Piláf gombával és aszalt sárgabarackkal – így lesz izgalmas egy nagyon egyszerű fogás

Persze hogy nem más ez, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe. Nálunk vega változatban készült, de a húsevők számára is vannak tippjeink!

A piláf egy keleti egytálétel, ami rizsből és a leggyakrabban kockára vágott, párolt húsokkal, sokszor birkából készül. A rizst általában zsiradékon megfuttatják, majd fűszeres alaplében puhítják meg. Különféle húsok, gyümölcsök és zöldségek színesítik a piláfot, nálunk egy kis barack és gomba is került bele. 

Rizses hús egzotikus változatban.
Rizses hús egzotikus változatban.Fotó: boblin

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 bögre aszalt sárgabarack
  • 0.5 bögre pirított mandulaszelet
  • 1 bögre felszeletelt erdeigomba-keverék (barna csiperkével is helyettesítheted)
  • 1 bögre barna rizs
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kisebb fej apróra vágott hagyma
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 csokor összevágott friss petrezselyem
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • ízlés szerint só, bors, fahéj, kardamom, csilipor és kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át a rizst egy evőkanál forró vajon, és főzd az alaplében 45 percen át, kis lángon. Közben a másik evőkanál vajra dobd a hagymát, a gombát és a felkockázott barackokat. Sózd, borsozd, fűszerezd, és adj a keveréknek 5 percet. Ha a rizs elkészült, kanalazd át a gombák mellé, és kevergesd kis lángon még 8-10 percen át. (Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet is.) 

Friss petrezselyemmel és pirított mandulaszeletekkel tálald. Ha hússal készítenéd, 30 dekányi csirkecombfilét keverj a hagyma és gomba keverékéhez, majd kifehéredésig süsd, és ezek után add hozzá a rizst. 

Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?
Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?

Érdemes a klasszikus fehér rizs helyett barna rizst fogyasztani?

Tovább »

Még több recept

Egyszerű mogyorós csirke barna rizzsel – laktató és percek alatt elkészülő egzotikus vacsora

Az újhagyma friss zöldje és egy adag Cayenne-bors teszi még érdekesebbé ezt az egyszerű csirkés fogást, amiből alig fél óra lesz egy lassan felszívódó, tartalmas és egzotikus főétel.

január24., 10:44

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

február14., 09:20

Egyszerű zöldborsókrémleves fűszeres csicseriborsóval – gyorsan elkészül, és nagyon egészséges

Amíg a leves készül, forgass át egy adag csicseriborsót egy kevés őrölt köményben és paprikában, így gazdag és laktató hüvelyesből készült levesbetét kerül majd az asztalodra.

január29., 09:24

Itt az egészséges, ropogós házi gofri receptje – így hagyhatod ki a búzalisztet az egyik legfinomabb reggeliből!

A mi gofrink egyszerű, bögrés finomság, kinek van kedve szombat reggel patikamérlegen adagolni a hozzávalókat? Kapj fel egy bögrét és egy evőkanalat, nagyjából 3 perc alatt kész lesz a tésztád ehhez az egészséges gofrihoz!

február16., 10:44

Izgalmas glutén- és tejmentes reggeli: tojás baconbögrében

Az amerikai reggeli tipikus eleme a bacon és a tojás. Ha szeretjük, nem muszáj ragaszkodnunk a megszokott, unalmas elkészítési módokhoz. Mindössze pár perc, és a végeredmény glutén- és tejmentes lesz.

február18., 09:22

Még egy ellenállhatatlan leves: kókusztejes paradicsomleves barna rizzsel

Ha szereted a paradicsomlevest, akkor itt egy egészséges változat egy kevés kókusztejjel és egy adag egészséges barna rizzsel! Jó sok frissen őrölt színes borssal és petrezselyemmel a tetején az igazi.

január23., 10:44

Mustra