliszószt használtunk.

Hozzávalók

  • 30 deka padlizsán
  • 30 deka darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • olívaolaj
  • 30 deka zöldpaprika
  • 30 deka paradicsom
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika
  • 20 deka hosszú szemű rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Egy kevés olajon párold üvegesre a hagymát, majd mehet hozzá a hús, és süsd kifehéredésig. Ezek után a felkockázott zöldségeket is add hozzá, fűszerezd, majd hagyd puhulni 10 percen át. 

Közben futtasd meg egy kis olajon, majd főzd meg a rizst, és ha elkészült, kanalazd egy jénai aljára. Arra mehet a ragu, arra pedig a (csiliszószos) tejföl. Adj neki 10 percet magas fokozaton a sütőben, és már el is készültél. 

Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval

Vannak, akik azt mondják, hogy bizonyos ételeket nyáron illik enni, mások szerint még jobb télen, amikor ezek a nyári klasszikusok egy kicsit megidézik a meleg hónapokat. Nekik hoztuk ezt a csípős lecsót. Igen, januárban. :)

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vegán fokhagymás-gyömbéres padlizsánragu – pirítós tetején és köretként is nagyon finom

Egy gyors ragu, amit ezerféleképpen bevethetsz: zöldfűszeres bulgurral gyors és könnyű vacsora lesz, egy szelet csirkecomb mellett, friss zöldségekkel felpimpelve klassz köretként is tálalható.

2021. május27., 10:44

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

2021. október24., 07:32

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

2021. szeptember18., 12:52

Ha szereted a lecsót, ezt a füstös shakshukát próbáld ki!

Miért ne készítenénk egy kicsit füstösen és csípősen ezt az egzotikus lecsót? Nem is fog kelleni más hozzá, csak néhány tojás a tetejére és puha kenyérszeletek amikkel kitunkolható a finom zöldséges szaft.

2021. augusztus22., 12:52

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gyors, zöldséges csirkeragu – egy nagy adag vargányát se hagyj ki belőle!

A legjobb, ha egy tál házi juhtúrós nokedli tetejére kerül ez a klassz zöldséges ragu, amiből mi nyáron egy kevés petrezselymet és friss kaprot sem hagyunk ki.

2021. augusztus18., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek