Ha vérnyomáscsökkentésre nincs szükséged, edd azért, mert a tárkony tele van értékes tápanyagokkal, de csak kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. Akad benne mangán, vas és kálium is. A mangán egy alapvető tápanyag, amely szerepet játszik az agy egészségében, az anyagcserében és az oxidatív stressz csökkentésében. Ez a leves is nagyon különleges lesz tőle, főleg, ha pár szelet friss, vajas pirítóssal tálalod, amire egy-egy biocitrom héját reszelted.
Hozzávalók 4 személyre
- 50 deka felkockázott pulykamell
- ízlés szerint tárkony, só, bors
- 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
- 3 darab felkockázott fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 darab összevágott fehérrépa
- 1 bögre zöldborsó
- 1 darab biocitrom leve és héja
- 10 deka felkockázott zeller
- 2 bögre erdeigomba-keverék
- 1 pohár tejföl
- 1 deci tejszín
- 1.3 liter alaplé
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Pirítsd meg a húst és a hagymákat a forró zsiradékok keverékén, majd add hozzá a zöldségeket, a borsót kivéve. Öntsd fel az egészet az alaplével, és kis lángon főzd addig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak. Ekkor add hozzá az előzőleg egy kevés forró levessel elkevert tejfölt, a borsót, a tejszínt, és vedd le a tűzről. Ekkor kóstold meg, ízesítsd sóval, borssal, tárkonnyal és egy kis citromhéjjal. Ha szereted, a citrom levéből is keverj bele egy keveset.