Úgy is lehetsz bunkó egy esküvőn, hogy észre sem veszed

Lagziba menni és ott lazán elbulizgatni viszonylag egyszerű feladat, és amikor a hangulat a tetőfokára hág, egyre kevésbé tűnik bunkóságnak az a remek poén vagy diszkrét legényes, ami délután ötkor a templomban még nagyon nem lett volna illendő. Ettől függetlenül ezeken az eseményeken egy csomó olyan apróság akad, amit ugyan senki nem tilt meg, és a rendőrséget sem hívják rád miattuk, ám attól még elég emlékezetes taplóságként nosztalgiázhatnak fölötte később. Alább néhány olyan dolog, amit esküvői vendégként akkor se vállalj be, ha mások megteszik.

Az a legtöbbek számára nyilvánvaló, hogy nem illik elkésni, részegen balhézni, üres kézzel érkezni, túlöltözni az ifjú párt vagy panaszkodni bármire. Ám akad néhány olyan illetlenség, amik nem mindannyiunk számára egyértelműen tiltólistásak. Vegyük fel őket rá, jobb a békesség. 

Képeket megosztani bármiről és bárkiről a szertartás előtt

Senki nem tiltja meg, hogy szelfizz a legjobb barátoddal, aki épp menyasszony vagy vőlegény lett, de náluk korábban megosztani fotókat a ceremóniáról bunkóság – írja összefoglalójában a The Daily Meal. Egyrészt nyilván szeretnék ők megmutatni először az eseményt, és nem arra vágyni, hogy egy amatőr fotón való megjelöléssel derüljön ki az ismerősök számára, hogy mi történt, másrészt azért hívnak fotóst, hogy a fontos nap fontos képei élesek legyenek, szép fényekkel, jó beállításokkal és általuk kiválogatott fotókkal. Fényképezz, amennyit akarsz, de add meg nekik a lehetőséget, hogy ők válasszák ki és osszák meg először az általuk legszebbeknek tartott felvételeket. 

Túl korán érkezni

Késni nyilvánvalóan nem illik, de az utolsó, ceremónia előtti percek még szintén fontosak lehetnek a pár és a szervezők számára, így bizony túl korán érkezni sem ér. Lehet, hogy a menyasszony még a cipőjét keresi, a vőlegény a vőféllyel egyeztet, és egyáltalán nem akarják, hogy ennek az egésznek bárki szemtanúja legyen. 

Annyira béna, ha úgy emlékeznek rád, mekkora bunkó voltál.
Annyira béna, ha úgy emlékeznek rád, mekkora bunkó voltál.Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Eltérni a dress code-tól

Persze hogy mindenki utál nyáron ingben, nyakkendőben, zárt cipőben és hosszú ruhákban állni a tűző napon, azok, akik megteszik sem azért vállalják be, mert jobban bírják a meleget, mint mások. Épp ezért a trikó-szövetnadrág páros, a vicces póló, a farmer vagy a strandpapucs nem oké egy esküvőn, hacsak nem adnak rá külön engedélyt, vagy tartják rockkocsmában. Az öltözködéseddel jelzed, hogy ez számodra is különleges nap, ezért ne egy rokon és ismerős életének egyik legfontosabb eseményén spórolj az eleganciával. 

Pluszvendéget vinni, vagy épp nem vinni valakit, akire számítanak

Egyrészt a vacsora költségei, az ülőhelyekkel való sakkozás és sok más dolog miatt mindenképpen fontos szólni, ha miattad változik a létszám. Nyilván kellemetlen felhívni valakit, hogy szakítottál a pároddal, így nem fog jönni, de ezt ne hagyd ki. Az is elég, ha üzenetet küldesz, amiben annyi áll: úgy alakult, hogy mégis egyedül mész. A lényeg, hogy jelezd, akkor is, ha nem felnőtt, hanem gyerek a plusz vagy mínusz érkező. 

Eltérni az ülésrendtől

Hajnali 5-kor már senkit nem zavar, ha a két órája hazasétált nagypapa helyén énekled a zenekarral teli torokból Glenn Medeiros örök lagziklasszikusát, de érkezéskor ne variálj akkor sem, ha épp megláttál egy jobb fej rokont, mint aki mellé kerültél. Ilyenkor pont nincs idő arra, hogy annak, akinek a helyére beültél, egy új széket találjanak. Később még úgyis lesz idő beszélni mindenkivel, a vacsora alatt legyen az az ülésrend, amit az ifjú pár nektek szánt.

Egy nehéz kérdés: a gyerekek

A gyerekek klasszul elvannak egymással egy lagziban, és nem is cél, hogy hazaindulásig egy széken üljenek hang nélkül, de a szertartás közben a te felelősséged, hogy a legfontosabb pillanatokban ne ordítsanak, vagy ne szaladgáljanak az ifjú pár körül. Ha nem tudod megoldani, hogy más vigyázzon a picire legalább a szertartás alatt, és úgy látod, hogy nyugtalan, válassz helyet hátul és nyugodtan menj ki vele néhány percre. Ha már nagyobbak a gyerekek és nagy a mozgásigényük, beszélj az egészről velük előző nap, mondd el, hogy lesz néhány olyan rész, ahol nem lehet majd beszélgetni és elhagyni a helyünket, de később, a tánc alatt minden fölös energiájukat levezethetik. Nekik is jobb, ha tudják, hogy hamarosan jön a számukra élvezetes rész, amin már kedvükre zúzhatnak a többi gyerekkel. 

Nem komolyan venni, vagy túltolni a beszédet

Ha az egészhez nincs kedved vagy érzéked, nem vagy köteles beszédet mondani, csak mondd meg őszintén, hogy ezt valamiért nem tudod megcsinálni. Ha mégis bevállalod, két dologtól tartózkodj: a felkészületlenségtől és az extrém hosszú beszédtől. Tudjuk, hogy laza vagy és úgyis eszedbe jut majd valami a helyszínen, de elég tiszteletlen, ha előre tudod, hogy beszédet kell mondanod, mégis a helyszínen találod ki a szöveget. A hosszú beszéd sem sokkal jobb – a legokosabb, ha egy személyes emléken keresztül bemutatod a párt és fogalmazod meg jókívánságaid. Ez nekik egy fontos pillanat, így a ciki történetek megosztásának és az előre nem egyeztetett, esetleg kellemetlen poénoknak sincs helye. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Elvárni, hogy a pár szervezze meg az utazásod és a szállásod

Ha nem jelzik, ez bizony a te dolgod lesz, akkor is, ha az esküvő egy távoli városban tartják. Más kérdés, hogy mennyire illendő hatalmas szervezési és anyagi terheket róni a vendégekre, de ha már úgy alakult, hogy utaznod kell, arra számíts, hogy azt bizony neked kell intézni. Nem ciki ilyenkor távol maradni, ha valamiért nem tudod megoldani, hogy Balin tölts egy hetet, de egyeztetés nélkül elvárni, hogy mások intézzék helyetted a szállást és az utazást akár egy szomszéd városba, bizony nem célszerű. 

Ellopni a fotóstól a nagy pillanatokat

Ha van profi fotós vagy videós és sokadmagaddal te is készítenél képeket, kedves dolog a legjobb perspektívákat meghagyni neki, vagy legalább nem eléfurakodni, esetleg belevakuzni a fotójába az oltárnál. Készíts képeket bátran, de ha látod azt, aki a legfontosabb képeket készíti, főleg, ha videós, akkor az ifjú pár öröme érdekében ne szaladj át a kamera előtt az igennél, és lehetőleg folyamatosan figyeld a mozgását, hogy a legfontosabb felvételek ne miattad kerüljenek majd a kukába

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek