Miért eszi a kutya a földet? És mikor lehet ez veszélyes?

Gyakorló kutyatartók számára nem meglepő látni, ha a kutya fura dolgokat eszik, legyen az fű vagy kövek, vagy botok. Sőt: van, aki a kartonpapírt szereti, míg mások földet esznek. Utóbbi nem teljesen ártalmatlan szokás, elmondjuk, miért.

A rendszeres földevéssel kapcsolatban annak igyekeztünk utánajárni, mi lehet az oka, és hogy vajon várjunk-e türelemmel arra, hogy leszokik róla. Spoiler: a türelem ebben az esetben nem jó ötlet. 

Miért eszik a kutya pont földet?

Dr. Ökrös István állatorvos kérdésünkre elmondta, hogy ez a szokás jellemzően valamilyen vitamin-,  nyomelem- vagy ásványianyag-hiányt jelez. Ez lehet kalcium, foszfor vagy más. Tudnunk kell viszont, hogy nem feltétlenül ártalmatlan szokás, ne várjunk arra, hogy magától leszokik róla a kutya. Sőt, ha nagyon a magáévá teszi a dolgot, az is előfordulhat, hogy akkor sem hagyja el, amikor már minden vitamint megkap. 

A doktor azt javasolja, hogy ha a kutya több-kevesebb rendszerességgel földet eszik, ne hagyjuk neki, és vigyük el állatorvoshoz, ahol mondjuk el, mi történik. Így kedvencünk időben hozzájuthat a megfelelő vitaminokhoz. 

Ez a jelenség gyakori azoknál a kutyáknál, akik házi készítésű ételeket esznek kutyaeledel helyett. Persze alapvetően semmi baj a házi koszttal, nagyon hasznos és tápláló lehet a kutyák számára. Ám lényeges az is, hogy a gazdi beszéljen az állatorvossal arról, hogy pontosan mit ad a kutyának, és beszéljék meg a kiegyensúlyozott táplálkozás lényegét – fűzi hozzá a témához caninejounal.com. 

Ha egy kicsit néha aggódsz is emiatt, vigasztaljon a tudat, hogy kutyásként a szíved viszont egészségesebb, mint a kutyátlan emberéké. Erről ebből a cikkünkből tudhatsz meg többet:

Oszd meg másokkal is!
Mustra