Miért van ennyi termálvíz Magyarországon?

A magyar termálvízkincs Magyarország vízrajzának különleges adottsága, mennyiségileg és minőség szempontjából is világszinten kiemelkedő. Hazánk kifejezetten gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben – csak Izland, Japán, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Kína és Új-Zéland tud versenybe szállni velünk e téren. De miért pont mi?

Termálvíz- és gyógyvízadottságait tekintve hazánk az első helyen áll Európában. Nagyjából 500 helyen bukkan fel országunkban termálvíz, vagyis az ország területének 70 százalékán található +30 °C-nál melegebb természetes víz. Ez rengeteg – vajon mi az oka annak, hogy ilyen szerencsések vagyunk termálvízügyileg?

Miért van Magyarországon ennyi termálvíz?

Viccesen azt szokták mondani, hogy azért, mert közel vagyunk a pokolhoz. A térség földszerkezetének alakulása során ugyanis a térségünk alatti földkéreg elvékonyodott, ezért a forró földköpeny a felszínhez nagyon közel került. És hogy ennek mi köze a termálvizekhez? 

A legegyszerűbben annyi, hogy az átlagosnál vékonyabb földkéreg – ami 22–27 km-t jelent – jó alapot ad termálvizek kialakulásához. A forró altalaj, a magas kőzethőmérséklet kedvez a hévizek kialakulásának. Az ásványi anyagokban gazdag vízhez kellenek még a vizet tároló és azt leadni képes kőzetek, elsősorban a mészkő – nálunk ez is adott. Mindezek összességének köszönhetjük termálvizeinket, amikről már korábban azt is megtudhattuk, miben különböznek a gyógyvizektől

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.