Tárkonyos pulykaleves erdei gombákkal – egy kevés citromos-vajas pirítós is jól illik hozzá

A pulykahús kifejezetten sovány, a tárkonyból pedig érdemes minél többet fogyasztanod, mert számos előnye mellett hívei szerint enyhítheti a fogfájást, és hatféle olyan hatóanyag is található benne, amely segíthet természetes módon csökkenteni a vérnyomásunkat.

Ha vérnyomáscsökkentésre nincs szükséged, edd azért, mert a tárkony tele van értékes tápanyagokkal, de csak kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. Akad benne mangán, vas és kálium is. A mangán egy alapvető tápanyag, amely szerepet játszik az agy egészségében, az anyagcserében és az oxidatív stressz csökkentésében. Ez a leves is nagyon különleges lesz tőle, főleg, ha pár szelet friss, vajas pirítóssal tálalod, amire egy-egy biocitrom héját reszelted.

 

Egy kis petrezselyem mehet a tetejére.
Egy kis petrezselyem mehet a tetejére.bhofack2

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 deka felkockázott pulykamell
  • ízlés szerint tárkony, só, bors
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • 3 darab felkockázott fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab összevágott fehérrépa
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 darab biocitrom leve és héja
  • 10 deka felkockázott zeller
  • 2 bögre erdeigomba-keverék
  • 1 pohár tejföl
  • 1 deci tejszín
  • 1.3 liter alaplé
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg a húst és a hagymákat a forró zsiradékok keverékén, majd add hozzá a zöldségeket, a borsót kivéve. Öntsd fel az egészet az alaplével, és kis lángon főzd addig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak. Ekkor add hozzá az előzőleg egy kevés forró levessel elkevert tejfölt, a borsót, a tejszínt, és vedd le a tűzről. Ekkor kóstold meg, ízesítsd sóval, borssal, tárkonnyal és egy kis citromhéjjal. Ha szereted, a citrom levéből is keverj bele egy keveset. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek