Így készíthetsz a legegyszerűbben egy adag jó kis retró csörögefánkot

A csöröge a fánkkedvelők rapid segítsége, nagymamád büszke lesz rád, ha te is összedobod az egyik olyan napon, amikor szívesen álldogálsz egy keveset az olajos serpenyő mellett.

Forgácsfánk és herőce néven is ismerik a csörögét, ami hagyományos ünnepi, főleg farsangkor fogyasztott étel. Édes, ropogós, fánktésztából készült, forró zsírban vagy olajban kisütött édesség. Kelt tésztás, szódabikarbónás, sütőporos és ezek nélkül készült változata is ismert – mi keleszteni nem szeretnénk, így egy gyors, sütőporos alapreceptet hoztunk. 

Jókai az És mégis mozog a földben így ír róla:
„...Sőt, még az is megtörténik, hogy poszpásznak barátfülét hoznak fel (amit csörögének, herőcének, forgácsfánknak, borkorcsolyának s nem tudom még mi mindenfélének is neveznek szerteszét az országban), ami napkeleti virágnyelven azt jelenti, hogy szívesen látott vendég van a háznál.”

Többféle alakúra szaggathatod.
Többféle alakúra szaggathatod.Fotó: Wikipedia

Hozzávalók:

  • 30 deka liszt
  • 2 darab tojásságája
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor
  • 0.5 deci tejföl
  • egy kevés rum vagy pálinka
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el jól a száraz hozzávalókat egymással, majd mehet bele a többi is, amíg tésztává áll össze. Pihentesd egy fél órán át, majd nyújtsd ki és vágd csíkokra. Ha ezeket bevagdosod és kifordítod, megkapod a jellegzetes csöröge formát, de bármilyen, akár fánk formára vagy középen bevagdosott rombuszokra is szaggathatod. Néhány perc alatt el is készülnek a forró olajban. 

Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább »

Még több recept

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Portugál tejberizst mindenkinek! Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept

Az arroz doce (szó szerinti fordításban édes rizs) majdnem tejberizs, csak sokkal krémesebb, selymesebb: ez a portugál tejberizs. A recept gluténmentes, tejmentes, cukormentes.

március30., 06:00

Villámgyors és puha: kakaós csiga glutén-, tojás- és cukormentesen

Az elronthatatlan, omlós kakaós csiga receptje nem hiányozhat a gluténmentes, tojásmentes és cukormentes receptek közül.

március31., 06:00

Tejszelet gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen: mindenki álma

Ezzel a pofonegyszerű és zseniális recepttel most valóra válhat minden diétázó és egészségtudatos álma. Kakaós piskótás, tejízű krémes szelet gluténmentesen, cukormentesen, tejmentesen, sőt, nagyon alacsony szénhidráttartalommal.

március31., 06:00

Karanténkonyha level végtelen: maradék pörköltből gazdag raguleves

Jó kis egyszerű gulyásféle is készülhet a megmaradt pörköltből, de akár egy adag bablevessé is varázsolhatod viszonylag gyorsan, hiszen a hús már elkészült. Nem éppen ez a klasszikus recept, de karanténkonyhában isteni és gazdag leves dobható össze a maradékból ezzel a módszerrel is.

március29., 06:00

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Mustra