Miért dugul be a fülünk a víz alatt?

A fülben csapdába esett víz érzete mindenkinek ismerős lehet, aki szokott strandolni és/vagy úszni. Miért történik ez, és mitől múlik el a kellemetlen érzés a lehető leggyorsabban? Mindent kinyomoztunk.

A fülbe került víz nemcsak kellemetlen, de akár veszélyes is lehet. A fülben a tartósan nedves környezet miatt hallójárat-gyulladás alakulhat ki, ami egyrészt nagy fájdalommal jár, másrészt  fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is kísérheti. Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy nyaralás vagy úszás során mennyi víz kerül a fülünkbe. 

Miért dugul be a fülünk, és hogyan múlik el a legegyszerűbben?

Természetesen a víztől dugul be, pontosabban attól, hogy a víz nem jut ki a fülünkből. Aztán amikor kiemeljük a fejünket a vízből, sokszor magától kifolyik, ám bizonyos esetekben a fülcsatornában marad, a fülzsírdarabok között csapdába esve. Ez tényleg olyan érzés, mintha füldugót dugtunk volna a fülünkbe.

A fülbe jutott víztől úgy szabadulhatunk meg a legegyszerűbben, ha a fejünket először hátrahajtjuk, majd a bedugult oldal felé fordítjuk. Húzogassuk meg az érintett fül cimpáját – ez elvileg elegendő mozgatást jelent ahhoz, hogy a víz kiszabaduljon és kifolyjon. Ha mégsem, akkor a másik oldalt óvatosan ütögessük meg a tenyerükkel.

Ha pedig még ez sem lenne elég, fordítsd a fejed oldalra, és nyomd rá, majd egy hirtelen mozdulattal húzd el a tenyered a bedugult füledről. Ez jó eséllyel segít a víznek távozni a füledből. 

6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás
6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás

Van, hogy fáradtabban jövünk haza a nyaralásról, mintha el sem indultunk volna. Összeszedtük, mivel tehetjük sztresszmentes pihenéssé a nyaralást.

Tovább »

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.