Tanulj meg profin grillezni 7 + 1 egyszerű lépésben

Grillezni tavasszal talán még jobb, mint nyáron: az enyhe szélben a parázs gyorsabban felizzik, és 40 fokos meleg helyett langyos estéken és délelőttökön forgathatjuk a húst a tűzön. Vagy inkább a parázson? Egyáltalán hogyan lesz ez az egész biztonságos, és mikor elég meleg, de még nem túl forró a parázs?

Amikor az ember először dönt úgy, hogy a konyhai kontaktgrill mellé – vagy helyette – egy jó kis faszenes grillt is beszerez, talán még nem is ugrik be az a rengeteg kérdés, ami néhány órával vagy nappal később, élesben már igen. A faszenes grill olcsóbb, mint a gáz, és ami még fontosabb: extra, füstös ízekkel tuningolja majd a húsokat és zöldségeket. Utóbbiak miatt most ennek használatát vesszük sorra mindazoknak, akik most vágnak bele a kerti grillezésbe. 

#1 Hol?

Annyi biztos, hogy erkélyen ez a fajta grillezés tilos, és az udvaron is figyelnünk kell arra, hogy a tűz bármikor bármibe belekaphat, így a nulladik lépés legyen, hogy magunk mellé készítünk valamit, amivel elfojthatjuk az esetleg rossz helyen fellobbanó lángokat. A szerkezet álljon stabilan, ne legyen a közelben fa, bokor, felakasztott nejlonotthonka, télűzésről maradt szalmabáb és más sem, amibe a lángok belekaphatnak. 

#2 Tisztítás

Fontos, hogy a rács is tiszta legyen, és a korábban leégett faszén hamujától is megszabadulj. 

#3 Előkészítés

Legyenek előkészítve, bepácolva a húsok és a zöldségek – utóbbiak vastagságtól függően 3-5 perc alatt elkészülnek. 

#4 Láng vagy parázs?

Csakis az utóbbi. Gyújtsd meg a faszenet, majd várd meg, amíg kicsit leég a láng, és csak a forró parázs marad, vagyis a narancssárga parázson már fehér hamuréteg is kialakul. Azt mondják, akkor a legjobb a parázs, ha nem kell azonnal elkapnod a kezed, ha fölé teszed, de néhány másodpercnél tovább nem bírod ki a hőmérsékletét. A grillhőtartomány a szakik szerint 150 fok fölött van. (Ne használj semmi olyasmit a tűz beindítására, ami égéskor mérgező anyagokat bocsát ki. A cél, hogy minden a parázson piruljon, a faszéntől – és nem például benzintől – kapjon extra aromákat.)

#5 A hőmérséklet szabályozása

Magas hőfokon vagy a lángok közepén a hús külseje megéghet, miközben a belseje nyers marad. Ha túl forrónak találod  a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével told szét, ha pedig gyenge, húzd össze egy kicsit.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

#6 Milyen legyen a hús?

Egy, maximum másfél cm vastag szeleteket válassz, és ne szurkáld őket sütés közben, mert akkor kifolyik a levük és nem lesznek szaftosak. Válassz egy kicsit zsírosabb húsfélét, az nem szárad ki, de füstöltet semmiképpen se, mert annak sütése közben rákkeltő anyagok keletkeznek. 

#7 Forgatás

Ne forgasd túl sokat a hússzeleteket, mert attól is elveszthetik a szaftjukat. Elég egyszer, amikor a hús teteje a hőtől kifehéredik.

+ 1 Mikor van kész?

A legvastagabb részén nyomd meg egy kicsit. Ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa sokkal hamarabb elkészül, annál szinte annyi is elég, hogy a húsa ne legyen áttetsző. A zöldségek és gyümölcsök alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt megsülnek, így gyengébb parázs is elég nekik

Oszd meg másokkal is!
Mustra