Infó még a szezon előtt: az őszibarackbefőtt egy kevés levendulával még finomabb lesz

A levendulát a rómaiak állítólag a fürdővízhez adagolták, mert úgy hitték, hogy segít az elmét és a testet is megtisztítani. Ha így van, még szívesebben esszük ezt a különleges befőttet, amit salátában és fagyik mellett is szeretünk.

Akár igaz, amit a rómaiak gondoltak, akár nem, a sovány sült húsokat klasszul tálalni, a grillezett sajtot élvezni bizony nagyon is segít, főleg, ha barackbefőttet ízesítesz vele.

A levendula mindegyik barackfélével jó páros.
A levendula mindegyik barackfélével jó páros.Fotó: HeikeRau

Hozzávalók:

  • 1.5 kiló őszibarack megtisztítva, felnegyedelve
  • 40 deka cukor
  • 0.5 darab biocitrom vékonyan levágott héja
  • 5 darab levendulavirág
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy liter vizet 40 deka cukorral forralj fel a sziruphoz. Tedd a barackokat sterilizáld üvegekbe, és locsold meg vele. Ekkor mehet bele egy-egy levendulavirág és citromhéj is, majd egy celofánnal és fedővel zárd le a befőtteket. Száraz dunsztban hűljenek ki az üvegek.

Minden, amit tudni akartál a barackokról
Minden, amit tudni akartál a barackokról

Mikor elég érett, hogyan tároljam és hogyan lehet leválasztani a húst a magról?

Tovább »

Még több recept

Ez az olaszos rizssaláta langyosan, jó sok zöldséggel a legfinomabb

Rizsből is készíthetsz salátát, amit akár hidegen, akár langyosan is tálalhatsz. A lényeg, hogy ne maradjon másnapra belőle, mert a főtt rizs könnyen romlani kezd. Ha ezt a fogást készíted el, a salátádnak nem sok esélye marad megérni a másnapot – a balzsamecetes paradicsommal, mozzarellával és rukkolával klassz, könnyű fogás lesz belőle. Ha egy kevés hallal ennéd, egy adag tonhalkonzervet is keverj bele.

április9., 10:24

Burgonyasaláta új szinteken: napon szárított sonkával és paradicsommal is kóstold meg

Grillezett sajt mellett vagy egy fokhagymás csirkemellszelet alatt is tökéletes ez a saláta, amit mindenki szeretni fog, aki nem veti meg az olasz konyhát.

április10., 10:24

Medvehagymás karalábéleves – könnyű, diétás tavaszi fogás, amit gyorsan összedobsz

Ha te is szereted a könnyű, tavaszi leveseket, ezt az édeskés-fokhagymás medvehagymásat mindenképpen kóstold meg. Egy nagy adag csipetkével önálló fogásként is megállja a helyét.

április7., 12:52

Medvehagymás pogácsa – túróval és vajjal lesz igazán puha és gazdag

A jó pogácsa titka a megfelelő mennyiségű zsiradék, és az, hogy nem sütöd túl sokáig a darabokat, és amint elkészültek, kiveszed a sütőből őket. Medvehagymával még finomabb lesz, és ha tovább pimpelnéd, egy kis apróra vágott aszalt paradicsomot is keverj a tésztájába.

április8., 12:52

Expressz banánkenyér citromos sajtkrémmel – tökéletes reggelire és desszertként is

A banánkenyér étcsokidarabokkal is finom, de akár aszalt gyümölcsökkel és téli fűszerekkel is kipróbálhatod a hűvös napokon. Most viszont érkezik a tavasz, úgyhogy nálunk egy jó kis sűrű citromos krémmel a tetején került az asztalra.

április10., 10:44

Citromos-vaníliás gyors, kevert süti: önmagában és tortaalapként is finom lesz

A citrom és a vanília jó barátok, úgyhogy nálunk jó sok vaníliamag került ebbe a sütibe. Ha még izgalmasabbá tennéd, elég lesz egy adag házi tejszín, amihez egy kevés máklikőrt és porcukrot adva ez a gyors, kevert süti is isteni desszertkülönlegesség lesz.

április10., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.