Összement a gyapjúpulcsid? Mutatjuk, hogyan mentheted meg

Egész változatos káromkodások születnek azokban a helyzetekben, amikor valaki az ajándékba kapott vagy drága pénzen megvásárolt gyapjúpulóverét úgy 5 mérettel kisebb formában látja viszont mosás után. Hogy mi az oka ennek az egésznek? A túl meleg víz – mondanánk elsőre, ám akár mélyebbre is mehetünk a probléma valódi gyökerének felkutatásához.

A növényi és állati eredetű természetes anyagok eredeti formájukban nem egyenesek, és a mosógépben mosás, forgatás közben keletkezett mechanikai energia segíti őket abban, hogy természetes állapotukba térjenek vissza. Az összeugrást okozhatja a hő vagy a mosás közbeni forgatás, a zsugorodás mértéke pedig leginkább a fonás, szövés módjától függ. Egy gyapjúpulóver akár harminc százalékot is veszíthet a méretéből, ami pont elég ahhoz, hogy már hordhatatlan legyen. Mutatjuk, mit kezdj vele! 

A népi pulóvergyógyászat szerint a pulcsi hajkondicionálós vagy babasamponos langyos vízben való áztatása oldja meg a problémát. Adj neki 15 percet, egy törölköző segítségével nyomkodd ki belőle a vizet, majd formázd a pulcsi minden részét az eredeti méretére, és kiterítve szárítsd meg. 

Így: 

Ha pedig ezzel az egésszel inkább nem foglalkoznál, készülhet belőle lábszárvédő, menő kutyaruha vagy sál. Ehhez ugyan kell egy kis bátorság és varrástudás, de mivel egy összement pulcsi olyan sok mindenre nem használható, vágj bele nyugodtan:

Ebben a videóban pedig klassz táska, téli sapka, ceruzatartó és párnahuzat készül belőle. Mindegyik sokkal jobb, mint a szekrényben porosodó, használaton kívüli, magányos mikropulcsit kerülgetni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek