Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse. A rózsaborstól az egész különleges lesz, és akár egy kis adag erőspaprika is jól elfér benne.

Vannak mellette érveink bőven: a vörös lencse gazdag különféle tápanyagokban, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, ami 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, az aminosavakat pedig nagy arányban hasznosítható és jól emészthető formában hordozza. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Szarvasgombával és anélkül is nagyon finom – ha épp nincs otthon belőle, készíts rózsaborsos-csilis vagy lime-os és fokhagymával készült változatot. 

Szarvasgombával és anélkül is finom.
Szarvasgombával és anélkül is finom.Lilechka75

Hozzávalók

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 tesákanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és rózsabors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • ízlés szerint szarvasgomba vagy szarvasgombaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a lencsét a fokhagymával, a vöröshagymával és egy kanál sóval, majd ha teljesen megfőtt, pürésítsd egy turmixban vagy aprítógépben. Ezek után ízesítsd a többi hozzávalóval, majd keverd el újra. Amikor kihűlt, már fogyasztható is. 

kapcsolódó Levesexpressz: vöröslencse-krémleves
Levesexpressz: vöröslencse-krémleves

Nem kell áztatni, nem drága, gyorsan kész van, finom, laktató, és nincs benne tejszín/tejföl sem.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mexikói leves Desperado módra

Mi csípősen szeretjük a legjobban, rengeteg sajtos tortillacsipsszel és friss jalapenokarikákkal a közepén. És ezzel még nem ért véget a levesbetétek sora: az egész attól lesz a legizgalmasabb, hogy a forró leves közepébe egy nagy adag hideg tejföl és frissen felkockázott, lime-mal ízesített avokádó is kerül.

2021. október18., 09:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

február16., 06:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

február17., 10:36

Vörösboros aszalt szilvakrém-leves: vajban puhult gombákkal a legfinomabb

Jól illik a közepébe a bacon, a kalácsból készített házi kruton, de nagyon finom vajban puhított erdei gombákkal is. Hedonista változatban próbáld ki mindegyikkel!

2021. november16., 07:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

február24., 11:12

Gyors karfiolleves füstölt sajttal: egyszerű recept vacsorára

Egyik kedvenc alapanyagunk a karfiol, a fülstölt sajtot pedig azért szeretjük, mert bármelyik unalmas forgásból azonnal abbahagyhatatlan lesz, ha egy adagot rászórunk. Legyen szó párolt zöldségről, frissen kifőtt tésztáról vagy grillezett csirkemellről, egy indokolatlan adag alpesi füstölt azonnal tízpontossá varázsolja.

2021. október16., 06:24

Mustra