Klassz és nagyon nyári lecsóalternatíva: shakshuka

Ez a zöldséges egytálétel Észak-Afrikában és a Közel-Keleten nagyon népszerű. Ott legtöbbször pitával kínálják, nekünk tökéletes hozzá egy nagy szelet, kovásszal készült házi rozskenyér is.

Ez a fogás Tunéziából származik, onnan került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják, de itthon a lecsó tökéletes nyári ebéd és könnyű vacsora is lehet.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál harissa (elhagyható)
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 darab piros kaliforniai paprika
  • só, bors, római kömény, kömény
  • 5 darab hámozott paradicsom
  • 4 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Dobd az olajra a fokhagymát és a fűszereket, majd arra mehetnek a felaprított zöldségek is. Adj neki fedő alatt 10 percet kis lángon, majd tedd át egy jénaiba és nyomkodj bele kis mélyedéseket. Üsd ezekbe a tojásokat, majd süsd készre a fogást úgy 10 perc alatt a forró sütőben. 

Dőljön el végre, hogyan készül az igazi lecsó!
Dőljön el végre, hogyan készül az igazi lecsó!

Minél több embert kérdeztünk meg, annál kevésbé volt egyértelmű, hogyan készül a jó lecsó. Most megszavaztatjuk.

Tovább »

Még több recept

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

április18., 12:52

Görög sült bab – frissen sült házi zsemlékkel egyszerű, egészséges vega fogás lesz belőle

Egy nagy adag tzatzikivel, meleg, vajas-fokhagymás bagettel lesz igazán gazdag ez a fogás, és ha vannak otthon különleges sajtok és olívabogyók, azokból is érdemes mellé tálalnod egy keveset, így egy igazán izgalmas tavaszi-nyári vacsorát dobhatsz össze.

április17., 10:44

Káposztás bukta egyszerűen – reggelire, vacsorára és utazáshoz is tökéletes

Egy gyors bukta mindazoknak, akik már unják a túrós és lekváros változatot. A sós verzió is remek, főleg egy nagy pohár langyos vaníliás tej mellett.

április16., 12:52

Húsgolyók mellett is remek a spárga, már mutatjuk is, hogyan érdemes elkészítened!

Nem muszáj csak párolva, köretként fogyasztanod, ebben a húsos fogásban is remek helye van a spárgának. Ezzel a fogással ráadásul túl sok szénhidrátot sem viszel be a szervezetedbe.

április21., 10:24

Citromos-spárgás spagetti borsóval – tökéletes tavaszi fogás alig fél óra alatt

Egy igazi tavaszi fogást hoztunk, ami emmentáli sajttal és krémes mascarponéval lett még finomabb. Ha van otthon néhány gerezd sült fokhagyma, abból is adj hozzá!

április19., 10:24

Cukkinitészta csilis garnélával – még egy remek fogás, amiben alig van kalória

Ha diétás, mégis nagyon finom ebéd- vagy vacsoratippet keresel, ezt a fogást próbáld ki. Melegen és hidegen is finom, így akár munkahelyi ebédként is tökéletesen megállja a helyét. Ha nem számítanak a kalóriák, mogyoróvajat is kanalazz a mártásba.

április18., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.