Miért van ennyi termálvíz Magyarországon?

A magyar termálvízkincs Magyarország vízrajzának különleges adottsága, mennyiségileg és minőség szempontjából is világszinten kiemelkedő. Hazánk kifejezetten gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben – csak Izland, Japán, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Kína és Új-Zéland tud versenybe szállni velünk e téren. De miért pont mi?

Termálvíz- és gyógyvízadottságait tekintve hazánk az első helyen áll Európában. Nagyjából 500 helyen bukkan fel országunkban termálvíz, vagyis az ország területének 70 százalékán található +30 °C-nál melegebb természetes víz. Ez rengeteg – vajon mi az oka annak, hogy ilyen szerencsések vagyunk termálvízügyileg?

Miért van Magyarországon ennyi termálvíz?

Viccesen azt szokták mondani, hogy azért, mert közel vagyunk a pokolhoz. A térség földszerkezetének alakulása során ugyanis a térségünk alatti földkéreg elvékonyodott, ezért a forró földköpeny a felszínhez nagyon közel került. És hogy ennek mi köze a termálvizekhez? 

A legegyszerűbben annyi, hogy az átlagosnál vékonyabb földkéreg – ami 22–27 km-t jelent – jó alapot ad termálvizek kialakulásához. A forró altalaj, a magas kőzethőmérséklet kedvez a hévizek kialakulásának. Az ásványi anyagokban gazdag vízhez kellenek még a vizet tároló és azt leadni képes kőzetek, elsősorban a mészkő – nálunk ez is adott. Mindezek összességének köszönhetjük termálvizeinket, amikről már korábban azt is megtudhattuk, miben különböznek a gyógyvizektől

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek