Csak csíkozz fel mellé néhány szelet húst, vágj össze zöldségeket, keverj egy kis fokhagymás-joghurtos öntetet, és máris kész a házi gírosz, amit a család minden tagja a saját ízlése szerint tölthet meg.
Hozzávalók
- 50 deka liszt
- 1 teáskanál só
- 2 deka friss élesztő
- 4 deci langyos víz
- 2 evőkanál étolaj
- 1 csapott evőkanál cukor
Elkészítés:
Keverd el a vízben a cukrot és az élesztőt, és adj neki 10 percet, hogy felfusson. Ha ezzel megvagy, dolgozd el alaposan egymással a pita összes hozzávalóját, és dagaszd legalább 10 percen át. Keleszd addig meleg helyen, amíg a tészta duplájára nő, majd formázz belőle kis golyókat, és azoknak is adj legalább negyedórát.
Melegítsd elő a sütőt minimum 220-250 fokra, nyújtsd ki a pitákat úgy félcentisekre, majd mehetnek a sütőbe, ahol mindkét oldaluk kapjon néhány percet attól függően, hogy mennyire szeretnéd puhára vagy ropogósra.
Húsz évvel ezelőtt még nemigen ismertük, azóta szinte minden nagyobb városban kapni. Nagy időbeli lemaradást ezt sem jelent, hiszen hazájában is csak pár évtizede terjedt el.
Tovább olvasom