Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Mi nagyon bírjuk azokat az ételeket, amikkel a család minden tagja úgy lakhat jól, hogy gasztrohite sem sérül közben. Ez a leves pont ilyen: finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

A póréhagyma gyógyhatását nagyjából azóta tartják számon, amióta fogyasztják. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták, de illóolaj-tartalma kedvező hatással van az emésztésre is. Érdemes minél többet fogyasztanod belőle, mert szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ám kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt: fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, de féregűző szerként is régóta ismert és bevált.

Egy kevés sajt is elfér a tetején.
Egy kevés sajt is elfér a tetején.Fotó: Ken Cave

Hozzávalók 4 személyre:

A gnocchihoz

  • 60 deka burgonya
  • 5 deka reszelt parmezán
  • 1 darab tojás
  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál

A leveshez

  • 2 szál póréhagyma
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 csokor friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab burgonya
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percig az apróra vágott póréhagymát és a burgonyát, majd öntsd fel az alaplével, és főzd meg benne a zöldségeket. Ha megpuhultak (legalább negyedóra kell nekik), add hozzá a tejszínt, majd egy botmixerrel keverd krémesre a levest. 

A gnocchihoz főzd meg jól a burgonyát, majd nyomd át krumplitörőn, és jól dolgozd el a többi hozzávalóval. Sodord kisebb rudakra, azokat vágd 2-3 centisre, és formázz belőlük ovális gnocchikat, amiknek aztán villát belenyomva adhatsz egy kicsit érdekesebb formát. Forró, sós vízben főzd ki, és kanalazz belőle a levesek közepébe, majd a friss petrezselyemmel tálald a fogást. 

(Ha még izgalmasabbá tennéd, cseréld a gnocchiban a burgonya harmadát sütőtök- vagy céklapürére, így gyönyörű színes levesbetétek kerülnek majd az asztalra. Főétel is egyszerűen készülhet belőlük: csak forgasd át egy kevés forró vajon a kifőtt gnocchikat, fűszerezd – a céklásat köménnyel, a tököst csilivel és gyömbérrel –, majd tálald forrón, friss rukkolaszálak tetején, egy adag reszelt sajttal megszórva.)

Készítsen gnocchit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplisnudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, és szeret kísérletezni, vágjon bele bátran!

Tovább »

Még több recept

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

február5., 10:56

Itt egy jó kis füstös zöldségpörkölt, amivel kezdő szakácsként is sikered lesz!

Az egészséges zöldségek mellett a füstölt pirospaprika és a barna sör teszi különlegessé ezt a klassz, vega ragut.

február10., 10:44

Jöhet egy nagy adag olasz gnocchi ebédre? Mutatjuk az egyszerű alapreceptet!

Egy nagy adag parmezánnal is tökéletes, de készítheted tökkel, spenótosan, és keverheted paradicsomszósszal, sült baconkockákkal vagy sűrű, tejes mártásokkal is – a gnocchi jó alap minden olaszos ételhez és a legtöbb olyanhoz is, amihez tésztát használnál.

április9., 10:00

A vegán karácsony sem lehetetlen ezzel a finom, ünnepi tortával

Ha pedig a süti nem lenne elég, tálald egy kevés növényi tejszínnel és egy kis rummal elkevert meggylekvárral.

december4., 06:08

Ezt az egyszerű gesztenyés tortát készítsd el az ünnepekre!

A gesztenye és egy kevés rum teszi igazán téli hangulatúvá ezt a desszertet, ami akkor a legfinomabb, ha egy adag rumos meggyel és frissen felvert tejszínhabbal tálalod.

december3., 06:04

Készüljön idén az ünnepi trifle egy kevés mandulalikőrrel!

Adtunk már néhány trifle-receptet idén is, amit nagyon szeretünk, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár a gyerekekkel is. Itt egy újabb téli, almás és fahéjas változat, amit most kezdőbarát változatban, pudingporral készítettünk el.

december2., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.