Paradicsomos csirkecurry – az indiaiak pörije még izgalmasabb

Ennek az ételnek a nevét eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből okoskodták össze az érte lelkesedő britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a  karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Akárhogy is – legalább lett egy nevünk erre a millióféleképpen elkészíthető, jó fűszeres ragura, ami nálunk kissé csípősen, egy kevés joghurttal a tetején készült.

Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a jellegzetes aromákat – egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe. Nálunk is így lenne az ideális, de még jobb, ha kiválasztod a kedvenceid, és őket használod fel ehhez a fogáshoz.

Friss petrezselyemmel elkevert rizzsel tálald.
Friss petrezselyemmel elkevert rizzsel tálald.Fotó: DronG

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab felkockázott csirkemellfilé
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 nagyobb darab hámozott paradicsom
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 1 teáskanál füstöltpaprika-por
  • 1 deci kókusztej
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál barna cukor
  • só, Cayenne-bors és bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Ez az egyik legegyszerűbb recept, amihez ráadásul speciális fűszerkeverékre sem lesz szükséged. 

Elkészítés:

Pirítsd meg a hagymát az olajon, majd add hozzá a fokhagymát és a húst is. Ha kifehéredett, mehet hozzá a kókusztej és a paradicsompüré, majd a fűszerek is. Ezek után már csak 5-10 perc kell neki fedő alatt a húsok méretétől függően. 

India íze, avagy ahány ház, annyi curry
India íze, avagy ahány ház, annyi curry

Nem köri, hanem kari, de mindegy, hogyan ejted, a receptje sem kőbe vésett. Minden vidéken más fűszerekből áll.

Tovább »

Még több recept

Vegánok, sziasztok! Csicseriborsós curry tökkel és kókusztejjel

Fűszeres indiai ragu, amiből nem hiányzik a hús.

2019. október21., 09:24

Húsokon és grillezett sajt mellett is tökéletes lesz ez a barackos salsa

Imádjuk, amikor egy fogáson belül az édes, a sós, a csípős és a savanykás ízek is megjelennek, naná, hogy rajongjuk ezt a sokféleképpen felhasználható salsát is.

augusztus9., 06:04

Ez a hideg, kurkumás-mézes dinnyeleves egy nehezebb főétel előtt és után is tökéletes

Jól megy hozzá egy adag mentaszirupos mascarpone, de citrusokkal elkevert tejszínhabbal sem tévedhetsz nagyot.

augusztus5., 06:04

Pavlova hideg barackos-vaníliás raguval és pisztáciával

A csonthéjasok bőven kaptak szerepet ebben a desszertben, a pisztácia mellett egy kevés diólikőr is került a barackok mellé, így lett igazán finom a végeredmény.

augusztus9., 06:04

Nagyon nyári desszert: Pavlova grillezett nektarinnal és limoncellóval

Pavlovát készíteni nem nehéz, csak tarts be minden szabályt, és készíts egy olyan gyümölcsből egy különleges ragut, aminek épp szezonja van. Ha egy kevés zöldfűszert és citromlikőrt is adsz hozzá, még izgalmasabb lesz a végeredmény.

augusztus5., 06:04

Ez a fűszeres, indiai burgonyaragu vega főétel és szuper köret is lehet

Szereted a fűszeres indiai ételeket? Akkor imádni fogod ezt a burgonyát, ami egy kanál joghurttal a tetején az igazi.

2019. október24., 12:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.