Ez itt a gyuvecs, te pedig biztosan ismered, ha ettél már lecsót rizzsel vagy burgonyával

A gyuvecs nem más, mint a Balkán egyik legfinomabb húsos-zöldséges egytálétele, ami egy elkészítéséhez használt cseréptálról kapta a nevét.

A legtöbben rizses fogásként ismerik, de krumplival is gyakran készítik. Nálunk rakott változatban készült és kissé csípősre sikerült, amihez füstölt csiliszószt használtunk.

Hozzávalók:

  • 30 deka padlizsán
  • 30 deka darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • olívaolaj
  • 30 deka zöldpaprika
  • 30 deka paradicsom
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika
  • 20 deka hosszú szemű rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Egy kevés olajon párold üvegesre a hagymát, majd mehet hozzá a hús, és süsd kifehéredésig. Ezek után a felkockázott zöldségeket is add hozzá, fűszerezd, majd hagyd puhulni 10 percen át. 

Közben futtasd meg egy kis olajon, majd főzd meg a rizst, és ha elkészült, kanalazd egy jénai aljára. Arra mehet a ragu, arra pedig a (csiliszószos) tejföl. Adj neki 10 percet magas fokozaton a sütőben, és már el is készültél. 

Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval
Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval

Vannak, akik azt mondják, hogy bizonyos ételeket nyáron illik enni, mások szerint még jobb télen, amikor ezek a nyári klasszikusok egy kicsit megidézik a meleg hónapokat. Nekik hoztuk ezt a csípős lecsót. Igen, januárban. :)

Tovább »

Még több recept

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

január23., 11:36

Citromfüves görögdinnye-caprese mézes öntettel

Egy nyári vacsorához nem is kell mellé más, csak néhány szelet fokhagymás-joghurtos pácban puhult csirkemellszelet.

augusztus1., 06:04

Nyár az asztalon – csípős, paradicsomos lecsó füstölt tofuval

Vannak, akik azt mondják, hogy bizonyos ételeket nyáron illik enni, mások szerint még jobb télen, amikor ezek a nyári klasszikusok egy kicsit megidézik a meleg hónapokat. Nekik hoztuk ezt a csípős lecsót. Igen, januárban. :)

január8., 11:24

Ezt a perzsa marharagut a padlizsán és az egzotikus fűszerek dobják fel

Ha valami gazdag, mégsem unalmas húsos fogást készítenél, ezt a ragut főzd meg, és készítsd jó fűszeresre és csípősre.

július23., 06:04

Klassz és nagyon nyári lecsóalternatíva: shakshuka

Ez a zöldséges egytálétel Észak-Afrikában és a Közel-Keleten nagyon népszerű. Ott legtöbbször pitával kínálják, nekünk tökéletes hozzá egy nagy szelet, kovásszal készült házi rozskenyér is.

július25., 06:04

Csak egy pita hiányzik mellőle: menemen, a török lecsó

A menemen, más néven török lecsó hagyományos török étel, melynek alapanyaga tojás, paradicsom, zöldpaprika, hagymafélék és fűszerek, például őrölt bors, só és oregánó.

július29., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.