Ezért ne nyomkodd soha a pattanásaidat

A hűtőbe üresen visszapakolt tejes- és üdítősflakonok és az éjszakai legóra lépés után jó eséllyel a pattanások megjelenése következik a hétköznapi idegesítő apróságok toplistáján. Na de van-e annyira rémes a kinyomkodás következménye, hogy el tudjunk viselni napokat, heteket, amíg a kozmetikus fogad és szakszerűen ellátja a pattanásokat? Vagy van módszer, amivel mi otthon kinyomkodhatjuk őket? Utánajártunk.

Ha egy pattanás feltűnik, sokunknak azonnal beugranak anyukánk intelmei, miszerint nem szabad otthon, ész nélkül nekilátni a nyomkodásnak, mert abból csak a baj lesz. Ma már nemcsak a fiataloknál, hanem a felnőtteknél is gyakran jelennek meg pattanások. A felmérések szerint például minden harmadik amerikai nő és a férfiak húsz százaléka küzd velük a késő harmincas éveiben.

Szabad nyomkodni a pattanásokat, vagy nem?

Inkább ne. 

Egyrészt ha nagyon nekiduráljuk magunkat, seb és heg is képződhet a helyén, de ez még semmi. A pattanást a bőr elszigeteli a külvilágtól, miközben a szervezet épp keményen küzd a kórokozók ellen, és a legtöbbször le is győzi a pattanásokat okozó baktériumokat. Ha kinyomod, akkor viszont felszakítod a bőrt, a váladék kiterjesztésével pedig a gyulladást is elterjesztheted a bőrödön.

Az Insider azt írja: ha már mindenképpen nekilátunk, akkor vegyük figyelembe, hogy nem minden pattanás alkalmas rá, hogy kinyomják. Ami például egy-egy nagyobb, mély dudornak tűnik, és láthatóan nem akar kijönni, ahhoz ne nyúljunk. Ha egy olyan gyulladt pattanást látunk, amelyiknek fehér a közepe és nagyon nem bírjuk kivárni, hogy szakember kezelje le, akkor először alaposan mossunk kezet, majd alkohollal fertőtlenítsük kissé a területet. Ezek után enyhén nyomjuk lefelé a pattanás mindkét oldalát, ami ha ettől nem ürül ki, akkor jobb békén hagyni. 

És hogy mivel tehetünk a szép bőrért? Egyes szakemberek az úgynevezett nyugati étrendet teszik felelőssé a bőrhibákért, és az ő véleményük szerint szerint a húsban, tejtermékekben, feldolgozott gabonában és cukorban gazdag táplálkozás hormonális változásokat eredményez, ez segíti elő leginkább a pattanások kialakulását

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra