Te tudod, hogy dagasztás nélkül miért nem lesznek tökéletesek a tészták?

Na persze csak azok, amiket valóban kell is dagasztani. Muffint és palacsintát például simán összedobsz nélküle, de van olyan tészta, ami sohasem lehet tökéletes, ha nem dagasztod a szükséges ideig. És hogy miért kell ez az egész gyurmázás, ha már az élesztőt épp azért tesszük bele, hogy elég levegős legyen? Utánajártunk.

Dagasztani az élesztővel készült kelt tésztákat kell, vagyis például a buktákat, fánkokat, pizzát és kenyeret. Ettől lesznek igazán finomak, rugalmasak és levegősek egyszerre. 

Miért van szükség a dagasztásra?

A legegyszerűbb válasz szerint pontosan azért, mert ettől lesz rugalmas és levegős. A Hogyankell.hu azt írja, a dagasztás során alakulnak ki azok a sikérszálak, amelyek a kelt tészták tartását adják. 

Csinálhatod kézzel vagy géppel – utóbbi  előnye nemcsak a kényelem, hanem az is, hogy a gép nagyobb erőt tud kifejteni, mint a kéz, ráadásul kicsit több vizet és levegőt lehet a tésztába beledolgozni. Ha nem vagy profi kézi dagasztó, akkor a géppel dagasztott tésztáid könnyebb és szellősebb szerkezetűek lesznek.

Akkor van kész, amikor a tészta teljesen homogén, nincsenek benne lisztszemcsék, a felülete fényes. Egy rutinosabb dagasztónál a fehér tészta kézi dagasztással akár már 7 perc után jó lehet, a barna tésztának általában egy kicsit több idő kell. 

Ebben a videóban azt is megmutatják, hogyan kell jól dagasztani:

Oszd meg másokkal is!
Mustra