Miért dugul be a fülünk a víz alatt?

A fülben csapdába esett víz érzete mindenkinek ismerős lehet, aki szokott strandolni és/vagy úszni. Miért történik ez, és mitől múlik el a kellemetlen érzés a lehető leggyorsabban? Mindent kinyomoztunk.

A fülbe került víz nemcsak kellemetlen, de akár veszélyes is lehet. A fülben a tartósan nedves környezet miatt hallójárat-gyulladás alakulhat ki, ami egyrészt nagy fájdalommal jár, másrészt  fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is kísérheti. Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy nyaralás vagy úszás során mennyi víz kerül a fülünkbe. 

Miért dugul be a fülünk, és hogyan múlik el a legegyszerűbben?

Természetesen a víztől dugul be, pontosabban attól, hogy a víz nem jut ki a fülünkből. Aztán amikor kiemeljük a fejünket a vízből, sokszor magától kifolyik, ám bizonyos esetekben a fülcsatornában marad, a fülzsírdarabok között csapdába esve. Ez tényleg olyan érzés, mintha füldugót dugtunk volna a fülünkbe.

A fülbe jutott víztől úgy szabadulhatunk meg a legegyszerűbben, ha a fejünket először hátrahajtjuk, majd a bedugult oldal felé fordítjuk. Húzogassuk meg az érintett fül cimpáját – ez elvileg elegendő mozgatást jelent ahhoz, hogy a víz kiszabaduljon és kifolyjon. Ha mégsem, akkor a másik oldalt óvatosan ütögessük meg a tenyerükkel.

Ha pedig még ez sem lenne elég, fordítsd a fejed oldalra, és nyomd rá, majd egy hirtelen mozdulattal húzd el a tenyered a bedugult füledről. Ez jó eséllyel segít a víznek távozni a füledből. 

kapcsolódó 6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás
6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás

Van, hogy fáradtabban jövünk haza a nyaralásról, mintha el sem indultunk volna. Összeszedtük, mivel tehetjük sztresszmentes pihenéssé a nyaralást.

Tovább olvasom

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra