Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse. A rózsaborstól az egész különleges lesz, és akár egy kis adag erőspaprika is jól elfér benne.

Vannak mellette érveink bőven: a vörös lencse gazdag különféle tápanyagokban, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, ami 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, az aminosavakat pedig nagy arányban hasznosítható és jól emészthető formában hordozza. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Szarvasgombával és anélkül is nagyon finom – ha épp nincs otthon belőle, készíts rózsaborsos-csilis vagy lime-os és fokhagymával készült változatot. 

Szarvasgombával és anélkül is finom.
Szarvasgombával és anélkül is finom.Fotó: Lilechka75

Hozzávalók:

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 tesákanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és rózsabors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • ízlés szerint szarvasgomba vagy szarvasgombaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a lencsét a fokhagymával, a vöröshagymával és egy kanál sóval, majd ha teljesen megfőtt, pürésítsd egy turmixban vagy aprítógépben. Ezek után ízesítsd a többi hozzávalóval, majd keverd el újra. Amikor kihűlt, már fogyasztható is. 

Levesexpressz: vöröslencse-krémleves
Levesexpressz: vöröslencse-krémleves

Nem kell áztatni, nem drága, gyorsan kész van, finom, laktató, és nincs benne tejszín/tejföl sem.

Tovább »

Még több recept

Karfiol-gesztenye leves: tökéletes az ünnepi asztalon is

Ha még izgalmasabb végeredményre vágysz, néhány szem aszalt vörös áfonyával dobd fel ezt a különleges levest. Ha a karfiol helyett kevésbé aromás zöldséget választanál, burgonyával készítsd el.

november19., 06:24

Ezt az elegáns lazacos burgonyalevest egy kevés reszelt narancshéjjal tettük izgalmassá

Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.

november20., 06:24

A spenótleves klassz téli fogás, főleg sült fokhagymával és tojással

Imádjuk a spenótfőzeléket, és amikor annak egy kicsit könnyedebb változatát készítenénk, akkor jön a képbe a leves, amivel a legtöbbször egy doboz fagyasztott spenóttal klasszul kijön négy személyre egy-egy kiadós adag.

november13., 06:04

Próbáltad már a mákos gubát ünnepi változatban, tojáslikőrrel?

Ha még nem kóstoltad, de te is szereted a hagyományos gubát, itt az ideje, hogy a vaníliasodó tojáslikőrrel, szerecsendióval és egy kis narancsszörppel készüljön.

december4., 06:08

Ezt az egyszerű gesztenyés tortát készítsd el az ünnepekre!

A gesztenye és egy kevés rum teszi igazán téli hangulatúvá ezt a desszertet, ami akkor a legfinomabb, ha egy adag rumos meggyel és frissen felvert tejszínhabbal tálalod.

december3., 06:04

Sülthagyma-leves kecskesajttal – hétköznap és ünnepekkor is bevetheted

Egy-egy egyszerű fogás előtt érdemes tálalnod ezt az aromás levest, ami akkor a legfinomabb, ha nem marad ki belőle egy kevés fehérbor sem.

november22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.