Miért fontos ecetet használni tojásfestéskor?

A Holdra sikerült már feljutnunk, de azt még valahogy nem sikerült megoldani, hogy egy tojásfestéshez elég legyen a festék, és ne legyen sokkal jobb a végeredmény úgy, hogy ecetet is használunk. Mi lehet az oka ennek az egésznek?

A tojásfestés Európa több országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is hosszú ideje népszerű. A színes tojás húsvéti szimbólum, amit eredetileg pirosra festve készítettek, később más színekben is, számtalan módon díszítve felbukkant. A tojás a legrégibb húsvéti ételek egyike, ami az életet és az újjászületést jelképezi.

Miért kell ecet a tojásfestéshez?

Általában azzal magyarázzák az ecet szükségességét, hogy az a természetes és mesterséges festékek tapadását egyaránt segíti, és oldja a tojáshéjban lévő meszet, ami így alkalmasabbá válik a festésre.

A tudatosvasarlo.hu azt is hozzáfűzi, hogy festés előtt a tojásokat szappannal és vízzel meg kell mosni, mert ha van a felületükön zsiradék, akkor a festék nem tapad majd egyenletesen. 

A kérdést tudományosan is igyekeztek megválaszolni, amihez egy kísérletben ecettel és anélkül is festettek tojásokat. Az education.com oldalán közzétett eredmények szerint a legfényesebb, legerőteljesebb színű az a tojás lett, amelyikhez ecetet használtak. Magyarázatuk szerint ennek az az oka, hogy az élelmiszer-színezék olyan festék, ami hidrogén segítségével kötődik, és ez a kémiai eljárás savas környezetben működik a legjobban. Ezt biztosítja az ecet a tojásoknak, ezért lesznek ecetet használva szebbek, mint anélkül. 

Azért az ecettel érdemes vigyázni, mert 24 óra alatt akár fel is oldja a tojás héját:

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra