Piláf gombával és aszalt sárgabarackkal – így lesz izgalmas egy nagyon egyszerű fogás

Persze hogy nem más ez, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe. Nálunk vega változatban készült, de a húsevők számára is vannak tippjeink!

A piláf egy keleti egytálétel, ami rizsből és a leggyakrabban kockára vágott, párolt húsokkal, sokszor birkából készül. A rizst általában zsiradékon megfuttatják, majd fűszeres alaplében puhítják meg. Különféle húsok, gyümölcsök és zöldségek színesítik a piláfot, nálunk egy kis barack és gomba is került bele. 

Rizses hús egzotikus változatban.
Rizses hús egzotikus változatban.Fotó: boblin

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 bögre aszalt sárgabarack
  • 0.5 bögre pirított mandulaszelet
  • 1 bögre felszeletelt erdeigomba-keverék (barna csiperkével is helyettesítheted)
  • 1 bögre barna rizs
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kisebb fej apróra vágott hagyma
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 csokor összevágott friss petrezselyem
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • ízlés szerint só, bors, fahéj, kardamom, csilipor és kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át a rizst egy evőkanál forró vajon, és főzd az alaplében 45 percen át, kis lángon. Közben a másik evőkanál vajra dobd a hagymát, a gombát és a felkockázott barackokat. Sózd, borsozd, fűszerezd, és adj a keveréknek 5 percet. Ha a rizs elkészült, kanalazd át a gombák mellé, és kevergesd kis lángon még 8-10 percen át. (Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet is.) 

Friss petrezselyemmel és pirított mandulaszeletekkel tálald. Ha hússal készítenéd, 30 dekányi csirkecombfilét keverj a hagyma és gomba keverékéhez, majd kifehéredésig süsd, és ezek után add hozzá a rizst. 

Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?
Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?

Érdemes a klasszikus fehér rizs helyett barna rizst fogyasztani?

Tovább »

Még több recept

A gránátalmás-kukoricás kuszkusz a pirított magvaktól lesz még ropogósabb

A gránátalma és a kukorica sokkal jobb páros, mint gondolnád, és ha úgy érzed, nem elég mellé az alaplében puhult kuszkusz, egy adag mentával és tonhallal tedd még izgalmasabbá.

január13., 06:04

Te is szereted a mogyoróvajat? Ebben a gyors desszertben tökéletes helye van!

Ha nem aggódsz a kalóriák miatt, dobd össze ezt a krémes, tejszínes, mascarponéval készült desszertet, amit mi ezúttal sós karamellel dobtunk fel. Ha aggódsz, akkor is csináld meg, csak válassz egy kisebb szeleted, mert ezt a gyors finomságot nagyon nem érdemes kihagynod.

május2., 10:44

Jönnek a meleg napok, rétegezz egy klassz, citrusos-tejfölös desszertet!

Egy kevés lime-ot sem érdemes kihagynod ebből a finomságból, úgy még érdekesebb aromákat ad, ha pedig nem vagy a kókusz ellen, egy kevés kókuszlikőrt is löttyints a krémbe a tökéletes végeredményért!

május1., 10:44

Vacsorára bőven elég ez a gazdag olasz leves barna rizzsel, tofuval és friss spenóttal

Ha épp nincs 45 perced a rizs megpuhítására, tálald helyette főtt csicseriborsó-konzervvel, azzal is tökéletes lesz.

2020. január27., 09:23

Készítsd a zöldségfasírtot karalábéval, mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Akár burgonyapüré mellett, de pitával töltve, zöldségekkel és joghurttal is remek ez a fasírt. Ha épp azon gondolkodsz, hogy kevesebb húst ennél, mindenképpen adj neki egy esélyt.

május5., 12:52

Jöhet egy klassz, tésztás fogás zöldborsópestóval és olvadt mozzarellával?

A pesto és a mozzarella tökéletesen összeillenek, és mint minden hasonló fogásba, ebbe is kerül nálunk friss koktélparadicsom és rukkola, hogy a végeredmény még egészségesebb legyen.

május4., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.