Miért dugul be a fülünk a víz alatt?

A fülben csapdába esett víz érzete mindenkinek ismerős lehet, aki szokott strandolni és/vagy úszni. Miért történik ez, és mitől múlik el a kellemetlen érzés a lehető leggyorsabban? Mindent kinyomoztunk.

A fülbe került víz nemcsak kellemetlen, de akár veszélyes is lehet. A fülben a tartósan nedves környezet miatt hallójárat-gyulladás alakulhat ki, ami egyrészt nagy fájdalommal jár, másrészt  fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is kísérheti. Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy nyaralás vagy úszás során mennyi víz kerül a fülünkbe. 

Miért dugul be a fülünk, és hogyan múlik el a legegyszerűbben?

Természetesen a víztől dugul be, pontosabban attól, hogy a víz nem jut ki a fülünkből. Aztán amikor kiemeljük a fejünket a vízből, sokszor magától kifolyik, ám bizonyos esetekben a fülcsatornában marad, a fülzsírdarabok között csapdába esve. Ez tényleg olyan érzés, mintha füldugót dugtunk volna a fülünkbe.

A fülbe jutott víztől úgy szabadulhatunk meg a legegyszerűbben, ha a fejünket először hátrahajtjuk, majd a bedugult oldal felé fordítjuk. Húzogassuk meg az érintett fül cimpáját – ez elvileg elegendő mozgatást jelent ahhoz, hogy a víz kiszabaduljon és kifolyjon. Ha mégsem, akkor a másik oldalt óvatosan ütögessük meg a tenyerükkel.

Ha pedig még ez sem lenne elég, fordítsd a fejed oldalra, és nyomd rá, majd egy hirtelen mozdulattal húzd el a tenyered a bedugult füledről. Ez jó eséllyel segít a víznek távozni a füledből. 

kapcsolódó 6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás
6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás

Van, hogy fáradtabban jövünk haza a nyaralásról, mintha el sem indultunk volna. Összeszedtük, mivel tehetjük sztresszmentes pihenéssé a nyaralást.

Tovább olvasom

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra