Paradicsomos csirkecurry – az indiaiak pörije még izgalmasabb

Ennek az ételnek a nevét eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből okoskodták össze az érte lelkesedő britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a  karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Akárhogy is – legalább lett egy nevünk erre a millióféleképpen elkészíthető, jó fűszeres ragura, ami nálunk kissé csípősen, egy kevés joghurttal a tetején készült.

Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a jellegzetes aromákat – egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe. Nálunk is így lenne az ideális, de még jobb, ha kiválasztod a kedvenceid, és őket használod fel ehhez a fogáshoz.

Friss petrezselyemmel elkevert rizzsel tálald.
Friss petrezselyemmel elkevert rizzsel tálald.Fotó: DronG

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab felkockázott csirkemellfilé
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 nagyobb darab hámozott paradicsom
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 1 teáskanál füstöltpaprika-por
  • 1 deci kókusztej
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál barna cukor
  • só, Cayenne-bors és bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Ez az egyik legegyszerűbb recept, amihez ráadásul speciális fűszerkeverékre sem lesz szükséged. 

Elkészítés:

Pirítsd meg a hagymát az olajon, majd add hozzá a fokhagymát és a húst is. Ha kifehéredett, mehet hozzá a kókusztej és a paradicsompüré, majd a fűszerek is. Ezek után már csak 5-10 perc kell neki fedő alatt a húsok méretétől függően. 

India íze, avagy ahány ház, annyi curry
India íze, avagy ahány ház, annyi curry

Nem köri, hanem kari, de mindegy, hogyan ejted, a receptje sem kőbe vésett. Minden vidéken más fűszerekből áll.

Tovább »

Még több recept

Kecskesajt-cukkini-csirke burger nyárra – különleges, és egy grillen összedobható

Grillezd meg a csirkét és a cukkinit, és már szinte el is készült ez a nagy kedvenc, ami egy kevés friss, házi, mézes majonézzel lesz igazán finom.

augusztus1., 06:04

Kolbászos csicseriborsó-saláta köményes vinaigrette-tel

Ha gyorsan készítenél valami igazán táplálót és finomat, ez a saláta lehet a kedvenced! Tele van gazdag, magyaros ízekkel, és nem is kell sokáig a konyhában szobroznod miatta.

augusztus2., 06:04

Hideg, mediterrán joghurtleves – ennél bevetheted a kedvenc fűszereid

Ez a viszonylag semleges leves remek alap ahhoz, hogy bevesd a kedvenc zöldségeid és fűszereid. Tálalhatod langyos, balzsamecetes paradicsomraguval, rózsaborssal és zsályával, de akár különleges olajokkal és magvakkal is.

augusztus1., 06:04

Egzotikus, ünnepi halétel: fűszeres, kókusztejes halcurry

Vannak, akik minden karácsonykor ugyanazt ennék, és olyanok is, akik imádnak kipróbálni valami újat minden egyes évben. Nekik készültük ezzel az egzotikus halcurryvel.

2019. december3., 09:20

Egyszerű, hideg rumos-mentás gyümölcsleves – nem kell ennél fenszibb a kánikulában

Egy kevés rum, menta, és szinte bármilyen gyümölcsből lehet egy rendhagyó nyári leves.

augusztus2., 06:04

Ez itt a gyuvecs, te pedig biztosan ismered, ha ettél már lecsót rizzsel vagy burgonyával

A gyuvecs nem más, mint a Balkán egyik legfinomabb húsos-zöldséges egytálétele, ami egy elkészítéséhez használt cseréptálról kapta a nevét.

július30., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.