Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse. A rózsaborstól az egész különleges lesz, és akár egy kis adag erőspaprika is jól elfér benne.

Vannak mellette érveink bőven: a vörös lencse gazdag különféle tápanyagokban, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, ami 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, az aminosavakat pedig nagy arányban hasznosítható és jól emészthető formában hordozza. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Szarvasgombával és anélkül is nagyon finom – ha épp nincs otthon belőle, készíts rózsaborsos-csilis vagy lime-os és fokhagymával készült változatot. 

Szarvasgombával és anélkül is finom.
Szarvasgombával és anélkül is finom.Fotó: Lilechka75

Hozzávalók:

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 tesákanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és rózsabors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • ízlés szerint szarvasgomba vagy szarvasgombaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a lencsét a fokhagymával, a vöröshagymával és egy kanál sóval, majd ha teljesen megfőtt, pürésítsd egy turmixban vagy aprítógépben. Ezek után ízesítsd a többi hozzávalóval, majd keverd el újra. Amikor kihűlt, már fogyasztható is. 

Levesexpressz: vöröslencse-krémleves
Levesexpressz: vöröslencse-krémleves

Nem kell áztatni, nem drága, gyorsan kész van, finom, laktató, és nincs benne tejszín/tejföl sem.

Tovább »

Még több recept

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

február20., 06:00

Medvehagymás karalábéleves – könnyű, diétás tavaszi fogás, amit gyorsan összedobsz

Ha te is szereted a könnyű, tavaszi leveseket, ezt az édeskés-fokhagymás medvehagymásat mindenképpen kóstold meg. Egy nagy adag csipetkével önálló fogásként is megállja a helyét.

április7., 12:52

Gombaleves bulgurral – vajas pirítóssal szeretjük a legjobban

Ez a leves bulgurral még gazdagabb lesz, hát még akkor, ha a mellé kínált pirítósra egy nagy adag frissen tört rózsaborsot is szórsz. Percek alatt elkészül és remek vega fogás, amit ebédre és vacsorára is tálalhatsz.

február3., 06:04

Egy gazdag leves a hideg estékre: burgonyaleves póréhagymával és baconnel

Ha szeretnéd egy gazdag és nagyon finom burgonyalevessel kiváltani a vacsorát, ezt a póréhagymásat próbáld ki. Ha a baconnel (és a kalóriákkal) spórolnál, napon szárított sonkával a tetején érdemes tálalnod.

február4., 06:28

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

április18., 12:52

Készíts gazdag levest cukkinivel és kecskesajttal!

Sűrű levest készítettünk egészséges cukkinivel, fokhagymával és egy kis adag kecskesajttal. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is könnyen el tudod majd készíteni.

február3., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.