Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Mi nagyon bírjuk azokat az ételeket, amikkel a család minden tagja úgy lakhat jól, hogy gasztrohite sem sérül közben. Ez a leves pont ilyen: finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

A póréhagyma gyógyhatását nagyjából azóta tartják számon, amióta fogyasztják. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták, de illóolaj-tartalma kedvező hatással van az emésztésre is. Érdemes minél többet fogyasztanod belőle, mert szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ám kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt: fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, de féregűző szerként is régóta ismert és bevált.

Egy kevés sajt is elfér a tetején.
Egy kevés sajt is elfér a tetején.Ken Cave

Hozzávalók 4 személyre:

A gnocchihoz

  • 60 deka burgonya
  • 5 deka reszelt parmezán
  • 1 darab tojás
  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál

A leveshez

  • 2 szál póréhagyma
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 csokor friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab burgonya
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percig az apróra vágott póréhagymát és a burgonyát, majd öntsd fel az alaplével, és főzd meg benne a zöldségeket. Ha megpuhultak (legalább negyedóra kell nekik), add hozzá a tejszínt, majd egy botmixerrel keverd krémesre a levest. 

A gnocchihoz főzd meg jól a burgonyát, majd nyomd át krumplitörőn, és jól dolgozd el a többi hozzávalóval. Sodord kisebb rudakra, azokat vágd 2-3 centisre, és formázz belőlük ovális gnocchikat, amiknek aztán villát belenyomva adhatsz egy kicsit érdekesebb formát. Forró, sós vízben főzd ki, és kanalazz belőle a levesek közepébe, majd a friss petrezselyemmel tálald a fogást. 

(Ha még izgalmasabbá tennéd, cseréld a gnocchiban a burgonya harmadát sütőtök- vagy céklapürére, így gyönyörű színes levesbetétek kerülnek majd az asztalra. Főétel is egyszerűen készülhet belőlük: csak forgasd át egy kevés forró vajon a kifőtt gnocchikat, fűszerezd – a céklásat köménnyel, a tököst csilivel és gyömbérrel –, majd tálald forrón, friss rukkolaszálak tetején, egy adag reszelt sajttal megszórva.)

Készítsen gnocchit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplisnudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, és szeret kísérletezni, vágjon bele bátran!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Sárgadinnyés garnélasaláta – ez a tökéletes nyári ebéd

Könnyű, gyümölcsös és egy adag fehérje sem hiányzik ebből a mediterrán finomságból, aminek extra előnye, hogy percek alatt elkészül. Meleg, csípős garnélával és hideg dinnyefalatokkal a legfinomabb.

augusztus2., 10:24

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

2020. február14., 09:20

A csirkés kedvenc zöldséges változatban: parmezános padlizsán paradicsomszósszal

A tengerentúl egyik rántott csirkés kedvencének egy könnyebb, vega változata ez, aminek jól állnak a keleti fűszerek, de már egy kanál fahéjjal is feldobhatod.

2020. február5., 12:04

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

2020. március21., 06:00

Gnocchi kéksajttal és gombával – vega különlegesség, amit friss zellerrel dobtunk fel

Ha te magad készítesz hozzá sütőtökös vagy édesburgonyás gnocchit, akkor lesz a legfrissebb és legfinomabb. Ha most nincs ennyi időd az ebédre, vásárolj előre elkészített változatot – a kéksajt remekül feldobja majd.

július14., 12:52

Tökös gnocchi zsályás vajjal és rókagombával

Ma már a nagyáruházak polcain is gyakran láthatunk rókagombát, ami jellegzetes, narancsos színéről ismerhető fel a legegyszerűbben. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle igazán elegáns fogás.

2020. július17., 06:04

Mustra